Архив

Календар

май 2014
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Заразително. Как нещата набират популярност

Ние споделяме неща, които ни представят в добра светлина пред другите, неща, които се свързани с обкръжаващата ни среда и контекста, неща, които предизвикват емоции, неща, които виждаме, че другите използват, неща, които са полезни и практични, и неща, които можем да разкажем в увлекателна история.

Социална валута – Повечето хора предпочитат да изглеждат умни, а не глупави, готини, а не смотани. Точно както дрехите, които носим, нещата за които говорим, оказват влияние на начина, по който ни възприемат другите. Това е социалната валута.  Информираността за страхотни неща, прави хората да изглеждат интелигентни и посветени.

 Ето защо за да накараме хората да говорят, е нужно да изготвим послания, които да им помогнат да постигнат тези желани впечатления. Трябва да намерим своята скрита забележителност и да накараме хората да се чувстват посветени в тайните ни. Необходимо е да прилагаме по-добри игрови стратегии, за да предоставим на хората начини да достигнат и да се сдобият с видими символи на обществен статус, които могат да покажат на другите.

Впрегнете желанието на хората да се представят добре пред другите, създавайте надпревари и им давайте медали, които след това лесно да може да споделят в мрежата. Създавайте дефицит и използвайте простия факт, че трудно откриваемите неща са по-висока ценени.

Тригери /напомняния/ - Как да подсещаме хората да говорят за нашите идеи и продукти? Тригерите са стимули, които карат хората да мислят за неща, свързани помежду си. Хората, често говорят за каквото им хрумне, така, че колкото по-често мислят за един продукт или идея, толкова повече ще говорят за тях. Необходимо е да създаваме продукти и идеи, за които средата непрекъснато осигурява стимули, и да създаваме нови тригери, като свързваме продукти и идеи с често срещани знаци в тази среда. Което е близо до ума, то е на върха на езика.

Тригерите са като малки спусъци, разпръснати навсякъде около нас, които ни подсещат за свързаните с тях понятия и идеи. А достъпните мисли и идеи водят към действие. Колкото по-дълго е забавянето на желаното поведение, толкова по-важни стават тригерите. Всяка идея си има естествено местообитание, но е възможно да се разшири тази зона, като се създават нови връзки към стимули от обкръжаващата среда. Силата на асоциацията е важна – с колкото повече неща се свързва дадено подсещане, толкова по-слаба е всяка отделна асоциация.

Тригерите са фундаментът на споделянето от човек на човек и на заразителността. Добрият тригер се появява в подходящият момент. Тригерите и подсещанията подтикват хората да говорят, да избират и да употребяват. Социалната валута ги кара да говорят, но тригерите ги карат да продължат да говорят

Емоция – когато харесваме, ние споделяме. Затова трябва да създадем идеи и продукти, които предизвикват емоции. Съдържанието, заразително по природа, обикновено поражда някаква емоция. Трябва да се фокусираме върху чувствата. Нужно е да избираме правилните емоции, които да породим, като благоговение, вълнение, смях, гняв безпокойство и за избягваме задоволството и скръбта. Нужни са ни емоции, които предизвикват физическа възбуда, дори самото движение може да предизвика повече споделяне.  Създаването на послания, които предизвикват възбуда и разпалват огъня са нашата цел.

Публичност – Могат ли хората да видят, когато други използват нашия продукт или са въвлечени в желаното от нас поведение. Фразата  каквото види, това прави показва склонността на човека да подражава на другите. Трудно се копира нещо, което не може да се види. Когато правим нещата по-забележими, ние ги правим по-лесни за имитиране, което повишава вероятността да станат популярни.

Трябва да създаваме продукти и идеи, които се саморекламират и произвеждат поведенчески остатък – нещо материално, което се запазва дори след като хората са закупили продукта или прегърнали идеята.  Направете личното публично, вземете онова, което преди е било незабележима мисъл или поведение и го превърнете в нещо по забележително. Всеки акт на използване трябва да излъчва и социално доказателство /гривна, стикер, лого, мнения и коментари онлайн/ или пасивно одобрение, защото употребата е забележима.

Ако нещо е създадено да се показва, то трябва да се вкара в публичното пространство и да привлича вниманието, да произвежда социални поведенчески остатъци, които се запазват и след използването на продукт или идея . Обратното също е валидно и лошите неща трябва да се избутат обратно от публичното в личното пространство.

Конкретна стойност – Хората обичат да помагат на другите, така, че ако можем да покажем как нашите продукти или идеи пестят време, подобряват здравето, спестяват пари, те ще ги разпространяват. Нужно е да разберем какво кара дадено нещо да изглежда като особено добра оферта. Трябва да изтъкнем изключителната стойност на това, което предлагаме. И трябва да представим знанията и опита си по такъв начин, че хората да могат лесно да ги препредават.

Хората споделят практическа информация за да помагат на другите, полезната информация оказва съдействие.Конкретната стойност е насочена най-вече към получателя на информацията.Приятно е да помагаш на другите. Знаеш техните интереси и показваш заинтересованост и внимание. Представете нещата в стегнат вид и експертна осведоменост, пояснете защо идеята и продукта са толкова полезни и хората трябва да говорят за него.

Истории – хората не само споделят информация, те разказват истории. Точно като троянски кон, историите са превозни средства, които пренасят други неща – поуки и уроци. Затова е нужно продуктите и идеите да бъдат включени в истории, които хората да разказват. Трябва да се направи заразителността ценна. Да направим своето послание така неделимо от историята, че хората да не могат да я разкажат без него. Направете така, че идеята или желаната полза от продукта да се превърне в съществена част от разказа. Той трябва да е забавен, изненадващ и интересен, но и хората трябва да свързват съдържанието с вас.

Измислете троянски кон, който да е натоварен със социална валута и тригери, сам по себе си да бъде емоционален и публичен, да отговаря на въпроса какво печеля и не забравяйте да скриете вътре своето послание.

 Това са 6 принципа на заразителността – продукти или идеи, които съдържат социална валута, свързани са с тригери, предизвикват емоции, освен това са публични, носят конкретна стойност и са включени в истории.

Принципите са сравнително независими, така че вие сами можете да си изберете кои от тях да приложите.

Заразително. Как нещата набират популярност, Джона Бъргър

Подобни публикации: