Архив

Календар

април 2015
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Как се печели състезание

Да спечелиш състезание си е цяла стратегия. Можеш да се заблудиш, че всичко зависи от теб. Резултатите от самостоятелната стратегия почти винаги се провалят. И така какво ни трябва. Елементите са тема, екип, ръководител и жури. Трябва да изградим проекта си за състезанието с идеята за всички тези елементи.

На първо място подходяща тема. Интересна, завладяваща и нестандартна За да те накара да влагаш усилия. В търсене и подобряване. В непрекъсната промяна, усъвършенстваща идеята. Спуснатите теми са насилствени и идеята спира до вместените в стандарта усилия.  Упоритостта и трудолюбието са пропорционални на желанието. Всеки си има своя мотив. Признание, желание за изява пред публика, доказване пред други хора, лични изгоди в друга област. Най-добрият мотиватор идва от вътрешното желание. Когато интерес, хоби и страст са в синхрон. Идеалната сглобка на екип улеснява играта. И включва трудолюбивите пчелички, генераторите на идеи, техничарите експерти, комуникаторите с публиката, задължителните лидери, спояващи нееднородната смес.

Подходящият ръководител е следващата крачка. Онзи, който е навътре в темата и знае накъде трябва да се насочат усилията. Онзи, който в минути на отчаяние ще влее нужната доза оптимизъм. Онзи, който с непреклонна твърдост ще вдъхва увереност на целия екип. Ръководител, който ще подпомогне усилията, който ще покаже, но и ще толерира самостоятелното развитие и справяне с трудностите. Ръководител имащ за цел не печалбата на някакво състезание,  а развитието на личностни качества, умения и увереност.

Следват презентационните умения и вложените емоции. Няма как да се мине без емоции. Побеждават проектите предизвикващи емоции. Не е достатъчно да издириш интересната информация и да реализираш своя проект. Трябва ти излъчващо емоции представяне. Нужни са ти увеличени дози лично отношение, смях и много чувства. Презентирането с чувства добавя стойност и печели журито. А журито има своите собствени мотиви и подбуди. И може да вложи лични емоции като пречупи регламента и броя на точките през своята призма.

Правилната комбинация от интересна и провокативна тема, екип от ученици имащи вътрешна мотивация за работа, ръководител запознат с идеята, направляващ развитието на проекта в подходяща посока, силни презентатори в екипа и голяма доза емоции, вложени в създаденият проект плюс подходяща стратегия, която да накара журито да ви присъди няколко точки в повече като награден бонус.

Подобни публикации: