Архив

Календар

декември 2016
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Искаш промени – Действай…

„Нашата най-голяма слабост се крие в това, че лесно се отказваме. Най-сигурния път да успеем, е винаги да опитваме още веднъж.“ – Т. Е.

Ваня Чакърова от 12 а клас, която  е новият ученик на годината в ЗПГ, притежава едно от най-ценните качества, необходимо за да успееш в новите динамични времена. Тя е един енергичен и действен човек. Когато реши, че иска нещо, тогава не му мисли много, а бързо действа. Виждал съм я в ситуации, когато езикът на тялото директно крещи в публичното пространство и показва притеснението и. Виждал съм я в ситуации, в които не се чувства в перфектна кондиция. В ситуации, за които не е имала време да се подготви. Никога обаче, не видях от нея да направи крачка назад. Десетки състезания, конкурси, лагери и събития  с нейното участие – и много опити, които развиват в положителна посока черти от характера и.

Това не означава, че Ваня е импулсивен, разчитащ само на импровизацията човек. Напротив тя обича нещата да бъдат изпипани почти до съвършенство. Тя е работохолик. В състояние е да повторя и отработва нещата дотогава, докато получи желания ефект. Като страхотното и презентиране, донесло призово място на учебната компания на училището. Търпението създава отлични резултати. Импровизацията означава да умееш да комбинираш факти без да се замисляш. Факти, които са станали част от теб. Ваня се чувства комфортно в подредената, отработена и запланувана среда. Много добре познава тази своя страна.

Затова и не обича промените в последния момент. Съзнава много добре, че когато сделките  се правят по нейните правила, тя печели . Когато е реши, че е права, може да отстоява позицията си и да пренебрегне съвети на външни хора. Още едно качество в успешните модели. Когато действаш, нямаш време да променяш плановете си в движение. Правиш го и чак когато видиш резултата, мислиш за промени.

„И като спреш да се надяваш, да мечтаеш, да чувстваш и да мислиш – как изобщо има живец в теб? Как изобщо съществуваш? Вървиш като живият мъртвец, следван от своята сянка. И може би това е единствения ти спътник сега… Чудиш се как си останала само с него. Чудиш се как е могло да се стигне до тук. Защо не направи нещо? Защо остави нещата да се леят сами по течението на бързеят?!…“

Ваня е комуникативна личност и има желание да стои отпред , в първите редици. Умее да разсъждава. Прави го по начина, по който живее. Когато иска да каже нещо енергията извира от нея. Тогава богатата на преживявания и емоции душа експлодира и се опитва да извади наяве всичко в нея. Взрив от бързо прескачащи мисли изплува на повърхността Такава си е Ваня, пълна е енергия и заряд, който с желание разпилява на всички страни.  Ако трябва да бъда честен обаче писмената форма е по-силната страна в арсенала и от оръжия . Използва много глаголи, къси изречения, с най-много едно подчинено. Затова листът с хартия и помага да изчисти, подреди и ограничи зоната, в която мисли. Получава се изчистен, логически подреден и завършен изказ.

Ваня умее да създава  нови приятелства и познанства. Може да контактува по начин, който създава положителна визия за себе си в хората. Хората обичат да се срещат с индивиди, които раздават емоционалната си зареденост и я предават и върху тях.  Хора, които започват положителната спирала. Ваня  е част от тези, които са в центъра на събитията и от нейните реакции зависи посоката на развитие на поредната комуникация. Тя просто изригва и говори първа. Предимството да си първи и да определиш посоката, също е ценно качество.

„Искам да пътувам,да се рея,да летя.Искам необятни пътища, да покоря.
Искам да не знам къде съм да се губя нощ и ден. Път ли е, вълнение… смирение“

Като че ли все нещо нея свърта на едно място. Иска да види, усети и преживее хиляди нови неща. Любопитна е и нетърпелива в това отношение. Без задръжки и страхове. Нов филм, нова песен, нов проект, ново пътуването зареждат с нова енергия клетките на голямата и душа. Обича да споделя натрупаното от тези навлизания в зоната на любопитните и терзания с хората около себе си. Обича и да улавя моментните емоции. Да ги запечатва и задържа в дигитален и хартиен вариант. Тя е един от най-добрите фотографи в училището.  Още едно доказателство, че е почитател на детайлите, подредеността и чистотата, които търпеливо изследва и използва. Удава и се творческото съчетаване на тези детайли в презентациите и.

„Научих, че човек не е успешен, когато следва увеличението си по банковата сметка, а точно обратно – когато следва своята страст и изгарящо желание!“

Това е напречен виртуален разрез по спомени, на шестият ученик на годината в ЗПГ. Всичко е пречупено през моят си поглед и не претендира за пълна достоверност. Все пак представлява обобщен образ на Ваня . Момичето, кипящо от енергия, изгарящо от страст и желание да постигне целите си. Имащо търпението и работоспособността да се труди и да върви неотклонно в избраната от нея посока. Без да се отказва, въпреки страховете, които винаги се появяват в една емоционална душа.Момичето създало много ценни качества в себе си в тази зона на непрекъснати опити и развитие.

Не може да се провалиш, ако си отворен за новите неща и имаш желание да ги пробваш. Не може да се провалиш когато имаш план, подготвил си се и действаш до изпълнението на последната си точка. Не може да се провалиш, ако ти сам определяш правилата и посоката. Не може да се провалиш, ако умееш да работиш в екип и комуникираш с хората.  Не може да се провалиш, ако си човек на действието. 

„Направих го! Освободих се от тежкото бремето; от надеждата, че всичко щяло да бъде по-добре; от грешните мечти, които ме заблуждаваха и караха да изглежда така, че има шанс; от грешните чувства, изпълващи користно душата; от грешните мисли, които бяха толкова натрапчиви и умопобъркващи… Бях силна. И бях мъдра, именно заради това, че отговорих на въпросите. И именно заради това, че притежавах умението да разбера кога трябва да спра…”

P.S. Действието не е панацея, но е задължителен компонент. Само човек, който може да си задава въпроси,  да намира отговори и да действа след това е готов да се справи за предизвикателствата. Само човек, който разбира кога трябва да спре е истински печелившият. Не съм видял Ваня да участва в мероприятия, в които няма нужните качества за да продължи. Това е рецептата – пробваш, раздаваш се първият път докрай, опитваш втори, максимум трети и оценяваш положението. Ако почувстваш и разбереш, че това не е твоята област, твоят човек, твоето занимание, просто спираш.

Подобни публикации: