Архив

Календар

август 2016
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Майсторството – част 2

Проумейте истинската същност на хоратасоциалната интелигентност.

Ако не проявяваме бдителност, съзнанието ни постепенно бива погълнато от емоционалната умора на безкрайните политически интриги и битки. Главният проблем, срещу който се изправяме на социалната арена, е наивната ни склонност да прехвърляме върху хората емоционалните си нужди и моментни желания. Ние схващаме погрешно намеренията им и реагираме на поведението им по начини, които водят до обърквания и конфликти. Чрез преодоляване на обичайната си егоцентричност можем да се научим да насочваме неотклонно вниманието си към останалите.

Най-ефективният начин на мислене, който можете да усвоите, е върховното приемане. Светът гъмжи от хора с различни характери и нагласи- следете действията им и малките индикации, изплуващи на повърхността. Оттам ще дойде конкретното познание за човешката природа и цялостните му модели. Възприемайте себе си като наблюдател на човешката комедия.  Избягвайте да тълкувате думите и действията на другите като нещо, което непременно ви засяга. Представете си, че възприемате света от тяхната гледна точка, поставете се на тяхно място и се вживейте в чувствата им.

Говорете чрез работата си-

тя е най-важното средство, с което разполагате, за да дадете израз на социалната си интелигентност. Чрез постигането на професионални резултати, чрез ясната и разбираема форма на споделяне, чрез въвличане на другите хора в проектите ви, чрез вглеждането в работните детайли вие ще демонстрирате съдействие, загриженост и благосклонното си приемане на групата като цяло.

Създайте си подходящ имидж

Хората ще ви приписват всевъзможни качества, които нямат почти нищо общо с личността ви. Единственото средство за защита е съзнателното моделиране на тези аспекти и имидж за различните среди.

Възприемайте себе си така, както ви възприемат останалите.

Започнете да се вглеждате в несъответствията между нашите мнения и отзивите на другите, които не виждата нещата  по този начин. Наблюдавайте събитията от гледната точка на останалите участници. Така ще придобиете обективност.

Отнасяйте се толерантно към човешката глупост.

Те просто са част от живота като камъните или мебелите. Ако те ви създават главоболия, ще трябва да елиминирате вредното им въздействие като не ги изпускате от поглед, или като ги пренебрегвате, ако е възможно.

Пробудете многоизмерното съзнание- фазата на творческата активност.

След придобитите повече умения и усвоени правила, които ръководят избраната от вас област, съзнанието ви ще трябва да прояви по-голяма активност в стремежа да си послужи с придобитото познание. Вместо да изпитвате самодоволство от наученото, ще трябва да разширите познанията си в сходни области, да експериментирате и наблюдавате проблемите от всички възможни гледни точки.

Многоизмерното съзнание е активно – то преобразува цялата възприета информация в нещо ново и оригинално, създава, вместо да консумира. Въпреки, че майсторите притежават задълбочени познания  върху даден предмет, съзнанието им остава отворено към алтернативни начини за възприемане. Те си задават простички въпроси, които повечето хора пренебрегват и проявяват нужната дисциплина и твърдост да не се отказват от търсенията си.

Първа стъпка – творческата задача.

Трябва да стартирате творческия процес с промяна на представата си за същността на творческия импулс и опит да го възприемете от нова перспектива. Творческата дейност ангажира цялостната ни личност, емоциите, характера и съзнанието ни.

Втора стъпка – творчески стратегии.

Способност да държите ума си отворен и преодоляване нуждата от даване на преценки. Разширете максимално търсенията си в различни области . Запазете съзнанието си въприемчиво и спокойно, позволявайте си краткотрайно отпускане. Привличайте щастливите случайности. Смесицата от абсолютна случайност и съзнателно усилие води до необичайни резултати. Редуването на идеи и прототипи ще създаде максимален поток на мисълта. Превключването на различни честоти ще създава различни възприятия. Променете гледната точка – вглеждайте се във вътрешните механизми, детайлите, изключенията, липсващото. Използвайте визуалното.

Трета стъпка – напрежение и прозрение.

В момент на силно напрежение се отпуснете и ще разберете, че идеите и концепциите, които сте натрупали, продължават да кипят и да се развиват на несъзнателно ниво. Едва когато се откажете от стремежите, решението се появява. Поставете си срок.

Дайте си време да мечтаете и разпилявате мислите си. В този момент трябва да дадете на проекта да влезе във връзка с определени ваши силни емоции, докато се съсредоточавате върху идеите си. С помощта на всичко онова, което сте научили и овладели, можете да комбинирате идеи и стилове по неповторим начин. Така ще осигурите на мозъка огромно количество асоциации и мисловни връзки. Търсете реалните явления от голяма потенциална полза. Какъвто и продукт да разработвате трябва да го изпробвате и използвате лично.Ако положите усилия ще придобиете нюх към качествата на онова, което създавате.

Възприемайте творението си като единно цяло.  Осигурете  си малко пространство в задръстената професионална сфера и го обърната с главата надолу. Измислете внушителна идея и вдъхновяваща цел, който ще ви води по скромните пътеки на вашите проучвания.  Ако имате достатъчно професионален опит и моментът е назрял, случайните попадения провокират в съзнанието ни любопитни асоциации. Докато търсите конкретните средства, чрез които да осъществите идеите си, внезапно ще видите друг начин, по който си служите с тях. Различните гледни точки ще придадат мащабност на мисленето ви.

Майсторството – сливане с интуитивното и рационалното.

Майсторите са резултат на дългите години обучение, безкрайна индивидуална работа, часове на съмнение и упорито преодоляване на пречките. С такова задълбочено изучаване постепенно ще усвоите сложните компоненти и ще придобиете интуитивен усет за тях. Щом слеете интуицията с рационалните процеси, ще разширите максимално съзнанието си. Вече няма да виждате отделните компоненти на работния процес, а проявявате нюх за цялостната ситуация. Развити са толкова много паметови връзки и мисловни пътища, че мозъкът непрестанно търси и открива връзки между различните видове информация.

Осъществете връзка със заобикалящата ви среда и си върнете първичните способности. Превърнете се в опитни наблюдатели. При протичането на този процес е важно да определите физическите и умствените си предимства и да си послужите с тях в часовете на силна концентрация и всеотдайна практика. Ако стигнете достатъчно далече в практикуването на уменията си, те стават механични и ние придобиваме усещането, че умът и тялото функционират в неделимо цяло. Тялото притежава скрити физиологични способности, които издигат съзнанието на небивало високо ниво на концентрация. Всичко живо представлява смесица от организирани в сложна йерархия детайли, пробудени за живот от динамиката, която ги свързва. Пътят към майсторство се изразява в цялостно изучаване и усвояване на детайлите до навлизането в етап, в който долавяте жизнената сила и можете да я изразите с лекота в работата си. Схванете връзката на проблема с цялостната ситуация.

Посредством практика, обучение, разсъждения, успехи или провали, съдействие или противодействие – човешките органи несъзнателно се научават да правят необходимите връзки по-между си, като знанията и интуицията вървят ръка за ръка. Вашият автентичен глас извира от дълбините на психиката ви, от нещо запечатано в тялото ви. Той произтича от вашата неповторимост и ви разкрива чрез усещания и силни желания, които съществуват независимо от личността ви.

Робърт Грийн – Майсторството

 

Подобни публикации: