Архив

Календар

ноември 2014
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Практика в Холандия

Денят е неделя 26 октомври 2014 г., рано сутринта, а ние – група от шест ученици и двама учители от ЗПГ”Климент Арк.Тимирязев” Сандански, чакаме да се качим на полет за Амстердам, Холандия. Заминаваме по програма за обмяна на опит по практика в цветарството и аранжирането на цветни композиции по различни поводи. Почти не усетихме как мина полетът. Един от холандските колеги ни посрещна на летището и беше организирал за нас няколкочасова разходка с екскурзовод в Амстердам. По-късно отпътувахме за Хеернвеен, област Фриисланд, където се намира и училището на нашите партнъори. Холандските деца заедно с родителите си очакваха с огромно вълнение и широко усмихнати лица нашите ученици.

На следващата сутрин за нас беше организирана туристическа програма, която включваше запознаване с града, както и посещение на спортната зала и стадиона – Sportstad Heerenveen (www.sportstad.nl), както и една от най-големите и най-известни ледени пързалки в света, на която са се провеждали и се провеждат олимпийски и световни първенства по зимни спортове – Тиалф – Thialf (www.thialf.nl). Учениците дори имаха щастието за първи път да се качат на кънки и да усетят емоцията от пързалянето на лед.

Ден втори започна с отпътуване за град Joure, където домакините ни бяха организирали работно ателие, на което двете групи ученици – българските и холандските – имаха за задача да изработят няколко продукта от рециклирана хартия. Интересът беше голям и децата проявиха завидно усърдие в направата им. След това посетихме няколко цветарски магазина, в единия от които едно от холандските момичета работеше през свободното си време.

Сряда беше предстартовата треска за всички защото течеше усилена подготовка за Националното състезание по цветарство, между професионалните училища,което щеше да се проведе на следващия ден. Нашите ученици взеха пряко участие в предварителната подготовка, а именно изработването на част от елементите за цветните композиции. По-късно се включиха и в часовете по практика в градинарство, като помогнаха на холандските си съученици в изграждането на градина по зададена схема. Холандските колеги бяха впечатлени от бързината, с която се справяха нашите ученици.

Четвъртък беше най-емоционален. Първо, защото докато течеше Националното състезание, в център Orchideeenhoeve, никой освен участниците не можеше да присъства в залата и ние бяхме запознати с приказно рибарско селище на име Ърк (Urk), в което животът продължаваше да е толкова вълнуващ, колкото и в началото на неговото създаване, и второ защото когато се върнахме при приключването на състезанието на секундата разбрахме, че нашите партньори са спечелили първо и второ място. Ние също споделихме радостта и гордостта им защото имахме дори и малко участие, като им помогнахме за изработването на някои от елементите. Емоциите не свършваха дотук. Имаше великолепна ботаническа градина с различни тематични кътове, както и стая с пеперуди, където учениците се разходиха и си отдъхнаха.

Вечерта завърши с вечеря в училището, на която бяха поканени и семействата, които приеха нашите деца да им гостуват. За наше най-голямо удоволствие те се включиха много бързо на хората, с които българските ученици ги поздравиха. Подаръкът за г-н Аарстен бе луксозно издание на албум с фотоси с красотите на България.

В петък сутринта беше същото, както и в първия ден на пристигането ни. Децата и семействата им бяха там, за да ни изпратят. Директора на холандското училище, г-н Ханс Аарстен, който е дългогодишен и добър приятел на г-н Терзийски, както той самият отбеляза, лично ни закара до летище Шипхол.

Всички ние знаем, че преживяното от това пътуване ще се връща при нас цял живот. Няма да забравим и вълнуващото усещане, когато ни показаха луксозната книга с информация и фотоси от България, която бяха направили холандските  колеги и ученици при миналогодишното си посещение у нас.

Тръгнахме си с мисълта за предстоящото посещение на нашите приятели в Сандански през март 2015 г.

Людмила Каратанчева – учител,Надежда Мишева-учител

и учениците: Йордан Ангелов, Симеон Лукаров, Адриана Чиликова, Елисавета Бешинска, Снежана Черкезова и Мария Попстоилова – 11 клас в ЗПГ

Подобни публикации: