Архив

Календар

май 2016
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Защо учениците в 7 клас изкарват много двойки на външното оценяване по Математика

22 май 2015 година, България. Проведено е поредното външно оценяване по Математика за седмокласници. Положението е отчайващо – всеки един от трима е получил  двойка, близо 30%. В последните години този процент е стабилно над 20, при положение, че през 2009г. е бил само 4%. От този факт можем да си направим  негативните изводи, че образованието продължава да лети в пропастта. Дали обаче само липсващите знания са виновни за този тотален провал на част от учениците.

Системата е чудесна и преписване няма как да се получи. Имаш 1 час, решаваш първи модул и го предаваш. След това продължаваш с втори модул още 1 час и 30 минути, или спираш и си излизаш. Оценките са реални и са изкарани от учениците. Въпреки, че има твърдения за благосклонни квестори, използване на телефони, подсказване между учениците.

Липсата на време

Само, че тук излиза едно НО. Направихме проучване с учител по Математика. Задачите бяха решавани с негова помощ от учениците при първоначалната подготовка. Дори и тогава времето от 1 час се оказа недостатъчно за да се решат 20 задачи. С допълнителното натоварване на няколко подточки в последните задачи със свободен отговор.

Как е възможно учениците в 12 клас за своите ДЗИ изпити по математика да имат 4 часа за 28 задачи. Докато 7 клас за двата модула с 24 задачи, които реално с подточките стават над 30 да имат само 2 часа и половина. Реалният извод на учителя по Математика, както и на учениците беше, че времето за първи модул трябва да е минимум с половин час в повече.

Този половин час в повече ще запази гарантираната система против преписване, но ще даде достатъчно време на учениците да си решат всички задачи. Гаранция, която ще премахне несправедливото предимство на онези, които имат мозъци, мислещи на бързи обороти. И ще помогне на тези, които от притеснение блокират и се провалят въпреки, че имат знанията в себе си.

Неправилно подреждане на въпросите

Системата на създаване на тестовете е объркваща.Това не е голословно твърдение, а са констатации на ученици. Първите няколко въпроси/задачи/ са много лесни. Може би това е правилно за да се гарантира тройката на слабите ученици. И изведнъж се появява задача, която изисква повече време за мислене. Учениците спират, мъчат се да я решат, започват да се притесняват. И в един момент се усещат, че са загубили прекалено много време. Така някои от следващите задачи, които иначе щяха да решат, остават нерешени.

Това си е проблем, за които са виновни и учителите, защото не са научили учениците да си разпределят времето. Може би урок №1 преди да започне подготовка за решаване на тест е науката за правилното им решаване. Имаш 20 въпроса и 1 час. Това означава, че на въпрос трябва да отделяш по 5минути. Затрудни ли те повече от 5 минути, преминаваш на следващия, като накрая, ако остане време след последния въпрос се връщаш назад. Това не оправдава обаче хората в министерството, които трябваше да се съобразят с това и да поставят лесните въпроси в началото, а не да ги редят по раздели от Математиката.

Външните оценявания за 2016

Тази година през 2016 се получи нещо подобно. Хората от МОН се бяха стреснали от лавината от двойки и имаше повече по-лесни задачи. Обаче подредбата лесни задачи, в последователност с такива, изискващи повече логическо мислене, доведе до познатата ситуация. Сега бяха заложили на логиката, за сметка на по-малкото геометрични задачи, надявайки се да компенсират незнанието на учениците.

Така отново ще има деца с двойки, които ако имаха достатъчно време щяха да си решат задачите. Ще има такива, които са включили на вълна притеснение и са си загубили времето. Деца с лабилна психика, на които им е била необходима точно една задача с объркващо или подвеждащо условие за да блокират. Или такава като номер 8, изискваща бързо мислене и реакция. Накрая дори и да се бяха съобразили с това изискване и да ги бяха подредили правилно,  пак щеше да има ученици, за които времето от 1 час нямаше да е достатъчно.

Резултати

Не оправдавам образователната система с това писание. Наистина системата върви надолу и учениците имат все по-малко знания, но подобни изпълнения като външните оценявания за 7 клас може да отчаят още деца и да ги отпратят в грешната посока. Тази двойка променя кардинално живота им и ги праща в категория В,  с липсата на възможност да се върнеш в А група.

Не преувеличавам, по закон учениците с двойка на външните оценявания нямат право да кандидатстват и да се преместват в паралелки, създадени след 7 клас. Трудно се излиза от яма, в която си попаднал в компанията на непукистите и отдавна престаналите да сравняват думичката училище с думичката стимул. Вече се равняваш с тези до себе си и всичко това заради една двойка, изкарана от сбъркано подреждане на въпроси в един тест и от липсата на достатъчно време.

Подобни публикации: