Архив

Календар

ноември 2014
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Противодействие

Те са нагли. Те са навсякъде. Промъкват се и завземат територии. Миловидни са и създават желани образи. Имат си тайни агенти. Играят си с емоциите. Използват тези емоции. Вкарват ги в играта. И печелят.

Как да играем тяхната игра. Игра на печелене на територии. Цигарки. Какво пък толкоз. Малко марихуанка. Смях и превъзбуда. Част от веселбата. Премахни задръжките. Бъди себе си. Не бъди задръстен. Не допускай да те смачкат. Не се дели от групата.

Как да се справим с тях. Във времена на невидими заплахи. Милиметър след милиметър. Без съпротива. С атрактивни предложения. С изкушаващи картини. Част от пейзажа. Тяхната игра. Да се скрият и да не бият на очи.

И успяват. В съвършен план. Почти. Заради появата на гръмогласните им противници. Онези безнадеждни рицари и донкихотовци. Имащи идея какво да правят за да им противодействат. Емоции срещу емоции. Въздействие срещу въздействие. Ползи срещу негативи. В картини създаващи чувства.

Със засилени мултимедийни всепроникващи образи. С преувеличени факти показани с лупа. Повтаряни хиляди пъти. Повтаряни постоянно минута след минута. С поставена бариера далеч преди границата, зад която няма връщане.

Борба, в която малките хитринки са разрешени. Борба за детските умове. Борба на образи и премълчаване. Борба на подмолност срещу високите тонове. Борба, в която характерите и скрупулите пречат. Борба на праволинейните. Борба, която ще бъде спечелена от правоверните.

Неравностойна битка. Едните искат да те завлекат на своята територия. Там, където лесно ще те победят. Другите се опитват да не те допуснат там и да те държат далече. Нападение срещу защита. Нападай за да се защитаваш. Накарай ги да се отбраняват и да отстъпват.

Всъщност битката е с предизвестен победител. Борбата е на ниво мозъци. Не се ли намери достоен противник  на цигарените заместители на образи. На техните примамливи изкушения. Заместител, който дава смисъл и дава значимост и цел. Заместител, създаващ идея по-голяма от личното. Заместител, предлагащ предизвикателства, струващи си усилията. Заместител, даващ отплата и признание.

В тази борба има много променливи. Изоставащи родители и учители, заемащи централно, разпределително място. Неизползващи пълноценно тази привилегия. Незнаещи, невиждащи, безразлични и изгубили се. Без вяра, стимул, вдъхновение. Или с желание, но без убедителни доказателства и измислен план. Все пак включат ли се те битката придобива друго измерение.

По повод лекцията на експерт от съвета по наркотиците в Благоевград пред учителите в ЗПГ

Подобни публикации: