Архив

Календар

октомври 2014
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Горещ, плосък и пренаселен

Конвергенцията на глобалното затопляне, глобалното изравняване и глобалното пренаселване е най-важната динамична сила, формираща света, в който живеем днес. Светът е изправен пред пет големи проблема – енергийното предлагане и търсене, петродиктатурите, климатичните промени, енергийната бедност и загубата на биоразнообразие.

Виждали сме подобни моменти и преди –демократичната революция на просвещението или индустриалната революция, а в наше време – революцията на информационните технологии. Това, което е общо за всички тях, е, че когато нещата започнат да се променят, хората първоначално не могат да проумеят цялостната им значимост. Другото общо между тях бе, че с всички тези огромни промени идваха и огромни предизвикателства. И поемането на тези предизвикателства, които дефинираха новите епохи, тласкаше нагоре прогреса, пораждаше нови институции и разделяше губещите от печелившите.

С навлизането в енергийно-климатичната ера разбрахме, че органичните горива са изчерпаеми, все по-нарастващо скъпи и политически, екологично и климатично токсични. Пресякохме една линия, в която плоското срещна пренаселеното. Толкова много хора, изведнъж станаха в състояние да променят стандарта си на живот, и то толкова бързо. И когато пренаселеността на света и изравняването се събраха заедно в началото на 21 век, той навлезе във фаза, в която глобалното търсене на енергия, природни ресурси и храна расте с много бързи темпове

С навлизането в тази ера ние напускаме периода, в който каквото и да направехме на климата и природната среда, то се възприемаше като управляемо и обратимо. Сега всичко става потенциално неуправляемо и необратимо. Икономическото развитие, строежът на пътища, добиването на природни ресурси, урбанистичното разрастване разрушава екосистеми и причинява изчезване на биоразнообразието.

Нашата зависимост от петрола прави глобалното затопляне по-топло, въздухът по-мръсен ,бедните по-бедни, диктаторите по-силни, радикалните терористи по-богати. Всяка стратегия за насърчаване на демокрацията е обречена на провал, ако не включва в себе си план за развитие на възобновяемите енергийни източници, които накрая да свалят цените на петрола.

Днес в този плосък свят, ако нямате електричество, не можете да бъдете онлайн и не можете да се конкурирате, да се свързвате или да си сътрудничите глобално, а все повече и локално. В един пренаселен свят все повече хора ще изпадат в категорията извън електрическата мрежа. Способността за адаптиране изчезва с липсата на електричество. Енергийно-климатичната ера се промъква бавно и ние се приспособяваме, като жабата на бавен огън- става все по-топло, плоско и пренаселено и се нуждаем от дългосрочен план. Или ще изчезнем.

Не можем да се надяваме на мир и сигурност, на икономически растеж, на човешки права, ако продължим да игнорираме ключовите проблеми – търсене и предлагане на енергия, петродиктатурата, климатичните проблеми, енергийната бедност и загубата на биоразнообразие.

Добрата новина е, че има и друг начин за растеж. Днес можем да заместим с наука суровините. Не можем да построим сграда с компютърни битове и байтове като с цимент, тухли и хоросан, но с по-интелигентни материали и по-интелигентно проектиране и конструиране можете да построите сграда с много по-малко тухли и хоросан. Сграда с по-уплътнени прозорци и изолация. Иновациите ни за устойчива енергия и ресурсна продуктивност са единственият ни път за излизане от този проблем. Развитие с много-по малко ресурси. Жалкото, е че няма време за това. Как можем да спрем икономическия растеж, как да насърчим това,  свят в който ресурсите са ограничени. Как да спрем целият свят да живее като богатите. Земята няма да понесе това.

Код зелено”, който „означава иновации за въвеждането на новите чисти енергии и енергоспестяващите системи и в насърчаването на етиката за опазване на природния свят”. За целта трябва да заменим Мръсната енергийна система с Чиста енергийна система, да извършим цялостна трансформация на съществуващия капиталистически модел, така че икономическият растеж в бъдеще да бъде базиран на колкото е възможно по-чисти горива. Накратко, нужна ни е зелена революция.

Нужно ни е изобретяването на източник на изобилни, чисти, евтини и надеждни електрони. Като същевременно се подобрява цялостната енергийна и ресурсна ефективност, а същевременно се подпомага и консервацията. Иновации, генериране, ефективна употреба и запазване.

Хората изглежда не осъзнават, че вече сме ударили айсберга, водата нахлува долу, но някои хора не желаят да напуснат дансинга, други не искат да се откопчат от бюфета. Ако не направим трудния избор, природата ще го направи вместо нас. Нужен ни е енергиен интернет, който ще ни даде възможност да правим необикновени неща чрез икономично и ефективно използване на чиста енергия и да ги правим непрекъснато, независимо дали мислим за тях или не. Необходимо е сливането на ИТ и енергийната революция. Това ще осигури повече растеж с по-малко генератори, по-добра ефективност, повече възобновяема енергия и облекчаване на пиковете и сподовете в енергийното търсене.

Но усилията, които се полагат в момента от държавите и компаниите по света, доколкото изобщо ги има, са изолирани, фрагментарни и несинхронизирани. Имаме едно „зелено парти”, съпроводено с „доста голямо зелено бръмчене наоколо”, в което „всеки е победител” и „никой не трябва да се отказва от нищо”. Ние нямаме зелена революция. За да бъде осъществена такава, правителството трябва да се намеси, създавайки стимули за пазара: „въглеродни данъци, увеличаване на бензиновите акцизи, мандати за възобновяема енергия или адекватна система cap and trade, която директно облага с данък въглеродните емисии – или някаква комбинация от всичко това”.

Когато се събудите един ден и установите, че енергийните компании се състезават да ви направят енергийно по-ефективни по начина, по-който днес телефонните компании се надпреварват за вашия дистанционен бизнес, когато паркингите ви плащат, за да паркирате там, защото ще ви продадат соларната енергия от своя покрив и ще участват във вашата продажба на такава енергия на мрежата. Когато електричеството е по-скъпо, но сметката ви се е свила, когато зеленото е стандарт, а не опция – вие ще знаете, че имате зелена революция, а не зелено парти.

Никакви количества инвестиции, никакви количества чисти електрони, никакви количества енергийна ефективност няма да спасят природния свят, ако не проявим внимание към него и към всичките неща, които природата ни дава безплатно. Без етика на консервация ние ще загубим това, което е безценно. Всеки ноев ковчег трябва да се строи локално с локални инвестиции, локални играчи и локални бизнес интереси . Всички консервации са локални, но всички стават все по-свързани. В истинската зелена икономика нямаш никакви похабени ресурси.

Горещ, плосък и пренаселен – Томас Фрийдман

Подобни публикации: