Архив

Календар

май 2014
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Как избират ново училище от седмокласниците

Всяка година след традиционните външни оценявания учениците в 7 клас са изправени пред избор къде да продължат обучението си. Агитацията в училищата върви с пълна сила и през учебната година, но последните дни може да променят много предпочитания.

Изборът зависи от много неща, но на първо място в класацията стоят предпочитанията на приятелите и на съучениците от досегашният клас. Не са редки случаите, в които в тези приятелски разговори решават бъдещето на много от тези 13-14 годишни момичета и момчета. Влиянието тук е огромно и когато се оформи групичка от няколко човека, то към нея със сигурност ще се присъединят още. Приятелството и познанството побеждават всякакви приказки за предимства и недостатъци.

Когато има строги и загрижени родители, то тогава мнението на учениците отива на заден план и решението се взима от родителското тяло. А родителите може да взимат и аргументирани решения, но също може да бъдат повлияни от техни познати, от информации в медиите, от остарелите си представи и от остаряла информация от времената, в които те са били в училище.

Ролята на учителите в бъдещите училища също е важна. Когато на едно място има основни училища и гимназии, тогава възможността за агитация и ухажване се увеличава неимоверно. Познанствата със завършили вече ученици, сега родители също дават резултат. Добър показател е роднина, брат или сестра, който учи в същото училище. Семейството има огромно влияние.

В днешните времена медиите достигат до доста хора. Затова добре премерената кампания, особено в местните медии е добър начин за привличане на ученици. Успехите и постоянното присъствие оказват своето въздействие. Съвременните социални медии, свързали всички в едно огромно семейство също са мощен мотиватор. И мнения и коментари в това пространство може да ориентират и да променят посоката в съзнанията на  младите хора.

Понякога и  местоположението на самите изпити може да повлияят върху бъдещето на учениците. В малките населени места сякаш учениците са далеч от съблазните на големия град и там учителите успяват да задържат вниманието им и за запазят и поддържат духа към знанието.  Като прибавим и близките познанства, по-малкият контрол при външните оценявания се получава ситуация, в която тези деца имат висок бал и отиват в елитни училища и добри паралелки. Въпреки всичките приказки за лошото обучение в тези географски ширини.

Денят на самите външни оценявания също променят нещата. Малка помощ от добър квестор може да донесе няколко стотни в повече и да те придвижи в желаната паралелка.  Добри ученици и приятели в твоята стая също са приятен вариант. Притеснение в повече е възможно да донесе изненадващо ниска оценка.

Неразбирателство с учител от старото училище може да понижи оценката по балообразуващ предмет с цяла единица.  Предварителното разузнаване как се прави бал може да доведе до концентрирано насочени усилия за получаване на добри оценки само по желаните предмети.

Класиранията също са способни да въздействат. Познанство с учител от приемното училище дава ценно предимство и вътрешна информация. Неправилната подредба на желанията съсипва съдби, защото в днешно време повечето ученици ги приемат по първо желание. Настойчивост и упоритост може да промени това и човек с нисък бал да се промъкне в желаната паралелка. След като е подал документите си в точния момент за място освободено от друг.

В крайна сметка само комбинацията от отговорен родител, който познава добре детето си,  който се съобразява с желанията на детето си, но позволяващ му да избира само в зоната, в която са неговите силни страни и предимства е точният вариант. Родители и ученици, които предварително знаят всичко  и са проучили училищата в региона, учителите  и паралелките в тях, които не оставят нещата да зависят от случайни фактори, а контролират и направляват знанията  и поведението на децата си.

Всъщност изборът е много прост. Ако искат да получи ПРОФЕСИЯ – ЗПГ или друго професионално училище. Ако детето им е логическа и подредена личност , която прави планове и не разчита на емоциите – тогава вариантите за него са математически профил в гимназията или икономика в ЗПГ. Ако детето им е контактна и общителна, емоционална, непредвидима личност тогава вариантите са езиков профил в гимназията или туризъм в ЗПГ .  Ако има изразени таланти в областта на изкуството и музиката – НХГ Благоевград или София. Ако искат да научи перфектно език, различен от Английския – ЕГ Благоевград или елитните гимназии в София. Ако има талант в математиката или при заложби в природните науки- София. Ако има таланти в областта на спорта – то тогава училището няма значение, а градът и отборите в тези градове.

Подобни публикации: