Архив

Календар

януари 2015
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

21 незаменими качества на лидера

Характер:

Бъдете твърди като скала. Да бъдеш праволинеен във всичко. Характерът е нещо повече от думи. Всеки може да каже, че има достойнство, но делата са истинският индикатор на характера

Талантът е дар, но характерът е избор. Всъщност го изграждаме всеки път, когато правим избор — дали да се измъкнем от трудната ситуация или да се задълбаем в нея, дали да изкривим истината или да приемем цялата й тежест. Потърсете пукнатините. Потърсете закономерности. Бъдете отговорни за делата си. Изградете по нов начин

Харизма:

            Първото впечатление може да сключи сделката

Повече се грижете за това другите да се чувстват добре заради самите себе си, отколкото да ги карате да се чувстват добре заради вас.

За да се превърнете в личността, която привлича останалите. Обичайте живота. Давайте най-високата оценка на всеки. Ако цените хората, окуражавате ги и им помагате да обогатяват своя потенциал, те ще ви обикнат за това. Ако сте в състояние да бъдете човека, който поднася този дар надеждата на останалите, те ще бъдат привлечени от вас и ще са ви вечно благодарни. Лидерите, които мислят за другите и техните интереси, преди да мислят за себе си, притежават харизма.

Отдаденост:

Тя разграничава действащите от фантазиращите. Хората не следват лидери, които не се ангажират.Отдадеността започва от сърцето.     Някои хора искат да се убедят, че всичко в дадено нещо е перфектно и едва тогава да му се отдадат. Ала отдадеността винаги предхожда постигането.

Отдадеността се проверява на дело. Едно е да се говори за отдаденост. Друго е тя да бъде проявена. Единствената истинска мяра за отдаденост е действието.Отдадеността отваря вратата към постигането. Измерете я. Знайте кое наистина си заслужава да умрете за него

Общуване:

Без него пътувате в самота Лидерът трябва да е способен да споделя знанието и идеите, както и да предава на останалите усещане за неотложност и ентусиазъм. Ако един лидер не е в състояние да заяви нещо ясно и да мотивира другите да работят по него, тогава заявяването на каквото и да е губи смисъл.

Доверието е основно условие за едно чудесно общуване. Има два начина да внушите доверие на вашата аудитория. Първият от тях е да вярвате в това, което казвате. И второ — изпълнявайте на дело това, за което говорите. Бъдете кристално ясни. Опростете посланието си. Вгледайте се в човека. Пренастройте вниманието си.

 

 

Компетентност

Ако я изградите, другото ще дойде само. Присъствайте всеки ден. Усъвършенствайте се непрекъснато. Напипвайте нещата до съвършенство. Постигайте повече от очакваното. Вдъхновявайте останалите

Компетентността не се изразява с думи. От способностите на лидера зависи това да изкаже, планира и направи нещата, че другите да разберат, че той знае как — и да осъзнаят, че искат да го последват.

Вкарайте съзнанието си в играта. пренастройте своята отдаденост на работата си. Вземете решение да й отделите необходимото количество от вашето съсредоточено внимание.

Смелост

Един храбър човек вече е мнозинство. Смелостта е свързана с принципите, не с разбиранията. Ако не притежавате способността да разберете кога да се изправите и убедеността да го направите, вие никога няма да бъдете ефективен лидер. Изправете се срещу трудностите. Направете гигантска стъпка. Иронията е там, че онези, които нямат смелостта да поемат риск и тези, които го правят, всъщност изпитват едно и също количество страх през живота си.

Прозорливост:

Сложете край на неразкритите мистерии. Прозорливостта може да бъде дефинирана като способността да се стигне до корена на нещата; тя се осланя колкото на интуицията, толкова и на рационалното мислене. Никога не пренебрегвайте какво ви казват емоциите, но и никога не смятайте, че то е достатъчно.

Фокус:

Колкото по-ясен е той, толкова по-наясно сте и Вие. Фокусирайте 70 процента върху силните си страни, 25 процента върху нови неща и  процента върху слабите си страни

Ключовете са в приоритетите и концентрацията. Лидерът, който знае своите приоритети, но му липсва концентрация, е наясно с това какво трябва да се направи, ала никога не го прави. Ако той притежава концентрация, но няма приоритети, дори и да има постижения, те не могат да прогресират. Ала когато лидерът впрегне в работа и двете, той притежава потенциала да постигне велики неща.

Щедрост:

Не губите нищо, когато свещта Ви дава светлина и на другия. Бъдете благодарни за това, което имате — каквото и да е то. Подарете нещо. Изберете нещо, което наистина цените. Ако не сте направили нещо за някого, който никога не ще успее да ви се отплати — все едно не сте живели. Ако не дарявате в по-дребните ситуации от вашия живот, вие вероятно не сте толкова щедър, колкото трябва да бъде един лидер.

 

Инициативност:

Без нея не можете дори да излезете от дома си. Както изглежда, успехът е свързан с действието. Успяващите хора не спират да се движат. Те правят грешки, но не се отказват. Те знаят какво искат. Те могат да се заставят да действат. Те поемат повече рискове и правят повече грешки. Не чакайте възможността да потропа на вратата ви. Направете следващата стъпка.

Вслушване:

За да се свържете със сърцата на другите, използвайте ушите си. Добрият лидер окуражава последователите си да му казват това, което има нужда да знае, а не онова, което иска да чуе.

Правете нещо повече от това да се хващате за фактите. Започнете да се вслушвате не само в думите, но и в чувствата, в значенията, в скрития смисъл. Променете програмата си. Срещайте се с хората на тяхно поле. Слушайте между редовете.

 

Страст:

Приемете живота какъвто е и го обичайте

Когато един лидер действа със страст, той обикновено среща страст и в отговор. Колкото е по-силен е вашият огън, толкова по-силно е желанието и толкова по-голям е потенциалът. Страстта те променя и прави невъзможното възможно. Сдружете се с хора на страстта. Страстта е заразна. Не можете да станете страстни, докато не повярвате, че страстта е това, което ще направи живота ви различен.

Позитивна нагласа:

Ако вярвате, че можете, Вие можете. човешките същества могат да подобрят живота си, като променят нагласата на съзнанието си. Вашата нагласа е въпрос на избор. Вашата нагласа определя действията ви. Вашите хора са огледало на нагласата ви. Хранете се с правилната храна. Постигайте някаква цел всеки ден. Напишете го на стената си.

Решаване на проблеми:

Не можете да оставите Вашите проблеми да бъдат проблем. Те предугаждат проблемите. Те виждат цялата картина. Те правят нещата едно по едно. Те не се отказват от голямата задача, когато са в затруднение.

Търсете неприятностите. Изградете метод. Проблем, ъгли, подобни, варианти. Обградете се с хора_, които умеят да решават проблеми

Взаимоотношения:

Ако се разбирате с хората, те ще взаимодействат добре с Вас. Хората не се интересуват от това колко много знаете, докато не узнаят колко много се интересувате от тях. Ако се фокусирате върху това какво можете да вложите в хората, вместо върху онова какво можете да вземете от тях, те ще ви обичат и уважават, а това създава прекрасна основа за изграждане на взаимоотношения. Изгответе списък с дребни неща, които можете да направите  за другите.

Отговорност:

Ако не можеш да поемеш топката, не можеш и да водиш отбора. Те вършат работата докрай. Те са склонни да направят повече от необходимото. Те са водени от желание да постигнат най-доброто. Те са продуктивни независимо от ситуацията. Продължавайте да опитвате

Увереност:

Компетентността никога не компенсира несигурността. Не можеш да водиш хора, ако се нуждаеш от хора. Опознайте себе си. Раздайте признание. Потърсете помощ. Уверените лидери са способни да вярват в другите, защото вярват в самите себе си.

Самодисциплина:

Първо се научете да водите самите себе си. Развийте и следвайте приоритетите си. За да бъдат изпълнени важни задачи са необходими две неща — план и не прекалено достатъчно време. Превърнете подчинения на дисциплина начин на живот във ваша задача. Оставате настрани възнагражденията, докато работата не бъде свършена. Фокусирайте се върху резултатите. Отървете се от оправданията

Умението да се служи:

За да напреднете, поставете другите на първо място. Правете дребни жестове. Изградете си план да опознаете нуждите и желанията на всеки. Преминете към действие. Започнете да служите физически — и вашето сърце рано или късно също ще се включи. Законът за Отдаването на сила гласи, че само уверените лидери могат да дават сила на останалите.

Умението да се учи:

За да продължите да водите — продължавайте да учите. Преодолейте успеха си. Обещайте да се откажете от преките пътища. Наблюдавайте се как реагирате на грешки. Опитайте нещо ново. Предизвикателствата ни променят в положителна насока.

Виждане:

Можете да хванете само онова, което можете да видите. Виждането се заражда отвътре. Оценете себе си. Запишете го. След като го запишете, преценете дали то е достойно да бъде виждането на живота ви. Ако е така — преследвайте го с всички сили.

Джон Максуел- 21 незаменими качества на лидера

Подобни публикации: