Архив

Календар

януари 2017
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Проект „Домино“ за дуално обучение

Проектът предвижда учениците в 11 и 12 клас да работят по 3 дни в седмицата във фирма, а само 2 дни да ходят на училище. Работата им ще бъде въз основа на трудов договор, разработен от Министерството на труда и социалната политика за работа на непълнолетни. Също така, швейцарският модел предполага, че в 10-ти клас учениците посещават фирмата партньор веднъж седмично, за да бъдат подготвени за своята практика в 11 и 12 клас. Тази практика в 10-ти клас се извършва на базата на договор за практическо обучение между ученика, фирмата и училището.

Заплащането на учениците от 11-ти и 12-ти клас е отговорност на работодателя, като по закон то е не по-малко от 90% от минималната заплата, но спрямо отработеното време (около 200 лв на месец при максималната им заетост). Опитът на Швейцария и Германия показва, че още в края на първата година работа във фирмата учениците са пълноценни и овладяват необходимите компетентности за нивото служител, на което са назначени, а в същото време разходите за тях за незначителни. Така бизнесът има възможност да обучи кадри за своите специфични нужди. Фирмата е длъжна да осигури 1 наставник на всеки 5-ма ученици, който да ги подпомага и да следи за съответствието с учебната програма.

Обучението им в училище и във фирмата се базира на т.нар. квалификационен профил, който онагледява швейцарския подход за ключово участие на бизнеса при определяне на реални работни ситуации и нужните за тях умения, знания и социални компетентности. Той се разработва на организирани от екипа за управление на проекта семинари, на които бизнесът изпраща свои представители (1-2ма), които залагат изискванията на фирмата в програмата за обучение.

Финансовият принос на проекта се изразява в покриване на разходите за обученията на наставниците от фирмите, семинари за разработване на учебните планове и програми, обучения на учители, стипендии за учениците в 9-ти и 10-ти клас в размер на 50 лв., приети в дуални паралелки, за които ангажиментът на фирмата за заплащане по трудов договор е само за 11-ти и 12-ти клас. Също така се подпомага провеждането на информационна кампания за реализиране на план приема – плакати, брошури и др., с които да се популяризира приемът в дуалната паралелка и партньорите и от бизнеса.

Подобни публикации: