Архив

Календар

ноември 2014
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Всякакви, но нестандартни

Каква е вероятността един от всичките милиард китайци да последва желанието си да се качи на самолета и да поеме работата ни?  Огромна. Факт е, че навсякъде по света хората са толкова умни, богати с идеи, прилежни, креативни и иновативни, колкото и тези във високо развитите държави. Те знаят това и усилено работят, за да развият талантите си.

Нека бъдем честни : работа за цял живот днес почти няма. . Ето защо послушното и безропотно изпълнение на заповеди не е нашето спасение. С надежда да не бием на очи, цял живот да си кротуваме. Докато не се окаже, че работата може да се върши от компютър или на някой не му хрумне да я изнесе в чужбина. Най-сигурното нещо е капиталът, който живее в главите ни. Нашето знание и нашите способности, нашите таланти и нашите мечти.

Това е нашият личен марков капитал. Трябва да го пазим, да се грижим за него и непрекъснато да го развиваме. Трябва да направим още една крачка : да развиваме характерните си особености, които ще осигуряват хляба ни.  Ако в работата ви липсва по-особен акцент, няма значение с какъв хъс се хвърляте в нея. Няма да ви обърнат внимание, няма да ви забележат, няма и да ви платят.  Забравете за срам, страх и задръжки.

Създайте временен монопол и станете експерти в определена сфера, намерете мястото си в тази сфера, развивайте уникалните си способности и всеки ден работете така, че светът да научи за вас. Намерете вашите отговори. Нека вашите силни страни, вашата страст и опитът от собственият ви живот ви напътства. И когато знаете в какво искате да повярвате, ще знаете и какво точно трябва да усвоявате. Знанието е бързо променяща се стока. Погрижете се за намирането на пресни знания. Отново и отново. В противен случай рискувате да стенете излишни и безстойностни.

Всеки има шанс за промяна. Въпреки, че вече е дяволски късно. По информационните магистрали на научната мисъл няма свободни места за паркиране. Останали са сметища, където да изхвърлим довчерашната сигурност. Всеки ден картите отново се разместват и постоянно се откриват нови шансове да започнем нещо с вярната идея, във вярното време, на вярното място и да успеем. В новия свят на труда любознателните, които не се страхуват от промените и не отстъпват пред риска, ще получат своите уникални шансове.

Важно е от самото начало да развиете своята ясна концепция. Важни са числата, данните, фактите. Боец, който не е въоръжен до зъби с тях, няма да се справи.  Трябва да умеете да документирате, че действително разбирате това, за което говорите и че можете да обосновете всяко едно твърде смело изказване. Като и това не е достатъчно за да обградите противника. Всичко трябва да е привлекателно и в емоционален план. Никой никога не преценява само рационално. Едва когато идеята ви засегне такива стойности като красота, радост, надежда, справедливост или свобода, тя може да достигне до сърцата на хората.

Нужни са ви съюзници, хубаво е да знаете, че не се борите сами. Сигурно ще загубите няколко битки, преди да спечелите войната.  Ще има и противници, които ще действат  подривно. Затова действайте светкавично, дори и да не знаете всички отговори. Винаги бързо изпращайте прототипи в състезанието. Само така може да се придвижите напред и да контролирате процесът, оправяйки грешките, развивайки се в движение. Напишете  идеите си и ги проверете в действие. Така ще привлечете и съмишленици и ще започнете да разпространявате идеята си.

Големите победи идват на малки части. Започнете с малки хапки. Това поражда достоверност и изненадва скептиците. Концепциите може да бъдат критикувани и ревизирани, но не и първоначалните успехи. Бъдете смели. Няма победоносна група, съставена от страхливци. Смелостта вдъхновява. Работата върху нещо, в което вярваме придава смисъл. Ако не изпитвате удоволствие от работата си, трябва да повярвате в себе си и да направите нещо друго.

Проблемът на стандартизиращия модел на военните е, че функционира само в определена затворена система, в която всички се подчиняват на общи правила. Но и най-добре смазаната военна машина няма шанс  срещу храбростта на бойците. Защото хората, които преследват идеите си и се ръководят от вътрешните си убеждения, са винаги по-силни от тези, които маршируват по заповед. Свободата поражда мощ, много по-силна от която  и да е военизирана структура. Прогресът е възможен само ако интелигентно се противопоставяме на правилата Хора, които ще бъдат номади, мобилни по-целия свят и внедряващи своите знания и способности там, където ще има най-голяма нужда от тях.

Успешен ще бъде този продукт, който успее да обедини хората там, където се намират и може да им обещае, че с него ще изживеят мечтите си, ще задоволят потребностите си и ще изпълнят желанията си. Продуктите- това са емоции. В противен случай те стават ненужни.  Разберете какво желаете вие самите. Какво послание искате да отправите. Как ще обогатите света. Вярвайте, че сте неповторими и уникални

Всякакви, но нестандартни – Петер Кройц, Аня Фьорстер

Подобни публикации: