Архив

Календар

декември 2015
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

И ние сме дали нещо на света

Добър вечер, приятелю млад, добър вечер, другарю! Тук съм, за да ти покажа неземната красота на нашата плодовита майка. Хвани ме за ръка! Заедно ще пропътуваме през всяко свято кътче в нашата родина. Добре дошъл в нашия град, добре дошъл в България, където ще обходим розовите долини, ще плаваме по Дунава, а накрая ще полетим високо и ще прегърнем необятния космос, подвластен на гласа на Валя Балканска. Тя ще разтрепери сърцата и душите ни с “Излел е Дельо хайдутин”. А когато се приземим обратно, ще те запозная с нашата култура. Ела с мен! Историята ни е свята. С ароматния си глас, тя ще ни разкаже…”че и ний сме дали нещо на света”. И ние трябва да се гордеем, защото сме синове и дъщери на земя прекрасна. В гърдите на която се крият безценни съкровища, които само романите познават, а пиратите издирват…

Имало едно време, на един голям полуостров, една малка земя. Тя започнала да се хвали със своята красота, дарове и тихия климат, който държал настрана съскащите тайфуни и гърмящите вулкани. Мълвата за това неземно царство се разнесла от ухо на ухо и стигнала високо в планините, където растяло благородното цвете – еделвайс и ниско в полята, където се отглеждали ръж и ечемик. Райско кътче я нарекли хората и решили да я завладеят. Започнали войни. Звънтели железни саби. Влезнали в боеве ожесточени войници. И кръвтта им изстивала в гръдта на райската земя. Тази земя вещаела много смърт, но този, който хванел здраво юздите ? и успеел да я опитоми, щял да властва и след смъртта си. След хиляди битки надделели три племена, които утвърдили живота си в нея. И оттам произтекъл нашият народ. От Аспарух до последния български владетел- всичко е насочено към процъфтяване на българската държава. Как да не се гордеем с това? Златният век на българската култура при   Симеон I няма аналог! Посетете Лувъра и се насладете на старобългарските книги, защото те са истински шедьоври! Вижте Ботевия стих, изписан със златни букви и доказващ какви чеда ражда България! Това са герои, които вземат присърце своя род и своето българско отечество. Майките в този народ са героини, защото раждат най-храбрите и най-праведните едри, силни и мъжествени хора, обичащи свободата! А бащите са техни учители. Явно са доста добри преподаватели, защото народът ни още диша. И след време той става шарен пъзел, под едно име –Българи! Тази история възкресява народното самосъзнание чрез спомена за славното минало и вдъхва кураж и вяра за също толкова славно бъдеще. Въпреки че имало изменници, жестоки и безскрупулни, които вадели очи и ги оставяли да се търкалят по прашния път. Животът ги наказва за тяхната измяна. И знайте: „Човек и добре да живее – умира, и друг се ражда, и нека роденият след него помни делата му“! Защото в една градина няма само пъстри хризантеми и зюмбюли, до тях живеят плевели, които задушават.

Минало се доста време и хората започнали да чувстват умора от живота. За да се облекчи бремето им, през вековете се раждат българи, които умеят да забавляват публиката със своите таланти. А за да се прочуе славата на народа ни, талантите започват да представят българската култура пред света. Под звездното небе политат дванайсетте ангелогласни певци. За тях отварят врати много катедрали, където огласят залите с източноправославни песнопения. Светът е завладян от божествените гласове на хористите от “Йоан Кукузел”! Гордост за народа ни е и Васко Василев, чиито изпълнения преминават през фламенко, суперкласика , Бах и Паганини. Такава разходка с музиката в няколко епохи е лукс, който трябва да е пример за успяващата култура на човека. А малките Крисия, Ибрахим и Хасан от детската Евровизия?! Истински феномени! Съгласете се с мен – музиката е лечител на душата! А нашият народ трябва да се гордее с българската народна музика. Защото в сърцето на България ще остане вечно най-удивителният хор, носител на Грами. За невероятните музиканти с благородната мисия да разпространяват фолклора ни по света, сме благодарни на “Мистерията на българските гласове”. Кой би спорил, че даваме най-доброто от нас и в спорта. Той поддържа баланса между тялото и душата. Тези, които ни вдигнаха на крака и накараха публиката да ликува и да се наслаждава на изкуството им, са “Златните момичета”, мъжкият волейболен отбор, Кубрат Пулев, Григор Димитров . Те доказаха, че екипността ги слива в едно цяло, а волята им за победа прави чудеса. Чрез тях целият свят е свидетел на това какво могат българите А също и лицата, които се изправят пред нас и ни забавляват всяка минута. Талантливите деца, които остаряват само на години. Това са Стоянка Мутафова, плеядата звездни имена на различни артисти и Астор. Благодарение на тези и още много хора, народът ни става по-обединен и световно признат! Те са пример, че това, което се крие вътре в нас, може да е съкровище, което да е полезно всекиму.

България доказва днес своята сила пред света. Как…? Ние ,българите, пазим културата, азбуката, езика и традициите си, чиито корени са покрити от миглите на времето. Ние, българите, за първи път в Преславската книжовна школа писахме текстове на кирилица. И до ден днешен българските деца се учат на нея и благодарение на нея, ние постигаме успехи. България роди родолюбци като Черноризец Храбър и Паисий, които с творбите си защитават книжнината, будят националната гордост и ни сплотяват като нация. Роди и нашите литературни творци, които за мен са герои. Те описват до най-малки детайли стойностното в нашия живот. Доказват как тази малка купица съчки щеше да е опожарена от властта на големите, но се превърна в несломима гора.

Огледай се, българино, виж как слънцето грее, а слънчогледите му се усмихват. Или рано сутрин как розите измиват нежните си цветове под грижливата роса. Ти забелязваш тази красота по време на празници и разливаш вино за здраве. Когато посрещаш Нова година, гониш дяволите с кукери. Когато дойде пролетта, кичиш мартеници. Единствен в света! Великден, Богородица и Бъдни вечер са твоите святи празници. Твоите дни ,в които се отдалечаваш от проблеми и тревоги, и се забавляваш. Ние сме известни през девет планини като безгрижен народ, това е пренесено от фолклора ни. Запазили сме вековни традиции, които изумяват света и го правят някак си по-усмихнат. Нашият принос не е малък! И ако светът е пъзел, ние сме едно от най-красивите и нужни парчета. Аз обичам своята родина. Тя е най-добрата. Вие, които излизате навън от България, трябва да я прославяте, не опетнявайте Ханаан! . Носете в сърцата си това райско кътче и се гордейте, че сте се родили в него. Всички народи носят по света културата и своя бит. Така той става по-пъстър. Никой не иска да сме еднакви. Защото различието ни прави интересни. Приятелю, нека тази българска роза ти напомня с ароматния си глас за Балкана, за морето и за всички нас

Петя Мутафчиева -12а клас в ЗПГ

Подобни публикации: