Архив

Календар

януари 2015
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Закони за ръководители

ЗАКОН 1 Научете се да контролирате емоциите си .Всякакви емоции нарушават процеса на управление, той трябва да действа като добре установен механизъм. Да вземем за пример на средновековните рицари, които  на бойното поле, въпреки собствените си рани, продължавали да командват васалите си.

ЗАКОН 2 Помагайте на работниците да се приспособят. Те не работят добре в условия на дискомфорт. Създайте удобство за служителя на работното място,  помогнете им да се присъединят към екипа – и вие ще получите добър служител.

ЗАКОН 3 се прилага в принципа на моркова и се поддържа от камшика – добър стимул за работа, която трябва да е в лявата страна на всеки мениджър. А от дясно като лидер трябва да пази камшика си и да го размахва на всеки, който иска само да яде, но не и да работи.

ЗАКОН 4 Бъдете в състояние да стимулирате работата за каквито и да било действия в този свят.Така че всеки мениджър трябва да бъде в състояние да създаде стимули за работа. Има стимул – има добра работа.

ПРАВО 5 Отглеждайте и обучавайте свои поддръжници. Недоволните, действат самостоятелно и заобикалят лидерите. Предаността към ръководителя, ще помогне да се гасят пламъците на недоволство дори в силен огън.

ЗАКОН 6 Бъдете в състояние да гасите конфликта с минимални загуби, дори и в най-сплотените екипи имат конфликти, както показва, развитието на отношенията в тях, това изисква разрешаването на конфликти. Целта на лидера – да го направят с минимални загуби, да не вземат прибързани решения, които след това не могат да бъдат поправени.

ЗАКОН 7 Научете се да слушате – за да станете справедлив и разумен с подчинените си, преди да се научим как да даваме заповеди, трябва да се научим да слушаме подчинените. Ако човек слуша – тогава той се запазва и взима добри управленски решения.

ЗАКОН 8 Не бъдете страна на никого в конфликта. За подчинените мениджърът трябва да е безпристрастен при решаването на спорове между подчинените. Чуйте аргументите на двете страни, и стигнете до  правилното решение.

ЗАКОН 9 Бъдете по-близо до отбора, за да научите повече за това, което вашите служители желаят. И  работете за задоволяване на техните нужди. Качеството на тяхната удовлетвореност се отразява на работния процес.

ЗАКОН 10 Съчетавайте интересите на работниците и служителите с интересите на организацията. Те работят два пъти по-добре, ако целта на организацията съвпада с техните собствени цели. Това гарантира, че служителят се чувства като едно цяло с организацията.

ЗАКОН 11 Намерете  комплексите на другите – те ще станат ваши оръжия. Комплексите на  персонала може да бъдат ефективно оръжие в ръцете на управителя. Това оръжие може да се използва и в защита и в нападение.

ЗАКОН 12 Станете очи и уши на дружеството, научете се как да не пропуснете нещо важно – и ще видите, че скоро това ще даде плод. Каквото днес може да бъде за вас безинтересно и безполезно, след известно време придобива значение.

ЗАКОН 13 Насърчавайте служителите за специализирано обучение и самообучение Това води до повишаване на професионалното ниво, и след това, и нарастване на доверието в компанията.

ЗАКОН 14 Знаете ли как да признаете способностите на човек и оптимално да ги използва за производство Всеки човек има способността да направи нещо, понякога скрита, за която дори не знае, но вие, като лидер, трябва да бъдете в състояние да ги признаете. Тогава всеки работник ще бъде на ваше място и по същото време ще бъде ефективно използването на знания и умения.

ЗАКОН 15 Събирайте уважение от всеки. Уважението на работници се развива постепенно, година след година, и не е толкова лесно да се поддържа.  Правете го по най-различни начини, но изключете базата на страха. След това, всеки служител ще бъде горд да работи в екип с лицето, към което изпитват истински респект.

ЗАКОН 16 Използва съвременни технологии в производството. Важно да се използват най-новите технологични постижения на науката.

ЗАКОН 17 Личен пример във всичко, изглежда добре. Всички поръчки „от горе“, ще бъдат безсмислени, ако те не са подкрепени с личен пример за лидерство. Гледането на тяхното поведение, говор, облекло, и други компоненти на изображението, главата по този начин се осигурява по-добра репутация като добър във всички сетива на главата.

ЗАКОН 18 Знаете ли как да  разпределяте отговорностите между всички в компанията. Ние трябва да можем да се разпределят отговорностите между подчинените: всеки служител да заеме своето място, да не се губи енергия, за да изпълняват задълженията си.

ЗАКОН 19 Да са компетентни по всичко, което правят. ВАШЕТО управление във фирмена организация изисква разностранни знания в главата ви, но в този случай, изключва възможността за аматьорство. Компетентност в делата на фирмата осигурява ефективно управление на лидерите.

ЗАКОН 20 Създавайте добра репутация на работниците – Ако се отнасяме към него като че ли имаме по-високо мнение за него- това е умен ход: отговорът ще бъде в положени усилия, които да оправдаят вашата оценка.

Г.Огарев -22 закона

Подобни публикации: