Архив

Календар

септември 2014
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Не обичам резките и неочаквани промени, а живеем в динамични времена

Бихте ли се представили с няколко думи?

Димитър Ангов- Ръководител компютърен кабинет и старши учител в допълнение. Странна длъжност на 8 часов работен ден и задължителни 8 учебни часа през седмицата. През останалото време обитавам кабинет, наречен Ксерокс-услуги с бележка, че влизането на ученици е забранено по-време на час :)   Когато не съм в час времето ми минава в раздаване, оправяне, поддръжка на техника, помощ за учениците и учители. Основната ми дейност е създаване и осъществяване на стратегии как училището да се възползва в максимална степен от възможностите на информационния 21 век.

От колко време сте учител в нашето училище?

Работя в училището от 2000 година. Във века на непрекъснатата мобилност 15 години на едно място са си постижение. Казват, че след 7 година всичко става рутина. Превръщаш се в експерт. Всичко ти се получава. Имаш много опции и варианти. И знаеш, че един от тях ще заработи. С опит и самочувствие е лесно да спреш и да забуксуваш. Само динамичните промени в областта на ИТ те блъскат напред и не ти дават да заспиш. Промяната в училище идва на всеки 8 години.  В момента има нова генерална промяна и навлизане в ерата на терминалите. Започнахме с windows 95 и 98, преминахме през ХР, за да влезем в 2015 в ерата на Windows 7 . Вървим винаги с една идея назад, но това е положението.

Разкажете смешна случка(гаф),който Ви се е случвал по време на час.

Гафовете ми са свързани с недоспиване и се договорих с шефа да не ми слага 1 час. Идвам на работа за 2 час и затова понякога липсата ми предизвиква гафове. Звънците не бият. Мултимедии липсват. Тази година си помислих, че ще успея да накарам 8 клас да учат като ги тормозех с бързи петминутни писмени изпитвания на новия урок. Както винаги идеята е добра, но реализацията трудна. Който учи си учи, който не си учи преписва. Явно доброто старо устно препитване пак ще дойде на мода. В ерата на интернет гафовете могат да дойдат и когато пуснеш тест, сглобен от въпроси от различни тестове в мрежата. Подцениш ли учениците, бързо ще получиш и отговорите.Гафове се получават и когато ти правят ремонт на кабинета и си търсиш кабинет, в който да влезнеш, а ти си се объркал кой час имаш. Останал без кабинет трябва да импровизираш и да влизаш в странни кабинети и да използваш странна техника.

За какво мечтаехте когато бяхте на нашата възраст?

За нищо не съм мечтал. Не обичам резките и неочаквани промени. Носех се по течението и загубих изживяването на много весели моменти.  Казват, че става точно това, което трябва да стане, в нужното време. Нищо повече. Бях лудо дете и тичах на воля по улиците. После изведнъж станах отличник и зубрех усилено. Станах срамежлив и трудно контактен юноша. После се запалих по четенето на книги, вестници, политиката. Едни неща се появяват за сметка на други. И въпреки това носенето по течението и липсата на амбиции и цели не е правилното решение. Направете така, че да не ви се налага да пропускате важни моменти. Уравновесете нещата, сега е момента да се насочите съм общуването и комуникациите, не ги пренебрегвайте. Наученото в реалния живот е от неоценима полза.

Ако не бяхте учител какъв щяхте да сте?

Ако беше останал комунизмът щях да работя в предприятието на баща ми. И щяха да ми уредят  някаква службичка. Може би щях да се чувствам добре в онези времена. Когато всичко се знаеше и промени липсваха. Обичам да подреждам, архивирам и анализирам. Сигурно щях да се занимавам с тези дейности. Във времената на демокрацията, ако случайността не ме беше направила учител, неволята щеше да ме направи човек, занимаващ се с ИТ и компютри. Може би програмист, живеещ в София, създаващ програми  и взимащ голяма заплата.

Какво бихте казали на учениците си?

Училището отнема поне 6 часа от времето им. Модата е да се мисли, че това е загубено време. И междучасията са по-интересни. Скритите смартфони под чиновете със задължителните слушалките са незаменим атрибут. Мултимедийно поколение, което е забравило да пише ръкописни букви. Да прави сте, че в училище и в часовете се преподават доста излишни неща. По-начин, несъобразен с новите информационни времена, наситени с всякакви джаджи и устройства. Съветът ми е да се опитат да намерят ценните неща за тях и да ги грабят с пълни шепи. Основата, която полагат в училище, ще определи живота им след това. Сега е времето да грешите, да пробвате и да се променяте. Вашето бъдещо Аз чака да бъде открито.

 Какво бихте казали на вашите колеги?

За добро или за лошо всички сме на бойното поле. Водим битка, в която може да има много разочарования. Отчайваме се от променените ученици и от нагласите им към живота. Ако насочим вниманието си към лошите неща ще загубим всичко ценно в нас. Изходът е да си сложим филтър на доброто и да не се тормозим излишно. Нека да намерим онези неща, които зависят от нас и да не ги оставяме на произвола на съдбата. Когато вършим това, което харесваме. Когато всички го правим. Тогава ще получим и желаната промяна.

Какво правите в свободното си време.

Спортувам – лятото на стадиона, през зимата в басейна. Гледам филми, чета книги и създавам нещо като онлайн дневник. Историята на училището през последните 5 години е в тези 600 статии. Допълнена с истории и емоции от живота ми. Едно е възможните ми работни места щеше да е търсач на доброто в хората. И никога не пропускам да пътувам с приятели и опознавам чужди страни, родни градове и планини. Отделям част от времето си в интернет в търсенето на информация, която складирам за бъдещо ползване.Опитах се да създам стратегия като използвам статистиката в ерата на футболните залагания. Не ми се получи. Когато най-малко очакваш излизат неочакваните резултати

Кой е любимият ви футболен отбор.

Футболът е зарибяващ спорт. Емоциите, които създава са причината за популярността му. Непредвидим е.  А любимите ми футболни отбори играят колкото им позволи противникът. Вече всички се научиха да спазват дисциплина и моментите на гениални прояви и тактическото надлъгване правят разликата. Харесвам когато и двата отбора са на вълна открит и нападателен футбол. Харесвам когато никой не се предава и обратите следват едни след друг. Харесвам когато звездите избухнат, когато малките надвият големите заради своята борбеност и хъс

ремикс от преди 2 години

Подобни публикации: