Архив

Календар

октомври 2015
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

В 21 век промените са непрекъснати и постоянни

Има няколко мегатенденции като дигиталния свят, социалните мрежи и изкуствения интелект, които предизвикват значителни промени във всички области на живота. Вярвам, че през следващите 20 години голяма част от настоящите професии ще изчезнат и нови и съвсем непознати ще се появят. Със сигурност няма да има възможност да работи като пощальон, готвач в заведение за бързо хранене, земеделски работник, амбулантен търговец, компютърен оператор, асистент в кол-център, защото тези професии съвсем скоро ще изчезнат. И нека не забравяме роботиката и 3D принтирането, които ще променят производството във вида, в който то е днес.

Съществуват и краткосрочни предизвикателства, с които се сблъскваме, като например глобализацията, която поражда явления като работата от разстояние, виртуалните екипи и онлайн комуникацията. Като следствие от по-дългия живот и застаряването на населението ще прекарваме повече от 50 години на работното място. Не само правителствата, но и индивидите трябва да се подготвят за тези промени. Огромното количество информация, високото напрежение и стрес, с които трябва да се справяме, пораждат все повече и повече болести.

Бъдещите умения се влияят най-вече от тенденциите и новите предизвикателства, пред които ще бъдем изправени през следващи 5-10 години. Глобално свързан свят, интелигентни машини навсякъде, социални медии и нови инструменти за комуникация ще повлияят на живота ни и ние трябва да се приспособяваме. Ще се увеличи значението на междукултурните компетенции, управлението от разстояние и виртуалното сътрудничество. На по-общо ниво искам да подчертая растящото значение на адаптивното мислене, социалната интелигентност и дигиталните умения.

Пазарът на труда непрекъснато се променя, особено от началото на XXI век, и основната причина за това е невероятното развитие на технологиите. Виртуалните работни места, нарастването на автоматизираните задачи, появата на нови организационни структури заради интернет, глобализацията и бързината на промените създадоха безпрецедентна рамка за наемането на работна ръка.

Новият пазар на труда изисква нов начин на мислене, фокус върху нови умения, постоянно развитие и същевременно запазване на стабилна позиция на пазара и огромна степен на гъвкавост. И още нещо – ставаме все по-различни, интернационални, мултикултурни, проектно ориентирани и работещи с кратки срокове и се налага да бъдем подготвени, тъй като тези промени засягат всеки един от нас.През XXI век все по-малко хора имат работно време. Изглежда, вече трудно можем да разграничим личния си живот от служебния. На фона на това, че можем да бъдем намерени винаги и да работим отвсякъде, управлението на времето (time management) стана ключово.

Много служители смятат, че могат да напреднат в кариерата само ако постигнат по-високо академично ниво. Това разбиране беше силно разколебано през последните 15 години, но все още много хора мислят така. По-високото академично ниво не означава задължително по-висока заплата или допълнителни компетенции. Това е така, тъй като университетската степен (особено в сферата на бизнеса) е повече базирана върху теоретичните познания, отколкото върху практиката. През XXI век компаниите търсят компетентност. Тези умения се научават – в повечето случаи – в практиката или, както се казва, „на място“.

Колко добре промотирате себе си? Вашето CV вече е дигитално и работата ви ще може да бъде оценена по определена скала от предишните ви работодатели. Служителите все по-малко се застояват само в една компания и непрекъснато участват в различни проекти. Ето защо става задължително винаги да си оставяме „следа“ от всеки проект и да го вписваме в професионалната си история – така изграждаме своя личен брандинг.

Тези промени ще продължават и ние трябва да сме подготвени да управляваме своята кариера. Както казва Боби Унзер: „Успехът е там, където се пресичат подготовката и възможността.“

Статия 1

Статия 2

 

 

Подобни публикации: