Архив

Календар

август 2016
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Цифров капитал

Най-успешните мрежи имат обща посока и стойности, макар и различни, обособени от партньорството, ролите и взаимоотношенията. Участниците, които споделят общи цели, проявяват ангажираност, ефикасност и приспособимост.  Всички в мрежата имат интерес от разрастването и. Мрежите трябва да организират работните си процеси така, че да гарантират потребителско удовлетворение на всеки етап. В мрежите клиентите са неразделна част като участват активно в процесите.

Информационната прозрачност благоприятства взаимоотношенията и доверието. В условията на цифровата икономика външните участват в мрежата. Конкуренцията е между мрежи, а не между вътрешни и външни. Външните добавят в мрежата онази уникалност, която липсва. Отворените граници, скоростта и обемът на информацията преобразуват начина на съвместна работа. Колкото по-бързо се движи информацията, толкова по-добре. Комбинацията от отворено споделяне и единна информационна система гарантира, че всички използват една и съща информация по едно и също време.

В света на мрежите вие трябва да управлявате работата и на външните участници. Мрежите са многопластова структура, крайно зависима помежду си. Нужно е установяване на правила за участие и разпространяване на тези правила в цялата мрежа. Разработват се системи за съвместно създаване и доставяне на потребителска стойност. Стандартизират се процеси, като фокусът се измества върху свързването. Мрежата е сбор от молекули, чиято свързаност се осигурява от икономически, лични, технологични, културни, демографски и други фактори. Основното е създаване на критична маса и мащаб за да се генерира стойност. Важни са и правилата за справедливост и общодостъпната памет.

В цифровия свят клиентите участват в създаването на продукта. Продуктите се превръщат в преживявания. Купувачите и продавачите обменят повече информация и цените имат флуидна стойност. Фиксираните стойности са провокирани от тържищата, съюзите, струпванията, веригите за стойност и дистрибуция. Новата граница е интерфейсът, съчетан с богат избор и удобство. Интерфейс улесняващ обмена, превърнал се в добавящ стойност посредник, или структуриращ и направляващ вериги, или основаващ правила и стандарти в съюзна форма, дори в обслужващ дистрибутивно другите мрежи. Контролът се преобръща. Силата минава в обратна посока. Външните лица участват в мрежата и контролират маркетинг микса. Те избират средата и посланието. Те създават общественото мнение.

Сега взаимоотношенията са актив. Всичко е двустранно, интерактивно, индивидуализирано. Мрежата го позволява, защото е вездесъща, евтина и интерактивна. Мрежите трябва да развиват изпълнени със съдържание връзки в непрекъснат диалог. Клиентите очакват всяка нова версия да бъде адаптирана към техните желания и нужди. Връзката е взаимна, като той създава стойност в мрежата  и предоставя своята гледна точка. Създава личен профил. И двете страни инвестират като обменят индивидуализирана информация и познания.

Фокусирайте се върху акумулирането на капитал на взаимоотношенията. Създайте група по взаимоотношенията, която постоянно обитава виртуалното пространство. Комплектовайте продуктите с услуги, стойност и преживявания. Пътят към доверието е поведение, което буди сигурност. Равновесие се постига при осъществяването на взаимно съгласуван обмен на внимание. Вниманието зависи от създадената стойност , възможности и ангажираност. Зависи и от предложената контекстна среда на комуникация. Така, че разглобете съществуващата мрежа, определете новото стойностно предложение и сглобете отново като определите нужните процеси, участници, принос , приложения и технологии.

Цифров капитал - Алекс Лоуи, Дейвид Тикол, Дон Тапскот

Подобни публикации: