Архив

Календар

ноември 2016
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Правила за снимане

Дръж фотоапарата правилно

Може и да не знаеш,но има правилен и грешен начин да държиш своя DSLR фотоапарат. Правилният начин е да поддържаш обектива като си поставиш ръката под него. Това обикновено се прави с лявата ръка, докато държим тялото на фотоапарата с дясната си ръка. Този похват способства за намаляване на вибрациите по време на снимане. Ако държите тялото на фотоапарата с двете си ръце, няма какво да придържа обектива, и е много вероятно снимките ви да са размазани. За още по стабилен захват, подпрете лактите си на вашето тяло.

Гледайте всичко да е по-просто

Не се опитвайте да вмъквате прекалено много елементи във вашите снимки. Ще изглежда прекалено разхвърляно. Ако вкарвате по една или най-много две точки в които вашата публика да си приковава погледа ще се радвате на много повече почитатели.

Приближете се възможно най-много

Един от великите цитати на журналиста и фотограф Робърт Капа е “Ако снимките ти не са достатъчно добри, значи не си достатъчно близо”. Основната идея в случая е, че фотографа трябва да се намира в центъра на събитието, а не да снима някъде от страни. Ако имате съмнение, че на снимките ви сякаш нещо им липсва, направете една две крачки към обекта който снимате. Изпълнете целият кадър с обекта който снимате и вижте колко по-добре изглежда вашата снимка, без всичкото това загубено място. Също така, колкото по-близко сте до човека когото снимате, толкова по-лесно можете да уловите изражението на лицето му.

Внимавайте за фона зад обекта който снимате

Какво има във вашият кадър? Все по-често виждам добри снимки и си мисля “не са ли видели това кошче за боклук, тази грозна стена, пътен знак, и така нататък?” Хубавата снимка не се заключава само с обекта който снимате, всичко което се намира във фона на сниманият обект е това което може много лесно да направи снимката велика или да я развали напълно.

Забавете малко

Отделете малко време за да осъзнаете какво се случва, докато гледате през визьора, и чак след това снимайте. Отделете време за правилното композиране на кадъра. Осмислете осветяването на сцената. Не снимайте просто ей така, без да мислите.

Правило на третините

Когато говорим за подобряване на снимането на начинаещ фотограф, това е може би най-важното правило. Правилото на третините се заключава в това, че вие разрязвате кадъра на третини като използвате две хоризонтални и две вертикални линии. Номера е да поставяте точките на интерес в квадратите които се получават при това разделяне на кадъра. старайте се хоризонтът да разделя снимката в отношение 2:1 или 1:2, а не 1:1;по-голямата част от снимката нека бъде за тази част, върху която искате да акцентирате – ако снимате кит в морето, нека морето заема 2/3. Ако снимате самолет – нека небето заема 2/3 от снимката;

Перспектива

Перспективата винаги е по-завладяваща когато снимаме клекнали или дори легнали или пък ако се извисим по някакъв начин над обекта който снимаме. Забележете как промяната на перспективата променя целият ви визуален език и вмъква допълнителна динамика в снимките ви. Ако снимате клекнал вие подчертавате динамиката в снимания обект, докато прибавянето на височина в кадъра ви намаля присъствието му в снимката. Експериментирайте с перспективата и ъгъла – така хем ще може да покажете обекта си в нов и неочакван начин, но и ще разкажете историята без да претрупвате кадъра.

Рамки

Използвайте средата около вас, за да създадете естествена рамка; не е нужно снимката да бъде оразмерена еднакво добре от четирите страни. Огледайте се за прозорец, врата, дървета или дори няколко клона, които осигуряват “рамката” без да доминират цялата снимка.

Диагонални линии

Правилно подбраните линии в кадъра придават динамика и посока на движение.

Водещи линии

Използвайте естествените линии наоколо и перспективата, за да водите погледа на зрителя и да насочите вниманието му.

Симетрия

Търсете винаги хармонията в снимката.

Златният час

Снимайте портрети и пейзажи през златните часове – светлината е по-мека и цветовете са по-живи.

Негативно пространство. Движение.Преден план

Ако снимате обект, който се движи, оставете достатъчно място пред него – така снимката ви ще има по-динамичен вид. Във всяка снимка и два типа пространство – позитивно, което демонстрира основния обект и негативно, което е фон. Обръщайте внимание на негативното пространство; трябва да подчертаете обекта, а не да го притискате.За да придадете дълбочина не трябва да забравяте предния план – ако добавите нещо към него, това ще направи снимката по-персонална.

Не снимайте срещу слънцето

Когато снимаме срещу слънцето обекта, който заснемаме излиза тъмен, просто като контур. Сенника на обектива и светкавицата могат да помогнат в много редки случаи, но като цяло е загубена кауза.

Използвайте светкавица и през деня

Може би си мислите, че трябва да използвате светкавица само нощно време или само когато снимате на закрито, но това не винаги е вярно. Ако навън светлината е изключително ярка и слънцето прави много „твърди” сенки върху обекта който снимате, значи е време да включите светкавицата. Като добавите допълнително осветление върху обекта на вашата снимка, вие ще можете да запълните тези сенки и да създадете едно равномерно осветление.

 ISO

Има три въпроса които трябва да си зададете когато избирате какво ISO да използвате:

По кое време на деня снимате? Ако снимате навън по средата на деня е нужно да използвате по-ниско ISO от сорта на 100 или 200. Ако снимате нощно време от ръка (без статив) ще се наложи да повишите вашето ISO за да може сензора на вашият фотоапарат да стане по-чувствителен към светлината. Ако обекта или сцената която снимате е прекалено тъмна, ще се наложи да използвате по-високо ISO от рода на 800 или 1600.

Експонация

Ако слънцето е зад мен и срещу хората, аз трябва да настроя фотоапарата на недоекспониране с око един стоп за да изкарам добри тонални граници на изображението. Ако слънцето е зад хората, аз предпочитам да преекспонирам за да смекча сенките на лицата им.

Портретни снимки. Точка на заснемане и позициониране.

Бъдете внимателни с точката на снимане (ъгъл на снимане). В портретните снимки в пълен ръст, ниската точка на снимане прави краката по-дълги, а главата по-малка и обратното високата точка ще направи краката по-къси а главата по-голяма. Ако правите близък кадър (примерно паспортни снимки) то тогава главата не трябва да заема повече от 1/3 от кадъра. Мъжките портрети трябва да са максимално резки, докато женските по-меки. Линията на очите трябва да бъде леко наклонена, а не хоризонтална. Разположението не трябва да е в централната част на кадъра.

И ОЩЕ БОНУСИ : 

1.Правилото се отнася до портретна фотография: фокусирайте изображението върху модела. По-малко обкръжение, по-малко околна среда, нищо не отвлича вниманието от обекта – прави портрета по-значителен. Отстранете излишъка.

2.Когато снимате портрет в слънчев ден, позиционирайте себе си така, че Слънцето да е зад вас диагонално (зад гърба). Ако фотографирате с пълна светкавица, тогава – диагонално зад снимката.

3.Няма слънце или има слънце – диафрагма 5,6. Много сняг в рамката – положителна компенсация на експозицията; малко сняг – отрицателна.

4.Правилото улеснява избора на правилната експозиция в зависимост от осветлението. Факт е, че при ярък слънчев ден една стойност на блендата f / 16 ще съответства на експонация, равна на зададена в цифрова камера ISO. Например, при блендата ISO 100 и f / 16, използвайте скорост на затвора 1/125 сек (най-близо до 1/100). В ISO 200: f / 16 и скорост на затвора 1/250 сек. Също така има мнение, че за централната зона на Русия трябва да звучи “Sunny – f / 11″.

5.Не настройвайте скорост на затвора, по-голяма от 1 / фокусното разстояние на обектива, за да избегнете несмлени снимки. Съответно за леща с фокусно разстояние 100 mm се препоръчват скорости на затвора от 1/100 и по-къси.Когато снимате с огледален цифров фотоапарат, не забравяйте да направите изменение на коефициента на растеж – скъсете скоростта на затвора с още един коефициент на нарастване.Ако обектът се движи – скоростта на затвора е още два пъти по-кратка (например при обектива от 100 mm, препоръчителната скорост на затвора е 1/250).Ако се движите (например, заснемате с плаваща лодка), намалете скоростта на затвора с 3 пъти по-кратко от препоръчаното.

6.Потърсете предмети във вашата снимка, които насочват очите на зрителя към вашия предмет. Има някои насоки за това, но за сега просто искаме да се осведомите. Потърсете обекти, които стават “указатели”. Върнете се на мига, когато сте били в началното училище. Помнете кога учителят ще застане в предната част на класа с дълга дървена стрелка. Учителят ще коментира нещо, което е написало на дъската, след което ще посочи. Бавно, главата на всички в класа ще се обърне, за да види какво е посочил учителят. Това е концепция, която искате да приложите във вашата фотография. Искате да обърнете главата на всеки човек към този елемент, който сте избрали като свой предмет.

 

Подобни публикации: