Архив

Календар

юни 2016
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Първенците на випуск 2016

За трети път ученик на годината се превръща в първенец на ВИПУСК. Явно има скрито предсказание в този избор. Изборът на учениците в училището, колкото и да е субективен, никога не е случаен. Йоана Чолтеева от 12б клас, ПЪРВЕНЕЦ НА ВИПУСК 2016, успех от дипломата 5.92, ДЗИ БЕЛ-5.82, ДЗИ Биология -5.98.

Следващите редове са написани  в началото на 2014г, но според мен все още описват стратегията на Йоана, следвана неотклонно в нейното поведение, и отношенията и с хората.

Намерете таланта си и търпеливо и упорито израствайте в него. Намерете вашата среда и вашите истински приятели и заедно с тях не изпускайте  никакви преживявания, насладете им се и им се отдайте напълно.  Никога не пропускайте изненадите, те са вашия опит, който пренарежда вашия картинен пъзел и го прави по-истински.

Йоана упорито продължава да реди своите пъзели. С огромно старание и последователност. Затова и финишира първа на финалната права. Момичето, което знае, че талантите не са достатъчни и вложеното количество труд донася онези милиметри гениалност в крайният резултат. Когато има цел пред себе си, тя никога не оставя започнатото недовършено .  Йоана може да бъде пример за всеки с това осъзнато следване на приоритетите си. Когато реши, че нещо си струва , тя хвърля душата си в бурята и се раздава.

Следващия в нашата класация е пример за онези тайнствени натури, които винаги се появяват в нашите финални класации – Лъчезар Златков от 12а клас с успех 5,85. ДЗИ БЕЛ-5.65, ДЗИ География -5.82. Познавам го още от 8 клас, когато се яви на олимпиадата по ИТ.  В този период беше решил да постига значими резултати и в областта на Географията. Следваха участия в най-различни клубове и олимпиади.  Философски опити и терзания. Всъщност това момче е видяло и изживяло доста неща за годините си и отдавна вече не се вълнува от подобни дребни неща, като оценки и класирания.

Лъчезар е вечната неспокойна душа, с огромно количество емоционална енергия, която го кара да върви напред и да търси. Тази енергия го води в различни посоки и не му дава мира. Тук се крие и силата му, захваща се с много неща, отдава им се, но има силата да спре и да се откаже, когато види, че заниманията не му носят нужното удовлетворение. И никакви авторитети не може да променят мнението му. Трудните пътища изграждат характери. Лъчезар Златков с всеки свой опит намира частица от себе си и създава все повече мир и спокойствие в сърцето си.

Следващото момиче има лъчезарна усмивка и умее да я използва в своя полза. Момичето, което много държи на тирето между двете си имена. Джесика-Александра Туджарова, 12а клас, успех 5,85. Ако трябва да се замисля, каква е печелившата стратегия на Джесика. Това е приемането на всяка възможност, появила се на хоризонта. Тя стои винаги там отпред и ги чака да се появят. И не се колебае много, просто се захваща с тях. Можем да прибавим амбицията и да се развива и успява,  съчетани с умението да комуникира и да общува. Дарбите и да рисува и да се изразява с думи върху лист хартия я правят разностранна личност, умееща да използва качествата си в подходящия момент.

Надя Манджовска от 12б клас влезе в ЗПГ с ключа на знанието, получаван от ученика с най-висок успех.  Надя не изневери на себе си и с 5,78 е сред 10 наши първенци в класацията. Ще я запомним с великолепните изригвания на лирическата и душа. Буквите имат предимство пред изречените на глас слова. Човек на детайлите, Надя се превърна в един от най-добрите фотографи в училището.  Силата да виждаш красотата, там където другите не успяват.  Определено Надя е различна и има огън и плам в душата си, а това е доста добра стратегия за успех.

Единственият ученик от випуск 2016, който има само пълни шестици от предметите в дипломата се казва Мария Граматикова, 12б клас, успех 5,72. Мария със сигурност щеше да има успех над 5,90 при положение, че оценката от ДЗИ имаше някакво значение за нея. В ролята на перфекционист тя изглажда детайлите до съвършенство когато се подготвя за определена задача. С чудесен английски език и отлично владеене на писменото слово, с презентационните си умения и рисувален талант, с разностранните си качества в различни области,  тя няма проблем да се представи добре във всяка ситуация. Но като типичен представител на  прагматичните и целенасочени хора тя пести енергията си и  се раздава само там, където е необходимо. Един целеустремен млад човек, който добре знае какво иска и как да го постигне.

Оценката 5,72 е притежание на още една прагматична млада дама, Лиляна Дерибанова от 12а клас.  Лили е търсеща личност. Виждали сме я в безброй инициативи и роли. Лили танцува и рисува. Лили е превъзходен дизайнер, творческа натура. Лили може да бъде ненадминат комуникатор и убедителен презентатор, но няма сила, която да я накара да върши неща, които не харесва. Ако не е наложително и ползите от събитието са незначителни, тогава има вероятност то да бъде пропуснато. Тук няма някакъв егоистичен прагматизъм. И Мария, и Лили са влагали своята енергия в благотворителни и доброволчески  инициативи. Въпрос на приоритети. Стратегията пести енергия и губене на време в излишни занимания.

Ако продължим в списъка ще завършим с три креативни девойки и един дисциплиниран от спорта младеж.  Ще се срещнем със Соня Костадинова, 12б, успех 5,70 , Радослав Пантев,12а, 5,69 , Любка Славкова,12а и Анжела Георгиева, 12б клас,5,68. Всеки си има своето предимство и използва трудолюбието, дисциплината и упоритостта си за да гради стратегията си за успех.

Соня е момичето, отворено към възможностите, с желание  да опитва и участва в нови неща, има творческата жилка в себе си, и много добро и състрадателно сърце. Любка е родена да бъде дизайнер, умее да създава страхотно композирани снимки. Радослав използва в своя полза дисциплината, която е получил от спорта. Соня, Любка и Радослав са от категорията на незаменимите черноработници. Неделима част от всеки екип, без които общото дело ще се провали.

Анжела е човек на емоциите. И едновременно с това принадлежи към рядкото малцинство, което може да опише емоциите и чувствата си с думи. Винаги е била там, където се твори . Когато нещо привлече вниманието и любопитството и , тогава прелива от енергия. Когато вижда хора, на които вярва, тя ги дарява с големи дози положително настроение. Откликваща и в тъга, и в радост.  Да бъдеш съпричастен и да изживяваш емоциите си също може да бъде стратегия за успех.

Завършвам с написаното от преди една година :

Пътищата и стратегиите за успех са много. Имаш ли основата на трудолюбието, енергийни носители можеш да получиш от различни места. Върховете се достигат с постоянство и упоритост. С търпение и много труд.  За да ги покориш са ти нужни допълнителни качества като такт, усмивка, вложени емоции, активност, участие и пълна концентрация. Върховете задължително са цел и посока и са познати още в низините. Изберете своята печеливша стратегия и я следвайте неотлъчно. 

Подобни публикации: