Архив

Календар

юни 2014
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Разчупи клишетата

Eдна от основните причини толкова хора да смятат, че не са креативни са системите за масово образование, които се появяват по време на индустриалната революция. Отделният човек и организациите могат да направят много неща веднага, за да съживят своите креативни  способности.

Има много креативни учители, които вършат прекрасна работа в своите класни стаи, студиа и лаборатории. Има цели институции, които преследват иновативни програми в рамките на своите области. В повечето случаи тези иновации се случват не благодарение на доминиращите култури в образованието, а въпреки тях.

Днес училище означава определен вид формална институция, която осигурява организирано обучение, основно за млади хора. Иституциите съществуват в различни форми и структурите им могат да се променят, ако има желание за промяна, и целите са ясни. А твърде често целите биват изкривявани от институционалните навици. Ние формираме институциите, а после те нас.

В основата на образованието са взаимоотношенията между учителите и учениците. Ако учениците не учат, няма образование. Нуждите на истинските ученици се пренебрегват за сметка на приоритети, условия и начини за работа, изграждане на кодекси, тестване на системи, професионални територии и национални стандарти. Въпреки, че често се забравя, основната цел на училищата е да подобрят качеството на обучението на учениците.

Успехът на системата като цяло зависи от добре свършената от всеки работа. Организациите трябва да са наясно кой е основният им фокус и да осъзнаят, че всяка роля притежава потенциал с креативността си да допринесе за подобряване на системата. Човешките общности зависят от разностранните таланти, а не само от едно единствено човешко умение.

Тесният фокус върху академичните способности и определени дисциплини в училище неизбежно маргинализира учениците, чиито таланти и интереси са в други сфери. Развитието на пълния спектър от таланти изисква по-широко скроена учебна програма и гъвкавост оп отношение на стила на преподаване. Една от областите на образованието е да разшири интересите и да ги насочи към области, към които те може и да нямат естествен афинитет, но е важно  и да чувстват, те техните сопособности са адекватно ангажирани и оценени.

Всички ученици имат различни интереси и учат по различен начин. Но какво и как ги учат има за цел да ангажира енергията, въображението и различните им начини на учене. Никой не може да бъде накаран да учи против волята си. Ученето е въпрос на личен избор. При условия на принуда и санкции, дори и най-склонните да учат неохотно ще свържат идеи в паметта, чрез които ще избегнат неприятните последици. Образованието е нещо лично или е нищо. Един от начините на персонализиране е новите технологии да се използват креативно.

Училището може да разработи набор от компютърни програми, които включват и профил на ученика, базиран на детайлно оценяване и мнения на родители и учители, както и банки с учебни материали от различни източници и в различни формати, които да отговорят за различни начини за учене. Генерират се уникални дневни програми и източници за всеки ученик и учител. Дисциплината е по-свободна, но правилата са железни, в условия, които създават усещането за забавление.

Учителите се освобождават от рутинната административна работа  за да могат да се концентрират върху предоставяне на качествена подкрепа и полезни инструкции за учениците. Те трябва да имат и разполагат свободата според собствената преценка да променят тези графици. Когато учениците намерят нещо, което им харесва и в което да покажат на какво са способни, те се справят по-добре и в образованието като цяло.  Необходима е училищна система, която вдъхновява и събужда желание за отговорен и осмислен живот, а не която оценява учениците и да поставя ограничения за постиженията им.

Основната идея е, когато има нужда, учениците да използват физическите сгради, персонала и оборудването. Училището предлага среда, в която учениците са независими, на тях им се има доверие, с тях се отнасят като с отговорни хора и всичко това се случва в общност, в която се сблъскват със сложността на живота. Най-ефективното и дълготрайно учене се случва, когато е започнала и продължила по желание на учещия, в среда на креативност, развиваща талантите, смесваща възрасти и интереси, в свободна среда, развиваща отговорност у тях.

Прогресивните методи са свързани с обучение, базирано на изследванията, при което учениците работят индивидуално или в групи, за да изследват собствените си интереси и да изразят своите собствени идеи.  Понякога е по-подходящо учителите да дават формални инструкции, които да водят до усвояване на умения и техники, или да предадат конкретни идеи и точна информация. Друг път е по-подходящо учениците сами да изследват идеите, работейки индивидуално, или в групи.

Прекалено много учители се назначават на работа заради знанията, а не заради техния интерес към работа с учениците. Добрия преподавател трябва да има знания, както и способност да ангажират другите. Преподаването за креативност  е свързано с умението да се подпомага креативната дейност на другите. Преподаването за креативност е свързано със задаването на отворени въпроси, при които може да има множество решения, с работа по групи в съвместни проекти, с използване на въображението, за да се изследват нови възможности, с правене на връзки между различните начини на мислене и изследването на неяснотите и различията между тях.

Първата задача за креативност в която и да било област е да се окуражат хората да повярват в собствения си креативен потенциал и да се подхранва увереността, необходима да опитат. Втората задача е да се помогне на учениците да открият собствените си силни креативни страни. Третата задача е развитието на учения за самостоятелна креативна работа, насърчавайки свободното мислене, споделянето на идеи и провеждане на експерименти.

Създаването на иновативна култура ще проработи само ако инициативата идва от върха на организацията. Средата не може да се промени без лидерите да я подкрепят и да се обвържат с нея. Иновациите трябва да бъдат крайната цел, но процесът, по който ще се стигне до тях, трябва да започнат с въображение и креативност. Креативността в организациите се задвижва от екипите, където има обмяна на идеи между хора с различен опит.

Нужно е създаването и поддържането на динамични, разнообразни и креативни екипи. Нужно е да се вземе решение за кой проект, кои хора да бъдат събрани заедно и да се поставят ограничения, рамки и очаквания, според които екипът да работи. За да е в състояние да са съсредоточи върху работата и да се избегнат неприятни моменти с липса на време и материали.

Разчупи клишетата – Кен Робинсън

 

Подобни публикации: