Архив

Календар

октомври 2015
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Петте неща, които научихме от Теленор при представянето на един проект

През цялото време си мислехме, че всичко е направено с рекламна цел, но не беше само това. Чудехме се как са избрани толкова различни проекти. По какъв критерий. Накрая пъзелът се сглоби и разбрахме каква е идеята. Във всеки един проект имаше нещо положително. Теленор ни беше довел в централата си за да проведе с нас предварително необявено обучение. Теленор искаха да ни покажат също как се печелят и създават успешни проекти.

Теленор искаха да превърнат представянето на 10-те училища финалисти в конкурса им за „Дигитална класна стая” в място за размяна на знания и идеи. Независимо от качеството на проектите,  с всичките им  недостатъци, те  разказваха своята история пред подбрана публика. Изводите и идеите се прехвърляха в съзнанията на останалите слушатели и предлагаха решения за конкретни ситуации.Надяваме, че всеки един от нас е откраднал по-нещо позитивно от проектите на конкурентите си.

Какво разбрахме от тази среща с нашите конкуренти …

Първо – проблемите си приличат. Искаме да осигурим най-доброто за нашите ученици. Разбираме техните влечения към новото и дигиталното и се стремим да им го предложим. Създаваме за тях среда, която ще им бъде интересна и ще бъде изпъстрена с много практически експерименти. Опитваме се да ги накараме да изпробват най-различни неща и най-вече да променят и разбират себе си. Учениците са най-важният стълб. Технологиите са вече в училище и как ще ги използваме зависи само от нас.

Второ- отличната идея не е достатъчна, няма да те разберат, ако нямаш отлични презентатори в екипа си. Те добавят онази допълнителна частица, която дава предимство в очите на журито. Дори добре говорещи хора с вяра в своите идеи може да минат границата и да избягат от същността на идеята си. Много е трудно да организираш убедително внушение в рамките на 5 минути, а това беше точка номер едно за членовете на журито.

Трето - посланието на събирането в централата на Теленор беше, че добрите идеи си приличат и водещите екипи стигат до еднакви изводи. Училищата се нуждаят от доста повече дигитална техника, но и от хора с нестандартни идеи и мислене, с борбени характери и вяра в сърцата си. Важни са технологиите, но по-важни са хората, които ги прилагат. Нуждаят се и от организации като Теленор, които разбиват статуквото и карат все повече хора да излизат от рамките на МОН и РИО.

Четвърто- когато някой предлага някакво решение трябва да намериш начин да му върнеш жеста и да го включиш в структурата на своята идея. Теленор подпомага образованието и го финансира, защото от промяната ще спечелят всички, включително и мобилния оператор. Със създаването на повече училища с визия гледаща в 21 век компанията подсигурява и своето бъдеще с кадри. От друга страна Теленор използва събитието си в своята рекламна кампания, така че подсигуриш ли им повече медийно присъствие, имаш и по-голям шанс пред журито.

Пето- трябва да предвидиш какво ще искат от теб и какво ще трябва да бъде включено в представянето ти. Организация като Теленор много добре разбира необходимостта от опитни екипи, участвали в много подобни проекти, и част от училищата целенасочено презентираха своето умение да печелят и реализират проекти. Част от училищата бяха довели своите директори за да покажат съпричастност и подкрепа от страна на ръководството. Част от училищата водеха със себе си хора, бликащи от страст и предлагащи визия за бъдещето. Журито на Теленор със сигурност са възприели тези хора като съидейници и са ги харесали.

С две думи Теленор ни показаха, че технологиите са важни, но хората които изграждат организациите са в пъти по-важни. Показаха ни, че добрата подготовка, предварителното премисляне какво да се включи в едно представяне и кой точно да го презентира е сигурен начин да спечелиш доверие. Показаха ни, че целите на една организация винаги може да се съвместят с общото благо на обществото. С правилната идея едно плюс едно  прави не две, а три.

Подобни публикации: