Архив

Календар

септември 2015
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Празник

Иде празник.
15-ти септември, началото на учебната година.
Защо пък да е празник, ще питат някои. Ами защото е, търпеливо им обяснявате вие. Според всички правила на празниците.
Тържества? Има.
Речи? И още как.
Цветя? Навсякъде.
Манифестации? Е, вече не живеем в тези времена.
Пък и кое училище ще започне с редовни класове още от първия ден? Да не са луди?!
Странно е, продължават да се съмняват тия някои. Никой не празнува началото на фискалната година, запъват се те, защо учебната да е по-различна?
Ми празнува им се на хората. А щом народният дух е в настроение за празник, редно е да има и поздрави и пожелания.
И тъй, ето моите пожелания за новата учебна година:

УЧИТЕЛИ: ПРОБВАЙТЕ!

Знам, че работата е изтощителна. Познато ми е и чувството никой да не оценява това, което правиш. И, да, заплатата не струва – знам го от опит. Въпреки всичко това, българските деца са свежи, оригинални, интелигентни и невероятно талантливи. Трябва само да ги заинтригувате. Направете предмета си интересенза тях. Изпробвайте нови начини да предадете материала си, включете учениците в уроците, дайте им възможност да покажат какво знаят и умеят, вместо да подчертавате слабите им места. Направете нещо ново и различно и те ще ви покажат, че си струва да бъдеш учител.

РОДИТЕЛИ: ПИТАЙТЕ!

Знам, че работата е изтощителна. Познато ми е и чувството никой да не оценява това, което правиш. И, да, трудно е, прибирайки се вкъщи след 8, 10 или 12 часа на работа, да си пълен с енергия и ентусиазъм. Въпреки всичко това, вашите деца са свежи, оригинални, интелигентни и невероятно талантливи. Трябва само да проявите интерес. Питайте ги как е минал денят им. Изслушайте ги. Чуйте това, което ви казват. Покажете им, че има смисъл в това, с което се занимават в училище, помагайте им, когато срещат трудности, и им покажете, че те самите са важни за вас. Така и вие ще бъдете важни за тях, когато остареете.

УЧЕНИЦИ: ДАЙТЕ ШАНС!

Вие сте свежи, оригинални, интелигентни и невероятно талантливи. Дори когато на нас, възрастните, ние е трудно да видим това. Затова мога само да ви помоля: бъдете търпеливи. Дайте шанс на учителите си да ви заинтригуват с предмета си, дори ако е скучен. Дайте шанс на родителите си да ви помагат, дори ако нямате нужда. А ако някой се обърне към вас с фразата „нищо няма да излезе от теб”, това просто значи: вече не разбирам младите хора и не мога да намеря подходящ начин да общувам с тях. Именно тези възрастни имат най-голяма нужда от вашето търпение.

И ВСЕ ПАК

Вместо на 15-ти септември, тази година аз ще празнувам на 17-ти. С Вярата и Надеждата, че след 10-15 години и нашите държавници ще са свежи, оригинални, интелигентни и невероятно талантливи.

от блога на Йордан Демиров

Подобни публикации: