Архив

Календар

септември 2014
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Процес на изграждане на творчески интелект

Вяра – започнете с това да разглеждате собствената си вяра във вашето творческо начало, както и тази на други хора. Когато идеите ви започват да се появяват, ще трябва да убеждавате другите хора да ви повярват. Тук имате нуждата да се продавате.

Задълбочаване – не можеш да не си отдаден с цялото си сърце на сбъдването на идеите си. Творческият процес изисква пълно отдаване. Това ви помага да вложите нужното време, да придобиете умения и майсторство и ви мотивира да творите. Само ако се потопите дълбоко в сърцевината на даден предмет, ще можете да откриете неговата същност, да си играете с различните му елементи и структура и да преоткриете различни нейни страни.

Генериране на идея – може съзнателно и несъзнателно да генерирате идеи. В тези състояния вашите неврони обменят информация. Генерирането на идеи зависи от задълбочаването в нещата. За да задавате въпроси, трябва да се чувствате достатъчно привлечен и заинтересуван и тогава можете да проявите настойчиво любопитство. Освен това идеите трябва да бъдат измътени, трябва да им се даде време да се пореят из главата и тези съзнателни и несъзнателни неврони да проведат множество разговори. Ако действате в някакъв вид вакуум, ще ви бъде трудно да генерирате идеи. Що нищо хубаво не влиза в творческата ви машина, би ли могло да излезе нещо добро.

Създаване на визия -  Щом сте наясно с вярванията си, напълно потопени в своя предмет и генерирате множество идеи за него, създаването на визия трябва да ви дойде много лесно, освен ако, разбира се, не сте навикнали да виждате у себе си само човек, решаващ проблеми.

Проверка в действителността -  щом вече имате визия трябва да я проверите с помощта на други хора.  Трябва да я изпробвате в реалния живот, за да я подобрите. Става дума за неприятната работа да търсите критика. Изисква известно време и настойчивост.

Пилотиране – много идеи се провалят, защото хората говорят за тях, получават обратна връзка, но никога не действат за да създадат каквото и да било. Най-добрият начин да предадете дадена идея на някого е чрез онагледяване във варианти, модели. Щом веднъж сте действали по идеята си, много по-силно ще се обвържете с нея. Това е единствения начин да разберете дали ще сработи или не. Когато започнете да направлявате идеи, тогава всъщност започвате сериозните опити да ги продавате и подобрявате.

Осъществяване -  този непрекъснат творчески дух има голяма вероятност да задълбочи в нови неща и да генерира други идеи, докато се подготвяте да се заемете със следващия си план. Осъществяването на вашите идеи и превръщането им в нещо, неизбежно включва екипна работа и познания как работят пазарите. Когато заседнете някъде връщането към отделните етапи и проверката, придвижването напред и назад са много полезни.

Развитието на творческия потенциал променя представите за собственото им аз, да открият лошите и добрите им качества. Опишете тези усещания с думи и рисунки. Взимайте под внимание мислите на други творчески хора. Използвайте глаголи за да разберете какво вършат тези хора по различен начин. Огледайте се наоколо и слушайте. Записвайте идеите си и ще откриете, че това помага да разберете смисъла на нещата.

Установете къде изпитвате поток. Коя дейност ви завладява до степен, че губите представа за времето, напълно ви поглъща и се чувствате напълно задоволен. Коя е тази дейност, която толкова харесвате. Какво говорят и мислят другите за вас. Как и къде си ви представят. Влезте в различна обкръжаваща среда. Помислете за книгите и мечтите си.

Подсъзнанието ви е особено чувствително към новата информация. Не преживявате нищо ново, затова сетивата ви затъпяват. Разнообразното захранване е най-доброто. Просто променете малко вашия свят. Дайте си време за бездействие. Фиксираното време включва чести срокове и силна насоченост към постигането на бързи резултати. Гъвкавото време е да разполагаш с много време и да се разкатаваш и играеш. Периодите на безделие помагат да се чуе онова, което казват по-тихите, по-бавните, по-нерешителните неврони. Оставете разума за известно време да се рее. По време на медитация съзнателното бъбрене на невроните затихва. Открива се възможност откритата идея от несъзнателните да се тласне в посока към съзнателните. Развийте навика за размисъл след прочистване на съзнанието.

Упражнявайте паметта си. Свързвайте информацията със зрителен образ, с усещания, ентусиазъм, страх и чувства. Създайте образите и ги прикрепете към определени места и после гледайте тези образи на същите места. Преминете от съзнателни към несъзнателни спомени.  Създайте и разказвайте истории с ясно начало, препятствия, запушващи пътя напред, конфликти и кулминация. Изостряйте способността си с разказване на ранни сутрешни истории, измисляйте ги за непознати хора. Вписвайте вашите истории в историите на другите. Вписвайте ги в тях. Използвайте метафори , които разкриват подсъзнателни образи. Използвайте ги за да мислите за своите идеи, обкръжаваща среда, чувствата ви. Наблюдавайте и признайте силата на подсъзнанието и колко силно ни помагат спомените, историите и метафорите да разберем смисъла.

Визията е онова, което искате да осъществите. Тя не може да ви бъде наложена. Тя представлява нещо, което израства в съзнанието ни, докато събирате информацията, преживелиците, въображението и страстта заедно.  Визията е спусъкът, предизвикващ действие.  Ако заседнете някъде, то това е знак, че не сте достатъчно задълбочени, не  искате да го направите, не вярвате твърдо в него и въображението и емоциите отказват да се ангажират с  тази идея.  Отделяйте време за да съберете идеите под формата на картина, помислете за дооформяне и редактиране на идеите за да се вместят във визията. Вписва ли се визията в контекста. Отбележете си главните точки за онагледяване, имайте яснота какво искате да създавате още преди да започнете. Начертайте около нея граници с ясно различими линии. Нарисувайте визията с ярки цветове и поставете три ключови елемента в нея, които след това превърнете в цели и срокове. Трябва да сте уверени, че визията наистина си заслужава. Ясната визия тика хората по пътя напред и ги държи във вярата им.

Критиката не само служи за обратна връзка, а и като входяща информация как да ги променим. Щом веднъж хората се набъркат и дават съвети, те ще разкажат на други и ще предават идеята. Какво работи и какво би могло да се направи още. Колко добре работи всичко. Как постигат идеите си другите. Какви процеси използват. Какво може да се направи по-различен начин. Помнете, че вие не сте вашата идея, а личност и хората критикуват идеята.  Това е във ваш интерес. Изберете подходящия момент, подходящите хора, правилните въпроси.

Бягайте от демоните. Перфекционизмът забива  твореца в дребните подробности, така че той губи от поглед цялостната картина на своите планове. Спазвайте сроковете и се придържайте към един или два приоритета за да осъществите идеята си. Когато дребните детайли отвличат вниманието си припомнете важните цели  и определеното крайно време. Демонът на сериозността ни пречи да играем и ни прави прекалено отдадени на анализирането, разсъжденията и зрелостта. Правете нови неща, помотайте се с търсачи на удоволствия, размотавайте се с приятели и упражнявайте хобита. Споделете странните си предположения, направете нещо глупаво и свалете гарда. Ходете по места и събития, излезте навън , разширявайте границите. Давайте време на демона на новото, но не му се отдавайте изцяло. Гледайте съсредоточено и дълго плана и започнете с дейност, която ще ви помогне да се придържате към него. Ако демонът на заетостта ви е стиснал здраво в злата си хватка, може би е време да решите кое е по-важно и да избягате от желанието си да бъдете мъченик.

Дивергентният мисловен процес се развива буквално чрез скокове в различни посоки и се занимава с различните възможности. Той включва скокове от изходната точка и произволна проверка къде биха могли да ви заведат тези скокове. Поставяте централната идея и около нея редите асоциациите. За разлика от обратния процес, където всичко се категоризира и страничните въпроси се елиминират. Използвайте паяжината като мрежа от свързани системи, динамични и променливи по своя характер. Заобиколете се с идеи и техните паяжини. Фокусирайте се. Изберете нещо много специфично в идеята, приближете в едър план и се повъртете там. Нарочно изживявайте различни светове и търсете прилики и връзки с вашия свят. Непрекъснато се питайте защо го има това правило и на кому служи, какво напрежение намалява и какво ще стане ако, къде е сърцевината.

Ние сме във връзка един със друг чрез въображението, емоциите и разсъжденията си. Когато продаваме нещо на другите хора, ние им го предлагаме. Щом идеята е ясна в съзнанието ви, започнете да говорите за нея и се опитайте да звучите ентусиазирано. Трябва да можете да изразите идеята стегнато с име, приложение, емоции. Разкажете историите зад идеята ви с ярките образи, конфликти, обрати и метафори. Определете какво ще заинтересува човека с който говорите.

Нашите идеи се осъществяват от други хора. Нашите идеи ще бъдат променени и към тях ще бъдат добавени множество други идеи. Важни са първите взаимодействия в екипа. Важно е груповото съзнание. Важно е допълващото мислене. Неформалното в групата създава атмосфера. Творчеството в екип се получава когато всеки е сигурен в собствената си роля и специализация и уважава тази на другите. Когато задачата е ясно формулирана и ключови фигури създават атмосфера на радост и забавление.  Влейте свежа кръв. За да се фокусира екипът отново помага съсредоточаването върху задачата и обкръжаващата среда.Провеждайте срещите в различна атмосфера, включвайте странични, вдъхновяващи дейности. Описвайки дадена идея преминете през етапите на изследване, създаване, критикуване и търсене на недостатъци.

Хората, съпътстващата среда и влиянията в даден момент са взаимозависими. Имаме нужда от места, които ни стимулират, време за размисъл и възможности да видим нещата по-различен начин. Малките идеи могат бързо да постигнат огромна популярност.  Трябва да накарате хората да говорят. Всичко зависи от хората съединители, които са социалното лепило, от познавачите, които градят информационните връзки и продавачите, които заразяват емоционално, убедителни са и внушават доверие.

Еврика – Филипа Дейвис

Подобни публикации: