Архив

Календар

септември 2015
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Класните ръководители

Класните ръководители са ключови фигури в училище. Избират се от директорите на училищата. Фигури обвити с ореола на любовта и спомените . С отдадени за каузата безкрайни лични моменти.  С родители възлагащи своите надежди в тези личности.Поставяйки името на класния ръководител на първо място, при избор на учебно заведение за децата си.

Учителите са със смесени чувства когато се изправят пред тази трудна задача. Хилядите въпроси изникват пред очите им съпоставяйки трудностите с получената отплата и емоции в детските очи. Напълно са наясно с отговорностите. Създават се купища очаквания. Възприемат ги през почти родителската призма. Делегират им възпитателни функции. Училището, инспекторати и МОН играят ролята на бюрократични затвори и им пречат .

Класният ръководител не разполага с никакви средства и само един – максимум два – учебни часа на седмица, за да изгради екип от хора, които дори нямат общи интереси и цели. 20 лева месечно е разликата в заплатата идваща от думичката класен. Идваща от купищата попълнени справки и документи. Идваща от десетките проведени срещи и разговори с родители. Идваща в постоянната разпределителна позиция между своите питомци и останалите фактори в училище. Затова и размислите в началото на всеки нов период започват с много въздишки в това поемане на тежкия кръст.

От първият ден започва опознаването на класни ръководители и 26 питомци в повереният им клас. Класният присъства на онази магическа промяна и порастване в любимите си ученици.  Отношенията преминават през възходи и падения. Класните се сблъскват с онези внезапни метаморфози в положителна и отрицателна посока. Класните са длъжни да навлизат в личните пространства на учениците и да знаят и предвиждат. Класните съветват и насочват, но преди това създават необходимата авторитетна база и доверие.

Класните са мениджъри и възлагат права и отговорности. Класните задават правилата и отстояват позицията си пред обединените вражески усилия на своите питомци. Класните правят компромиси, гонят и изключват, приемайки участта и тежкото бреме на решението си. Спасението на един може да е загуба на мнозина. Класните преминават от випуск на випуск и променят самите себе си в това влизане и излизане. Разделите са мъчителни, но оставят неизличими спомени в емоционален план.

Подобни публикации: