Архив

Календар

октомври 2015
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Новите учебни планове

Общо взето ако видите новите учебни планове – единствените губещи в цялата ситуация са учителите по компютри, другите направления в професионалните гимназии запазват или увеличават часовете си като брой, с променен хорариум в различните класове. Когато няма интензивно изучаване на ЧЕ приличат на нашите сегашни учебни планове , а когато има интензивно изучаване на ЧЕ учебния план започва да прилича на старите учебни планове на езиковите и математическите гимназии. Дуалното обучение не е задължително, но при него почти всички избираеми предмети във втори гимназиален етап отиват в реалната работна среда.

Нещата ще са почти еднакви навсякъде – само при нас ще има от 8 до 10 клас има 5 часа задължително обща професионална подготовка, а в другите гимназии ще могат да ги използват тези часове за ЗИП по общообразователни предмети.В общообразователните предмети философски цикъл се преобразува в гражданско образование и философия, изчезва Информатиката, връщат се музиката и рисуването в 1 гимназиален етап. Ще имаме 18 часа АЕ език в 8 клас и почивка за всички предмети в 8 клас, без БЕЛ, Математика, ИТ, Философия, Музика и Рисуване. Следва малко увеличение във всички направления с по 20 часа за сметка на намалените часове по компютри.  Ще има и доста повече часове за втори ЧЕ.

Доброто, е че вече няма разделение на паралелки след 7 и 8 клас и има по-голям избор при определянето на професиите . Спокойно може да си има паралелки като Икономика и Туризъм с разширено изучаване на АЕ , другите примерно хлебари, озеленители, контрол по качеството, монтьори, агроеколог без разширено изучаване на ЧЕ. Няма да ги мъчим повечето ученици с прекалено много английски/въпреки,че е в повече в сравнение със старите учебни планове/, а само тези, които имат желание. Получава се разместване на предмети по теория и практика към 2 гимназиален етап и обратно общообразователни в долните класове.  Появява се 2 Чужд език /ЧЕ/ в 11 и 12 клас, но в професионалните училища езиците във 2 гимназиален етап са зададени като чужд език по професията.

Всъщност философията на новия училищен закон е базовите знания по отделните предмети да се получават до Х клас, когато приключва първият гимназиален етап, а в ХI и ХII клас да се наблегне на профилирането. Последните две години задължително ще се учат само български, математика, гражданско образование и двата чужди езика и ученикът може да избере останалите няколко предмета, които са профилиращи.По-добре учениците да завършват в ХII клас с едни по-задълбочени познания по четири предмета, отколкото както беше сега от всичко по малко за всички. А за професионалните гимназии май предметите ще си останат в повече и в 11 и 12 клас. По-добрия вариант е да се изучават интензивно- 4/2/ часа за 1 срок, вместо по 2/1/ часа цяла година. Така и професионалните предмети ще са 3 или 4 за  срок, а не по 7 или 8 през цялата година.

Ученикът може да реши, че иска да се профилира по предмет или да избере професия след 10 клас. В този момент той има избор да се премести в друго училище във втория гимназиален етап – ХI и ХII клас. Тази възможност за мобилност е хубава, тъй като в десети клас ученикът е способен да направи съзнателен избор, докато в седми клас изборът е по-скоро на родителя. Освен това се повишава конкуренцията между училищата, които ще се стараят повече да задържат вече привлечените ученици след седми клас, а в същото време да дръпнат учениците от други училища за втория гимназиален етап. Отношението на учителите и средата в училище ще определи поведението на учениците.

Учебните планове в гимназиален и прогимназиален етап са на ниво клас. Тоест едно училище за всеки клас трябва да има определен брой часове по даден предмет до Х клас. А по-добро решение е тези учебни планове да са на ниво етап. Тоест училището  да реши как да разпредели часовете от пети до седми клас и от осми до десети.  В зависимост от нивото та учениците, от конкретен профил или професия, от сезона.  Дори понятието клас е остаряло и би трябвало да има възможност учениците да посещават по свое желание част от предметите, събирайки необходимия минимум посетени часове. Повечето свобода и автономия при избора щеше да е добро решение, а новият закон и учебни планове не дават тази възможност. Имаме стъпка напред, но недостатъчно широка и убедителна.

Нуждаят ли се учениците от точен брой часове и предмети?

 

Подобни публикации: