Архив

Календар

юли 2016
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Как се постига среден успех – Отличен /5.84/

Той е притежание на 11б клас, професия „Организатор на туристическа агентска дейност” . Не помня в близките 10-15 години клас в училището да е постигал  подобен успех. 25-те ученици завършиха учебната 2015-2016 само с 7 четворки , но пък за сметка на това принудиха класната да им напише цели 365 шестици в бележниците им като годишни оценки. 11 ученици завършиха учебната година с успех 6.00, почти всички останали са с успех над 5,50. Резултатът им е най-добър за училището, както беше такъв и за 2015 година.

Дори да се опитаме да омаловажим това грандиозно натрупване на отлични оценки, пак трябва да отдадем заслуженото на момичетата и момчетата от тази клас.  Да, в 11 клас вече ги няма повечето трудни общообразователни предмети. Да в 11 клас учителите държат в повече на практическите знания и умения. Да, в класове като този по-слабите ученици се промъкват между капките и получават бонуси заради силните си съученици. Да в днешно време шестиците се пишат по-лесно, но щом са успели да изпълнят изискванията на един от учителите, мой приятел, известен със строгите си критерии и трудно променящи се изисквания, това означава, че успехът им наистина се доближава до истината./с идеята разбира се, че оценката винаги е в полза на ученика/

Така, че въпреки всички съмнения това е един от най-силните класове в историята на училището. Доказват го всяка година. Почти всички са амбициозни и мотивирани в идеята да получат висок успех в бележниците си. Почти всички получават стипендия за отличен успех. Имат си стратегията и отлично разбират как да комуникират с учителите, защото оценката винаги има компонент на субективност. Имат способността да се ориентират  в обстановката и да постигат целите си. Повечето имат дар слово и са общителни натури.

Сигурно отсъствията нямат някакво решаващо значение, но 8 от тях, завършиха без нито едно отсъствие. Нула извинени и неизвинени отсъствия. А 15 от тях са в графата до 5 неизвинени за цялата година. Активни са и извън училище. Те бяха в ролята на основните екскурзоводи, които участваха в инициативата „Добре дошли в ЗПГ”. Те с желание поеха щафетата от 12 клас в инициативата „Помогни без причина”. Ученици от тоя клас участваха в национални олимпиади и бяха номинирани за национален кръг.

Клас от ярки индивидуалности и чудесни черноработници. Личности, които може да светят ярко и да осветяват пътя на другите. Момичета като Лидия, която се класира на 4 областни кръга на олимпиади и бе номинирана за един национален. Момиче с особен поглед и позиция, и прекрасен изказ в писмена форма. Момичета като Цветелина и Величка, кипящи от енергия и раздаващи я в най-различни инициативи . Като Габриела Петкова и Димитрина, участвали на олимпиадата по гражданско образование, национален кръг в чудесен екип.

Момичета като Елена Кирилова, Габриела Палатлийска, Габриела Пехливанова, Виктория, вписващи се чудесно във всяка ситуация, открояващи се с желанието си за изява. Момичета като мълчаливата и тайнствена Петя, която пише чудесно и нейната приятелка, добродушната и искрена Берна, с която винаги е приятно да се комуникира.  Има и умни момчета като Ради и Владимир и откровени момичета с трудни характери и дар слово, като Елена Йоткова и Стояна. Можем да завършим с общителната Йорданка, която усърдно преодолява бариери с настойчивостта си.

Всъщност това наличие на индивидуалности, понякога причинява спорове и неразбирателства, но в повечето случаи дърпа всички в положителната посока. Конкуренцията и амбицията ги кара да докажат, че другите не са по-добри от тях, въвличайки и останалите в тази игра. Дори понякога да го правят само за да получат желаната оценка и да изразходват само минимално необходимата енергия. Няма как да им се разсърдим за това. Човек трябва да влага повече усилия в посоката на неговите желания и мечти. Това е правилната стратегия.

Ако трябва да откроя типичното качество на учениците от 11б клас, това е тяхната целенасоченост и умение да постигат целите си. Всички са умни и интелигентни млади хора, с голямо трудолюбие и упоритост. Повечето са прекрасни комуникатори, но това което ги прави успешни е поставянето на цел и упоритото и следване.

Подобни публикации: