Архив

Календар

май 2016
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Завършиха последните матури, на които можеше да се преписва

Сигурно ще ми кажете, че това е смело твърдение. Нагледахме се на министри, които обещават промени и след това забравят за идеите си. И все пак въвеждането на модулната система ще промени всичко. Поредните пробиви, показани по телевизиите, все по-развитите технологии, открития пробив в сайта за матурите правят наложителна смяна на принципите на провеждане на матурите.

Промяната започна от тази година. Може да хулят МОН за прекалената полицейщина, за блъфовете и за неизпълненото обещание за разместване на отговорите. Като пряк участник в провеждането на матурите мога да потвърдя, че това бяха най.честните ДЗИ, провеждани в България след първата година, която със сигурност си остава най-коректната. Не с това, че са хванали повече преписвачи. Общия брой си е като миналата година и едва ли превишава 70-80 човека.

Може да са недоволни квесторите, но цялата тази масирана атака от страна на министерството ги направи бдителни и изпълняващи в една степен в повече задълженията си. Изисквания като това единия квестор да е отзад, другия отпред, или постоянното разхождане със сигурност е уплашило част от учениците и ги е отказало от преписването. Постоянните обаждания от РИО и МОН към наблюдаваните онлайн училища може да е изнервило директорите, но ги е направило по предпазливи и изискващи от квесторите.

Интересен модел щеше да се получи, ако наистина бяха разместили въпросите. Системата с 41 варианта с разместени въпроси не беше чак толкова трудна за реализация. Разпечатваме по 15 различни варианта за всяка стая по определен алгоритъм и готово. Малко по-трудна щеше да е реализацията при ДЗИ по избор, защото обикновено има по-няколко предмета в училищата, провеждащи матурите.

За първи път всеки ученик седеше на определено от МОН място. Това и досега се прилагаше в някои училища, но не беше задължително. Системата на подреждане беше за съжаление беше лоша. В стаите ученици от едно и също училище бяха подредени един зад друг, въпреки, че имаше ученици от различни училища. Записите от камерите ще се пазят за продължително време на дискове в РИО и в мрежата на МОН и винаги може да се използват. Блъфирането с камерите беше чаровно. В действителност най-вероятно министерството е избрало съмнителните училища за наблюдение на живо.

Някои от учениците са останали изненадани от засилените мерки. Години наред в общественото пространство се насажда мнението, че преписването е лесно. И сега изведнъж се получават пробиви в създадените системи за преписване. Страховете надделяват в цялата верига от технически лица, учители, квестори, директори. Не казвам, че е нямало преписване. Никой няма интерес да хваща преписвачи и ако трябва да решава на момента ще си затвори очите. Макар, че официално се възмущаваме от тези методи за вземане на ДЗИ.

Тази година ДЗИ по Биология би рекордите по участие, но решаващите тестовете сигурно са останали изненадани от повечето отворени отговори, направили по-трудно решаването им без знания. В едно може да сме сигурни, че нечестно получените високи оценки над 5,00 ще бъдат по-малко от минали години. Взетите матури с незаслужени тройки ще ги преживеем. Най-важното е да преправим системата на провеждане в модел, които не изкушава училищата и учителите да помагат, а учениците да си мислят, че ще има от кой да препишат.

Подобни публикации: