Архив

Календар

ноември 2014
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ТИМИРЯЗЕВЦИ ЕВРОДЕПУТАТИ

Не всеки ден получаваме възможността да заемем местата на депутатите в Европейския парламент. Разбира се, аз и съучениците ми от Земеделска професионална гимназия „Кл. Арк. Тимирязев“ положихме много усилия. Благодарение на отбора ни, представляван от наши ученици, ние спечелихме състезанието „Евроскола“ и успяхме да влезем в ролята на депутати в парламента, намиращ се в Страсбург, на 21.11.2014г. (датата, която всеки един от нас ще помни).

Тръпнехме в очакване ден след ден. Но не всичко минаваше в броене на оставащите дни. Трябваше да се разделим на екипи и да разработим теми, изпратени ни от парламента. Всяка една тема засягаше въпроси относно различни проблеми в Европейския съюз. Дискутирахме, предлагахме решения и след всяка среща се чувствахме все по-обогатени, а  интересът ни се засилваше.

Дните минаваха и наближи 21.11.2014г. – очакваният ден настъпи. Още рано сутринта всеки един учител и ученик бе облякъл елегантната си униформа и бе закачил емблемата на училището ни. Когато се отправихме към сградата на Парламента, забелязахме гордо веещите се знамена на всяка една държава-членка. Млада жена, вероятно от администрацията, ни приветства и направихме обща снимка. След това навлязохме във вътрешността на сградата, където се срещнахме и с други отбори, от различни страни.

Всички бяхме проверени. След като всеки един от нас бе регистриран ни наредиха в кръг и ни разясниха основната информация за играта „Евроскола“ и разпределението на отборите. Продължихме към ресторанта, където ни бе сервиран топъл шоколад и традиционен сладкиш. По-късно една дама ни отведе в Пленарната зала. Тогава всеки един от нас се почувства като истински депутат, част от всичко, което го обкръжава. На всяко място имаше микрофон, слушалки, през които се превеждаше на френски, немски и английски, екран с информация и 3 копчета – „ДА“, „НЕ“, „БЕЗ КОМЕНТАР“.

След като всеки се настаниха  започна представянето на всяка една държава – кратка информация за страната и града, от който идват. Българският отбор бе най-оригинален, защото представихме народно хоро, с традиционни български носии. След като всяка страна се представи, излязоха и говорителите на Парламента. Изгледахме кратка презентация за Европа и след това те ни дадоха възможността да им зададем въпроси, засягащи държавите-членки. Наближи времето за обяд и направихме кратка почивка, в която хапнахме отново в ресторанта и в това време ни разделиха в отбори по четирима човека, с различна националност. Всеки отбор получи въпроси, които бяха свързани с континента Европа. Когато всеки един отбор реши задачите си, бяхме разпределени по темите, които, ако си спомняте по- горе споменах.

Разделиха ни в отделни зали и най – напред чрез гласуване се определи говорител на групата и протоколчик, които трябваше да ни представляват в Пленарната зала. После настъпи дискусия относно възложените ни теми. Около два часа ни бяха нужни за да сглобим темата. По – късно отново влязохме в залата и започна представянето на всяка тема – задаваха се въпроси и на моменти имаше разпалени дискусии.

За съжаление, всяка една история има своя край. Обявиха победителите от анкетите и се сбогувахме с новосъздадените ни приятели и еднодневните ни работни места. За спомен от преживяното освен хиляди снимки, ни подариха и депутатска карта. При взимането и всеки един от нас бе безкрайно щастлив.

Да бъдеш  депутат не е никак лесно, дори и за един единствен ден, но пък и не е недостижимо. Пример за това сме ние – учениците от ЗПГ!!!

Лидия Матеева – 10 б клас, Илия Бараков – 11в клас

 

Подобни публикации: