Архив

Календар

юни 2014
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Випуск 2014 – промяна в действие

Отмина още един випуск. 119 човека взимат дипломи. 25 с успех над 5.5 , 45 с над 5. Първенец на випуска с оценка 5.98 , 2 пълни шестици на матурите по БЕЛ и английски език. Нормални цифри, винаги ги е имало. Като добавим и над 60 шестици на ДЗИ / по 20 по БЕЛ, география и Биология/ , дори и да извадим оттам процента на преписвачите пак се получава един силен випуск.

Преди 3 години бяха написал, че в 12 а клас има всичко – странна комбинация от интелект и притаени чувства и срещу тях много лидерски амбиции и директно поведение.  Трудна и неуправляема ситуация. На тази основа се появяваха и затихваха бързо или не всякакви конфликти и коалиции. Времето на израстване им помогна да се уравновесят взаимно и да свикват един с друг. Времето не беше техен съюзник и когато спойката се получи, всичко свърши и на тях не им остана време да се насладят на победата си.

Промяната беше постоянен техен спътник, и в 12 клас видяхме едни отговорни, съзнателни и знаещи как да се държат млади хора.  Променени и намерили своята същност- с невероятна активност и желание за изява като Николай Милюков, със страхотното трудолюбие и упоритост на Ася Кръстева и непрекъснато задаващият въпроси, философски настроен Кирил Кулалиев. С тихите и добродушни в училище момчета и веселяшки нрав извън него / и в 12а, и в 12б/.

Преди 3 години бях дал приза за най-добър клас на 12б. Определено училището ще ги помни дълго. Имаше ярки фигури със страхотни таланти /пишеха, рисуваха, танцуваха,стреляха/. Бяха задружен клас с активни и амбициозни деца. Направиха страхотен кабинет по Биология, изрисуваха го. Участваха в клубове, мероприятия и извънкласни дейности. Като намираха време да бъдат и добри ученици. Завършиха с 16 отлични дипломи, като доста от тях почти нямаха оценки различни от 6.

Никога няма да забравим Теменужка Траянова, нашата литературна фея, която през тези 5 години ни разказваше своите увлекателни истории. С годините тя развиваше целенасочено таланта си, участвайки във всякакви литературни конкурси. Пълната шестица на ДЗИ по БЕЛ и титлата първенец на ВИПУСК 2014 с успех 5.98 е награда и признание за упоритостта и целенасочеността и.Умееха да създават положителна атмосфера в час, помагаха на учителите и знаех, че когато влагаш трудолюбие, получаваш резултати. Притеснителната 8класничка получи онова, което и липсваше – вярата  себе си.

Няма да забравим и Виктория Анталавичева с нейният перфекционизъм и изпипване на детайлите, с дизайнерският и талант, с многото награди и призови места. Само прекалената и пренавитост и едни 10 минути са причината сега да нямаме още един човек с успех близък до 5,98.  Животът предава своите уроци без прекъсване. След такива уроци, човек се променя. Вики също намери себе си в ЗПГ и получи нужната доза самочувствие и терен за изява. А огромната и работоспособност ще и носи страхотни резултати и в бъдеще.

Няма да забравим и Зорница Танчева, която беше нашата театрална звезда и водеща. Тя ни размиваше, ние и се радвахме, тя създаваше настроение и положителна атмосфера, където и да се появеше. Един от хората, който намери себе си и откри талантите си на територията на училището . Намирайки и внедрявайки във себе си нужната доза самочувствие и увереност.

Няма да ги забравим и останалите, които когато се налагаше се събираха и отделяха доста от свободното си време в полза на Училището. Няма да забравим и тези, които следваха целенасочено интересите си и влагаха усилия, само в зоната на талантите си. Правилна стратегия – развивай се там, където си най-силен.

Това бяха 12б, дадоха много и получиха много от атмосферата в училище, в 11 и 12 клас може би отсъстваха малко в повече и не им се ставаше в ранните часове на деня, но тава са бели кахъри. Пък и това беше част от тяхната промяна, която им помогна да изпитат и други части от себе си като открият, че пристъпването на забраните също е част от играта на живота. Когато получиш това, което ти липсва, тогава уравновесените неща те изпращат в правилната посока.

 Няма да забравим и първите ученици завършили по новата професия техник-технолог от 12в. Симпатичен клас с работливи и изпълнителни деца, с желание за изява. Излъчващи ведро и положително настроение.  Клас, създал среда на взаимно стимулиране. Клас, в който негативните елементи или липсваха или бяха претопени. Накрая всички се бяха слели в положителната атмосфера на класа.

Няма да ги забравим и паралелките, които дойдоха в училище след 8 клас, защото първите 3 бяха с интензивно изучаване на АЕ след 7 клас. Първите бяха хлебари и готвачи, вторите монтьори. Първите бяха попаднали на място, не им се учеше много, но пък в практическа и професионална посока имаме много попадения.Вторите бяха проблемен клас, хич ги нямаше, местехме ги в самостоятелна форма, връщахме ги.

Ефектът беше нищожен. Няма как да се справиш с това. Когато желанието не идва отвътре, няма как. И там имаше положителни фигури, но общо взето атмосферата въздейства върху тях. Може би парадоксално, то този елемент от непукизъм,който придобиха ще им е в плюс  в съвременния свят.

Така с първите проверяващи качеството на храните и напитките, завършват и може би последните митничари. Всичко е логика , границите и митниците изчезват, а Европа ни праща непрекъснато правила за това как да съхраняваме използваме и обработваме всичко в магазини и заведения. За едните се задава много работа, за другите по-малко.

На 27 юни ще дадем 119 дипломи / само 2 не успяха да си вземат ДЗИ/  на един симпатичен випуск, с много талантливи деца. Випуск, който потвърди тезата, че атмосферата в класа е ключов фактор и средата е жизненоважна за развитието на отделните елементи. И, че талантите ги има, но за развитието им средата играе ключова роля.  

Подобни публикации: