Архив

Календар

април 2017
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ЗПГ в юбилейната си 60-та година – видеорепортажи

Представете си, че е спечелен проект, по който има на разположение 1400000 /1 милион и 400 хиляди / лева за модернизация и обновяване на училището. Помислете как ще изглежда училището след реализацията на този проект по Оперативна програма “Региони в растеж”. Видеото показва кабинетите в център “Америка за България” , създадени през 2014. Изгледайте го и вече ще имате идея за бъдещето на ЗПГ след няколко години отвън. Ще се довърши изцяло изолацията на сградата. Ще се ремонтира физкултурния салон. Ще се изгради спортна площадка зад салона. Ще се смени цялата ВИК и електрическа инсталация.
На 3 юни се навършват 60 години от създаването на Земеделска професионална гимназия “Климент Тимирязев”. Ще празнуваме и почетем юбилея си с изготвена специална програма – 60 години- 60 дни – 60 събития. Може да се каже, че в последните 20 години училището върви само напред и нагоре и те са едни от най-успешните за училището.
В момента ЗПГ предлага най-добрите условия за обучение в Сандански, предлага придобиването на стабилни професии, предлага богата палитра от практически знания и умения, предлага работа с преподаватели-професионалисти, предлага възможност за придобиване на много-добър английски език, предлага завоюване на призови места в състезания, конкурси, областни и национални олимпиади, предлага участие в много извънкласни инициативи, предлага репутацията си на училището, което пътува най-много в Европа в област Благоевград.
Можем би се повтаряме, но хубавите неща трябва да се показват много пъти. За 5 години е имало към 250 пътувания на ученици от ЗПГ в Европа. В следващите две години до 2018 засега със сигурност ще пътуват над 80 ученици. Очакваме излизането на резултатите за още няколко изготвени от нас проекти. В началото на юли, 10 ученици от 11в клас , професия “Организатор на туристическа агентска дейност ” ще проведат двуседмичната си производствена практика в Германия. От началото на новата 2017-2018 учебна година учениците от професия “Икономист” 10 и 11 клас ще започнат поетапно да провеждат производствена си практика в Чужбина.
Фактите са си факти – в ЗПГ активните ученици ще може да се забавляват и извън училище и няма да скучаят .Класация на осемте най-значими извънкласни дейности и събития за училището в изминалите 8 години.Критериите са следните : популярността им, ролята, която изиграват в живота на учениците, забавното и практическото им съдържание, каузата която създават, и около която обединяват учениците, приятелствата, които създават.
Друго си е като го направиш един, два, три пъти на практика. Няма как да не го научиш. Пък и си е забавно, за разлика от чистата теория в другите гимназии. Практики имат всички професии след седми/5 професии/ в над 60 % от времето в 11 и 12 клас.   За разлика от обикновените гимназии не се стои само в училище, има представяния в други градове на България и в доста от случаите заниманията са забавни. И най-важното, понеже не ви се налага да зубрите теория, а правите нещата на практика, вие ги научавате !!! От тази година въвеждаме след 8 клас дуалното образование, или обучение чрез работа за професия Готвач. Учениците в 11 и 12 клас ще ходят 2 и 3 дни на работа и ще им се плаща за това !!!
Най-важното нещо в тоя живот е да можеш да презентираш себе си и да комуникираш с хората. Учениците в ЗПГ, благодарение на програмите на Джуниър Ачийвмънт участват в иновативни лагери, където получават тази възможност. За тях е интересно и вълнуващо да се срещат с други ученици от цяла България, да комуникират с тях и да пътуват до други градове за лагерите.
Един от най-интересните предмети в училището. В 11 и 12 клас учениците от професия “Икономист” и ” Икономист-информатик” създават своя фирма и на практика се учат как работи тя. Всеки си има длъжност – президент, счетоводител, рекламен отдел, маркетинг. Накрая на годината ходи на панаирите в Пловдив и София и презентират работата си.
Няколко дена в Пловдив, 800 ученици от цяла България. Всяка година учебните фирми и компании представят своите фирми в панаир. И ние сме там
Как теорията и практиката в училище може да придобият една взаимно допълваща се форма. Има доста часове по теория, които приличат повече на час по практика, провеждат се в зали с компютри и Интернет и минават неусетно. За професия Икономист-информатик се въвежда засилено обучение по ИТ. 500 часа са солидно време за придобиване на широки умения, а и предметите с компютри са си 80% практика, дори да се водят за час по теория.
Говорят, но преди това са извлекли най-важната информация. Хубаво е да импровизираш, но е добре да използваш ИТ преди това, иначе няма се получи. Без ИТ няма как да се справиш в туризма и в икономиката.
Ами това е, ако искаш да бъдеш екскурзовод, преди това доста трябва да поупражняваш пред съучениците ти  :)  Пак си е малко страшничко, но с времето става все по-лесно.
Да организираш събитие и забава. Да създадеш продукт, който изглежда привлекателно, да го промотираш, да го реализираш намирайки подходящите хора, да изградиш екип, да намериш и доставиш инвентар, да създадеш игри, програма, хич не си е е лесна работа. Основни организатори в инициативите за алея на будителите и помогни без причина са учениците от професия “Организатор на туристическа агентска дейност”
Едно от предимствата на училището ни – многото проекти позволяват на учениците на тренират своя Английски език в реална среда. Те получават възможност да преодолеят притесненията си в изявите си пред публика и да обогатят своите езикови умения. Следваме максимата, че чужд език трябва непрекъснато да се говори за да се научи.
Чужд език по професията – в час може да се разиграват сценки, за да се придобие опит в говоренето и разбирането на Английски език
Опити, изследвания, много практически занимания , технолозите имат предимството да работят с много модерна техника. Може да си помислите, че се хвалим, но едва ли друго училище в България притежава толкова съвременна апаратура, която да използва в учебния процес за професията. Повече от половината от момичетата и момчетата от този клас продължиха обучението си в университета в Пловдив и след това ще имат сигурна работа, защото всяка фирма, произвеждаща храни и напитки е длъжна по нормите на ЕС да назначава на работа хора с тази професия, просто не може без тях.
Технолози в действие. 1 грам практическо знание струва повече от 1000 килограма теория – Махатма Ганди.

Размисли за професиите в ЗПГ- Ако трябва да опишем с повече думи професиите ни, макар че видеото казва почти всичко.

Защо ми трябва професия - това, което отличава професионалните от профилираните гимназии.

Подобни публикации: