Архив

Календар

януари 2016
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Книга на решенията

Как да увеличите своите силни страни и да компенсирате слабостите си (ако не ги отстраните)? Как да се възползвате максимално от възможностите си? Как да се предпазяте от риска? Прегледайте аргументите ЗА и ПРОТИВ. Начертайте модела на ластика и се запитайте какво ви задържа и какво ви тегли да променяте нещата.

Често ние се съсредоточаваме върху делата, които са „спешни и важни“, т.е. тези, които трябва да бъдат изпълнени веднага. Задайте си въпроса обаче : кога да направя нещата, които са важни, но не са спешни ? Кога да намеря време, за да си свърша важната работа, преди тя да стане спешна ? Делегирайте спешните неща, които не са важни и решавайте кога да свършите важните неща, които не са спешни. Никога не правете нещата, когато вече е станало късно.

Отхвърляйте проекти, които не обогатяват опита ви и не съответстват на вашата основна цел. Проектите с висок познавателен потенциал, но слабо свързани с вашата визия за целта, интересни, но не допринасящи за нейното достигане. Опитайте се да промените проекта, така че да работи за вашата цел. Проектът е в съответствие с вашите мечти, но не ви дава нищо ново. Вижте за някой, който би могъл да го изпълни за вас. Проектът насърчава и ви учи нови за целите си? Поздравления! Това е от което имаме нужда!

Когато си поставяте цели, трябва да правите разлика, между крайна и продуктивна цел. Крайната цел е желание, продуктивната цел е пътят към постигането и. Спокойствието идва след всяко решение, дори и грешното. Осмелявайте се да вземате решения, дори на базата на оскъдни знания, защото когато вече имате достатъчно знания, ще бъде вече късно да взимате важните решения.

Ние се проваляме не заради пораженията, а заради конфликтите, в които не влизаме. Конфликтите се разрешават на основата на ново решение, коренно променящо ситуацията и разработено с общи усилия. Мисленето извън кутията води до сечение между познато и непознато.

• Заместване – Замяна на хора, компоненти, материали.
• Комбинирайте – В комбинация с други функции или неща.
• Адаптиране – Адаптиране на функцията или външния вид.
• Промяна? – Промяна на размер, форма чуствителност и акустика.
• Поставете до друга употреба – Различно, ново, комбинирано приложение
• Премахване – Да се опрости, да се отстрани излишъка, за да сведе до минимум.
• Обръщане – Промяна на реда, използването на обратното

Запитайте се откъде идвате, кое е наистина важно за вас, кои са важните ви хора и кое ви притеснява. Избройте пътищата си – миналите, привличащи ви, мечтаните, разумните, непознатите, обратните. Кога за последен път сте направили нещо за първи път. Да виждаш нещата такива, каквито са, е лесно. Силата е в това да можеш да ги приемеш. Моделите са въпрос на вярване и нагласа. Навикът е по-силен от желанието за самоусъваршенстване. Копнеем винаги за това, от което се нуждаем най-малко /Физиологични нужди, Сигурност, принадлежност, признание и увереност, самоусъвършенстване/ .

Какво ви пречи да бъдете такъв какъвто искате да бъдете. Как се виждате, какъв бихте искали да се виждате, какъв ви виждат или искат да ви виждат другите. Какво на знаете за себе си и какво не ви казват другите. Какво умеете и какво искате. Умеете ли да правите това което искате и желаете ли да правите това, което умеете. Като не можете- се упражнявайте. Определете участниците, целите, успехите, трудностите и поуките.

Склонни ли сте да очаквате по-малко от себе си, олколкото га правят другите. С кого разговаряте най-често и чие мнение е важно за вас. Каналите са информация са важни, какво казваме и начинът по който го казваме. Комуникациите и полутоновете са важни. По приятелите им ще ги познаете.Задавайте си въпроса кой ви препоръча нещо и на кой вие бихте го препоръчали. Не е важно какво можеш, важно е кого познаваш.

Човек е щастлив, когато съсредоточава усилията си в дейност, която той определя сам и която не изисква от него нито прекалено, нито твърде малко усилия. Тази дейност има ясна цел и непосредствена обратна връзка. Не е важно какво знаеш. Важно е какво помниш. Колкото по-често ви го напомнят, толкова по-дълго ще го помните.Задавайте си въпроси за това, което правите, и се опитвайте да измъкнете от собствените си матрици. При това не само като промените начина си на действие, а и като се замислите защо досега сте постъпвали така.

Книга на решенията - Микаел Крогерус, Роман Чепелер

Подобни публикации: