Архив

Календар

януари 2015
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Как се прави седмична програма

Трудно занимание е съставянето на седмичната програма на голямо училище, а когато става въпрос за професионална гимназия се превръща в голям тормоз за изпълнителите на поръчката. Неизвестните са десетки, а променливите стотици. Когато трябва да се удовлетворят желанията на всички- учители, ученици, ХЕИ, МОН тогава мисията става почти невъзможна.

Всичко трябва да се съобрази с правилниците на МОН за брой часове в един ден. Няма как да има повече от 6 часа в 8 и 7 часа от 9 до 12 клас. Според изискванията на ХЕИ предметите са групирани според трудността си и в различни направления. Не може има повече от 2 предмета от определено направление. Нужна е съответната комбинация на трудни и по-лесни предмети. Необходимо е да се съобразим и с условията за продължителност на часовете.

Започва се с разграфен бял лист съдържащ дните от седмицата и класовете в училище. Всеки учител си номер. Най-важни за едно професионално училище са практическите предмети. Часовете са специфични и са в комбинация от 3 до 6. Не е препоръчително да  се разделят на групи, по малки от 3 часа. Използват се лаборатории, компютърни зали и работилници. Затова и нагласянето на практиките е първата стъпка в съставянето на учебната седмична програма на класовете.

Следва попълването на кутийките, свързани с часовете по чужди езици и ЗИП . Обикновено вторият чужд език и ЗИП предметите са сборни групи, образувани от няколко класа. Затова часовете на тези класове трябва да се съгласуват . Колкото повече сборни групи има, толкова по-сложно става създаването на програмата.  Най-лесно е това да се получи в първите или в последните часове, защото в противен случай част от учениците ще имат дупки в часовете.

Когато се появят и други предмети, които също се делят на групи в един момент часовете стават в повече от разрешените кутийки за един клас. При положение, че един учител води и двете групи в един клас или има само един учител по един предмет се появяват странните комбинации от тип ИТ- език, ИТ-учебна практика, език-учебна практика или практика1 – практика 2. Задачата е всичко да се побере в квадратчетата.  Това налага комбинации, в които се почва от 3 или 5 час, но се свършва в следобедните часове. Практически е невъзможно всички часове да са сутрин, затова и част от практическите предмети се водят следобед.

Използването на софтуер за създаване на седмична програма улеснява разработката. Справката в учебните планове на професиите е задължителна. Предметите променят броят на часовете, в които се изучават във всеки срок, а някои отпадат по средата на годината. Веднъж вкарани в програмата тези промени се отчитат автоматично. Софтуерът следи и за изискванията на ХЕИ. Софтуерът поставя предметите в указаната последователност  и  може да ги блокира. Първо учебните практики, езиците и ЗИП. След това позволява на тото принцип промяна, докато всички предмети се поберат в зададените кутийки.

Можем да добавим и изисквания учителите по БЕЛ да влизат в кабинетите по БЕЛ, учителите по Биология в кабинетите по Биология. И т.н. Изискването задава правило, според което когато в кабинета влиза учител, то другият учител не трябва да има час. Има и учители, които идват от други училища и съобразяват часовете си за да не се застъпват в двете училища. Има учители, които имат определени изисквания за часовете и директорът се опитва да ги удовлетвори, ако е възможно.  Софтуерът позволява да се съобразим с всички желания.

Сами разбирате, че комбинациите са ограничени и в един момент програмата не е възможно да се направи. Тази година директорът изпълни индивидуалните желания на всички ученици за ЗИП  и се получиха голям брой сборни групи. Това силно утежни процесът на създаване на седмичната програма. Накрая се налага допълнително ръчно нагласяне на предметите, защото разместването е пълно и когато на един клас се получат нещата, на друг се развалят.

Когато всички изисквания и желания се вкарат в програмата,  част от учителите получават програма с много дупки, учениците също са недоволни . Учителите почват опити да разместят част от часовете си за да улеснят работата си. Съгласуват всичко с директора. Може да намерят и грешки, защото софтуерът се управлява от хора. Тогава отново се правят промени. Затова и програмата излиза няколко дена по-рано за да се направят тези последни промени.

Така, че не се сърдете на директора на училището. Той трябва да се справи с почти невъзможна ситуация. Губи сериозна част от времето преди началото на първи и втори срок за да направи седмичната програма на училището. Не му се сърдете и за това, че не може да удовлетвори всички желания за ЗИП и чужди езици. Няма как да го направи, защото тогава училището няма да има седмична програма, която да отговоря на изискванията на МОН и ХЕИ.

Подобни публикации: