Архив

Календар

февруари 2015
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Управление на дисциплината в класната стая

Всичко започва от подготовката. Събирайте информация. За учениците и техните особености. За техните възможности и интереси. За групичките в клас  и взаимоотношенията вътре в него. Определете обстановката в клас и определете очакванията и правилата си. Подгответе се психически и  помислете предварително как ще реагирате в трудни ситуации. Изпипвайте детайлите и се запасете със всякакви отговори.Присъствайте и наблюдавайте. Показвайте го. Действайте превантивно.

Създавайте ритуали. Разработете ги детайлно. Помислете за възможните пречки. Упражнявайте ги постоянно. Проверявайте дали всичко е правилно разбрано. Включете опозиционерите първи. Обсъдете предимствата. Създайте атрактивност, положително отношение и желание за изява. Насочвайте в правилната посока с похвали. Изисквайте безусловно прилагане. Включете учениците в изработването му. Завършвайте с положително емоции и приятни занимания

Изграждайте отношения. Добрите отношения се постигат чрез уважение, съпричастност и коректност. Всичко което се прави и казва, оказва влияние. Насочете вниманието си върху това, което учениците вече добре правят и могат. Обърнете внимание на положителните и симпатичните страни. Похвалете, усмихнете си и изразете признание. Имайте в предвид и най-малките стъпки в правилната посока. Диференцирайте ги и бъдете искрени.  Дайте им възможност за радост от успеха. Прехвърляйте отговорности. Помолете за услуга. Реагирайте на  емоционалните състояния и предложете подкрепа.

Учениците искат социални контакти, приятелства и чувство за общност. Искат да могат да бъдат активни и да получат признание. Изискват компетентни учители, интересни часове. С кратки  и енергични фази. С паузи за отмора. Искат да се чувстват добре, в сигурна среда, която е предсказуема и надеждна. Искат самостоятелност, участие във вземането на решенията, със смисъл и значение на това което правят. Изискват справедливост и признаване на грешките.

Важен е правилният тон и комбинацията от наказание и стимул. Доброто поведение се предизвиква само с похвала и уважение, а не с наказание и критика.  Професионалната намеса означава връщане колкото се може по-бързо към учебния материал. При нарушения на реда се реагира бързо. Дори при най-малки нарушения. С наблягане на готовността за съдействие. С опит учениците да бъдат тласнати в правилната посока. С кратки и ясни указания. Адекватно и последователно. Твърдо и решително. Не приемайте лично опозиционното и провокативно поведение. Успехите се дължат на атрактивните стимули, постоянството на учителя, ясните критерии и интегриране на трудните ученици.

Използвайте техниката на развалената грамофонна плоча и повтаряйте изискванията си в спокоен тон, докато получите желания резултат. Оценявайте положителното поведение. Наказвайте лошото поведение, но давайте възможност за отмяна с добро поведение. Използвайте миналия опит на учениците. Началото е важно при разбирането на това какво важи и какво не се толерира.Създайте няколко основни правила, които да бъдат спазвани от всички учители. Създавайте положителни последици при спазване на правилата. Колкото по-атрактивни са стимулите толкова по-ангажиран е ученикът. Истината е в учебен час, който се състои от много, кратки части, които да се харесат на ученика и в който той може да покаже колко е добър.

Мениджмънта на класа е комбинация от добри взаимоотношения с учениците, добра и непрекъсната организация на работата в клас така, че да бъдат избягвани смущенията в работния процес, изградени и спазвани ритуали и правила, стоящи на преден план, спазвани и отстоявани от учителите на територията на училището.

Подобни публикации: