Архив

Календар

юли 2015
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Десетте принципа на простотата

Успехът често е свързан  с по-малко, а не с повече. Да се правят нещата по-бързо и по-лесно често може да бъде най-добрият начин да се добави стойност и да се изпъкне сред тълпата. Не е тайна, че хората реагират по-добре на ясни предложения, дори  ако не  са толкова добри като сложните.

Джон Маеда извежда 10 принципа на простотата :

1. Намалявай – най-простият път за опростяване.

2. Организирай – направи многото да изглежда като малко.

3. Време – ускоряване, спестяване на време. Времето за чакане изглежда сложно, спестяването на време изглежда просто.

4. Учи се – знанието побеждава невежеството. Нещата не винаги са сложни – ние често сами ги превръщаме в такива с невежеството си.

5. Различия – простотата се нуждае от сложност. Колкото повече сложност има в даден пазар, толкова повече изпъква простотата.

6. Контекст – не се фокусирайте само върху очевидното. Да погледнем периферията на това, към което се обръщаме, е толкова важно, колкото и основното нещо.

7. Емоция – бъдете човечен и се отнасяйте лично към клиента и проблемите. Естетичният и ергономичен дизайн изглежда добре и се усеща добре.

8. Доверие – ние вярваме в простотата. Вярваме на това, което можем да разберем и не вярваме на това, което на разбираме.

9. Провал – някои неща никога не могат да са прости. Алгоритмите на Google, които ни позволяват да внесем смисъл в невероятно сложните мрежи на познанието, никога няма да са прости – но тази сложност предоставя прости резултати от  търсенето.

10. Единственият – махнете очевидното, добавете смисленото.  Простотата е невероятно сложна. Зависи как я гледате, отблизо или от разстояние. В един трескаво зает и претрупан свят са необходими само едно-две неща, за да стане животът ни по-лесен. Простотата всъщност трябва да бъде съвсем проста – не я правете прекалено сложна.

 

Джон Маеда е графичен дизайнер със световна слава, прочут със своето търсене на простотата. Маеда вярва, че новостите в бъдещето ще бъдат много по-малко свързани с технологията, отколкото с дизайна: „Изкуството очовечава техниката и я прави разбираема. Дизайнът е необходим за придаване на смисъл на информационното претоварване“, пише той в свой блог и дава Apple като най-добрия пример.

Както мнозина други Маеда вярва, че светът на бизнеса е станал прекалено „ориентиран към лявото полукълбо“ в своето мислене, като се фокусира върху логиката и разсъжденията – наука, технология, инженеринг и математика или STEM-стебло, както го нарича.  Той мисли, че бъдещето икономическо развитие се нужда от повече „ориентирано към дясното полукълбо“ мислене, или по неговите думи IDEA – интуиция, дизайн, емоция и изкуство.

Простотата, вярва той, е в комбинацията на двете половини на мозъка и е в „нашите ръце да я реализираме“

Питър Фиск  „Креативния гений“ 

Подобни публикации: