Архив

Календар

юни 2014
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Животът е поредица от презентации

Презентацията е действието, с което целите  да промените мислите и възприятията на друг човек в определен момент и на определено място. Целта е промяна на умения, становище или предаване на информация. Добрите презентации изискват равни части вдъхновение, умения и упорита работа. Добрите презентатори са превърнали всичко в една неосъзната компетентност.

Може да притежавате най-добрите идеи, най-добрите намерения и целия талант на света, но ако не знаете как да презентирате себе си и своите идеи, все едно прахосвате амбициите си.

Големите презентатори – както всички успешни хора – не приемат нищо за дадено. Те не пренебрегват факта, че пристъпват към презентацията с личен багаж, те неутрализират своите лични слабости, преди да започнат. Не приемат, че целта на презентацията е ясна сама по-себе си, а вместо това търсят основанието на тази цел. Те не приемат като постулат, че публиката, която ги слуша, ще откликне по благоприятен начин на тяхната презентация.

Те създават условия публиката да откликне по желания начин. Не произвеждат колебливо своята презентация, вместо това се въоръжават с необходимите средства, за да откликнат и да привлекат публиката. Хората, които се справят отлично в подобни ситуации, имат присъствие. Те привличат вниманието ни не случайно, а защото са се подготвили предварително, превръщайки правилата в навици. Когато моментът дойде, те са готови да действат точно тогава и не пропускат възможности.

Нашата податливост на послания често зависи от определени съществени предразположения, залегнали дълбоко в човешката психика. Обичаме и уважаваме последователността, няма нищо по-силно от принципа на харесването, дълбоко е вкоренено подчинението на властта, изпитваме влияние и копираме, страхуваме се да не загубим, връщаме услуги.

Общуването е нещо повече от думите, въпреки, че използваните думи са важни. Цялостната ни представа е в резултат на това, което усвояваме чрез 5 си сетива. Хората приемат и пресяват информацията по-различен начин. Приемането зависи от конкретната форма.

Майсторите на презентациите предварително проучват състава на слушателите си и се подготвят в зависимост от него. Успехът на презентацията зависи преди всичко от хората, които ви слушат. Те са или забързани или резервирани, насочени към хората, или към задачите. Колкото повече знаете за тях, толкова по-добра презентация ще направите. Винаги ще има няколко типа вредни елементи, които трябва да се неутрализират.

Най-силният довод, с който можете да убедите слушателите си в нещо, е да им дадете непоклатима причина защо да направят това, което предлагате. Мотивацията идва от външни и вътрешни източници. Хората са движени от основни подсъзнателни желания. Всеки от слушателите иска да принадлежи към някаква общност, да бъде уважаван, да бъде харесван, да бъде в безопасност, да успява, да намери любовта, да бъде вдъхновяван или ентусиазиран.

Хората се страхуват от непознатото. Като намаляваме елемента на изненадата можем да направим представянето по-гладко. Като превръщаме тези непознати фактори в познати, можем да преодолеем страховете подкопаващи презентацията. Поемете контрол над заобикалящата среда. Обмислете всички Ако. Представете си и упражнявайте презентирането, отбивайте ударите на фиктивната публика. Осигурете си подкрепа.

Арсеналът за презентации включва не само цитати, истории и статистически данни, но  също така печатни и други визуални материали, електронни файлове. Биват умствени, хартиени, електронни и материални. Душевното състояние на добрия презентатор трябва да съответства на посланието, което предава. Умствено и физически нещата са свързани. Формирайте фиксатори, променяйте мащаба към детайлите или към цялото, и отмествайте поглед в бъдещето и в крайния резултат, използвайте творческо объркване и направлявайте.

Важно е да подготвите почвата за приемане на вашето послание. Не възприемайте презентацията като изолирано събитие. Трябва да контролирате и да направлявате вътрешния глас на вашите слушатели. Встъпителните думи са важни. Свързвайте хората и намалявайте напрежението между хората. Откликвайте и коригирайте. Планираната спонтанност е умението да се приспособите към дадена ситуация. Прекъсвайте модела и променяйте емоционалната посока.

Времето за поемане на дъх често е възможност да въвличате лично слушателите си, като им възложите да направят нещо, което допринася за общуването и отмества вниманието от вас. Давайте думата, използвайте викторини и анкети, подбуждайте към победа, накарайте хората да говорят помежду си, използвайте минисценки и предмети. Дарявайте част от времето на вашите слушатели.

За да УСПЯВАТЕ узнайте всичко възможно за своята публика, владейте състоянието на публиката и своето състояние, подготвяйте публиката си, ясно обяснете защо преди да планирате как, въвлечете публиката в презентацията, адаптирайте се непрекъснато, елиминирайте неизвестните и ги превърнете в известни и методично попълвайте арсенала си за спонтанна планирана реакция.

Животът е поредица от презентации- Тони Джери

Подобни публикации: