Архив

Календар

декември 2014
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Човекът, който може да поведе битката

Носител на приз за ученик на годината. Можем да приемем, че за да изпъкнеш и да бъдеш избран трябва да притежаваш някакво качество, което да те отличава от останалите. Нещо уникално, което кара другите да те харесват. Този конкурс се превръща в един пъзел, който всяка година допълва ценни качества отразяващи образът на успешния човек.

Вики беше онова упорито момиче, с невероятна дизайнерска работоспособност. Симеон беше навсякъде и съчетаваше появилите се възможности с въображение и трудолюбие. Теменужка е олицетворение на израстването и преодоляването на преградите, с непрекъснатия стремеж към доказване. Йоана е извор на нестандартното творческо вдъхновение, съчетаваща емоции и талант в красиви думи.

Какво ли прави Димитър Мицев, петият носител на този приз уникален. Кои умения и качества го направиха победител ? Може би  комуникативните му възможности. Може би дълбоката му мисъл и моменталната му реакция.  Може би вечната му добронамерена усмивка и  способността му да влиза под кожата на другите.  Може би липсата му на притеснение да помоли за помощ в моментите когато му е необходима.

Димитър е пример за това, че знанието е относително понятие. Не е необходимо да имаш цялото познание на света. Важното е да умееш да колекционираш. Важното е да можеш да се възползваш от него и да изграждаш правилни конструкции. Важното е да събираш само това, което след това ще ти бъде полезно. Важното е да умееш да мислиш и да разсъждаваш. Умението да разсъждаваш и да извличаш правилните мисли е едно от  най-ценните неща в този динамичен свят. Способността да излагаш публично тезата си е незаменим плюс. Способността да поведеш битка без да се притесняваш е неоценимо.

Важно е да има човек, който да реагира на момента, защото има ситуации, в които изпуснеш ли момента, вече нищо няма да има значение. Реакция, която не е нужно да е напълно правилна, но е абсолютно нужно да е навременна. И яростно защитавана. Като фен, защитаващ любимият си футболен отбор. Димитър е огромен фен на Левски София и това му помага в определени ситуации.

Изградил е умение да не се отказва и да защитава упорито тезата си. Защото понякога побеждават по-гръмогласните, а не защитниците на правилната теза. Нужна е известна доза агресивност, затова и хора като Димитър са задължителни за всеки екип, който води битка в защита на идеите си. Той е първият, който ще изрази мнение и дълго и аргументирано ще го защитава.

А за комуникационните умения и изградената  стратегия на Димитър с правилното отношение в съответните ситуации може много да се говори. Усмихвай се и говори по общи теми, показвай добронамерено отношение. Поздравявай и избягвай конфликтите.  Развивай широката си обща култура. Ако искаш да оценят определени умения, то тогава ги показвай и развивай. Ако искаш да бъдеш харесван трябва да познаваш хората.

Ако искаш да успееш трябва да можеш да работиш в екип и да си важна част от този екип. За да напредваш в тази реалност ти трябва коалиция от съмишленици. Светът е постоянна динамична схема и е важно да вървиш в правилната посока и да влезеш в правилната комбинация. Виждал съм Димитър с различни хора и с всички се е  разбирал чудесно. Виждал съм го да помоли за услуга и сигурно никой не му е отказал. Той отдавна е разбрал, че хората обичат да помагат, ако бъдат помолени.

Всъщност това, че умееш да създаваш правилните образи, които да се харесват, съвсем не означава, че в публичния образ изцяло трябва показваш всичко от себе си. Малко хора знаят примерно, че Димитър пише стихотворения. Поезията е начин да излееш съкровените мисли в душата си, но при него тези мисли се показват само на хора, които са заслужили това. За най-верните приятели. Така си остават на безопасно място, отвъд лошите човешки пориви.

Така, че Димитър Мицев е човекът, който може да поведе битката и  упорито с аргументи и доводи да я доведе до успешен край. Той може да стане онази част от екипа, която да наклони везните във ваша полза. Той е човек от реалният живот, който използва знанията си по най-рационален начин. И може би някъде дълбоко в себе си има една дълбоко ранима душа, която го прави добър човек,  която ще го води по правилните пътища, и която няма да му позволи да кривне извън тях. С тези качества Димитър чудесно може да се въплъти в ролята на политик и дипломат. Знам, че иска да стане лекар, но кой знае може би ще се вживее и в мисията на политик, който ще използва качествата си в полза на хората.

Подобни публикации: