Архив

Календар

февруари 2015
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

За една промяна в олимпиадата по БЕЛ

Да се готвиш усилено и да разбереш, че са променили правилата на играта. Изненадващо и ненадейно. И ти да узнаеш това 1 месец преди официалното състезание. Глупаво и несправедливо е да променяш правилата в движение. Един или няколко месеца не са достатъчен период за да настроиш системата на новата вълна.

Така се получи с олимпиадата по БЕЛ за 2015 година. След като доста години  есето беше основният подиум за изява. Някой в министерството реши да отнеме тази възможност и да наложи интерпретативното съчинение като единствен вариант. Без да даде достатъчно време за пренастройка. Това не са неща, които се сменят от днес за утре и беше нужна поне 1 преходна година.

Не мога да си представя какво наложи смяната. Какво наложи връщането от свободата и развиването на въображението във формата на есе към строгите правила и рамки на съчинението. Територия, в която нямаш право на лирични отклонения. Това е казал авторът. Тези думи са метафора на еди какво си. И всичко това преди нас в някой учебник литературните капацитети са го написали. Те са решили вече, че авторът така е мислил. И точка. Нямате право да се замислите в друга посока.

Докажете тезата. Изложете подтезите. Не се разпростирайте в повече от няколко изречения. Логика приятели. Свържете 1 плюс 1 и кажете, че е равно на 2. Няма никаква възможност да получим резултат 3. Лично тълкувание ли. Нека се пробва да е лично и да видим каква ще е оценката. Защитете мнението, но го направете така, че да се харесате на авторитетите.

Тънката разлика, която набляга на знанията в точно определена област на литературата и на чужди идеи как е построено литературното произведение. Срещу пълната свобода. Две различни технологии. Логично е да избереш една от тях и да насочиш усилията си натам. Изведнъж  те карат да се развиваш в посока, в която си забравил правилата и трябва да почнеш от нулата. Но време няма. Нещо като служебна дисквалификация. Свободата Санчо е на върха на копието.

Дано от следващата година някой се сети да върне равновесието. Не казвам, че има нещо лошо да защитаваш мнението си с аргументирани доказателства. Просто не ми харесва вариант, който ограничава вариантите и изключва и ограничава възможностите. Би трябвало да имаш свобода на въображението, а не да разчиташ на предварително написани и наизустени теми.

Ако трябва нека на национално ниво да се изискват написани и двата варианта. Така ще се преценят две различни компетенции като логика и въображение. Накрая ще получим най-обективната оценка, макар, че аз съм с двете ръце за свободата. И още нещо- национални кръгове има само в 7 и 12 клас, което е още една несправедливост. Все едно си шампион на местно ниво и си мислиш, че си върхът, а нямаш база да направиш правилното сравнение. Бих променил веднага и това недоразумение.

Подобни публикации: