Архив

Календар

януари 2016
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Онагледяване

Онагледяването помага на учениците :

1) не само да слушат, но и гледат това, което правите – така вниманието им ще се удвои;
2) вниманието да се пренасочи от вашата личност към съдържанието. Вие вече не стоите изправени пред журито, а си говорите с него;
3) Образите винаги свързани и се съхраняват с мястото и емоциите. Вашите слушателите ще видят модела и запомнят съдържанието на доклада.

Затова :

1. Рисувайте, докато говорите : слушателя-зрител ще разбере и приеме благосклонно неточни или отличителни елементи скицирани в реално време.

2. Картините казват повече от хиляда думи: Айсберг (да обърна внимание на нарастващия проблем), Храм (ако искате да илюстрира поддържащите колони), мост (за да отворите връзката), очертанията на страни (за изграждане на географски контекст), конвейера (поточни процеси ), фунията (ако искате да кондензирате идеята), пирамида (йерархия).

3. Познато, но различно. Познати приложения на нови пътни знаци ще се разбират. Бутон „Start“ или „пауза“ бутона на дистанционното управление – също. Но по-добре да се изненада слушателя, като направите класически знаци като „Dollar“ или „време“ в икона, пиктограма.

4. Създаване на структура. Ако се обсъждат важни, но независими една от друга идеи, то ги запишете и оградете всяка една. Но не създавайте ненужни връзки, като наслагване модели един на друг, чрез сечения или свързващи стрелки.

5. Неточно, но въздействащо, никога да преначертавайте криви линии. Това е объркващо. Същото важи и за неуспешните кръгове, по-скоро като едно яйце. Естетиката не е важна, това е абстрактна илюстрация, не е произведение на изкуството.

Книга на решенията

Подобни публикации: