Архив

Календар

април 2017
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Защо променихме икономическата паралелка за прием на гимназисти 2017-2018 година

В ерата на информационните технологии решихме да изменим направлението и да наблегнем и на тях. Икономика с разширено изучаване на ИТ.  Запазваме икономиката като извор на знания без които не може никой млад човек в съвременния свят. Въпреки бързите промени в този динамичен свят,  икономическите знания са относително постоянни и след 20 години пак ще има нужда от Икономисти. В професия Икономист-Информатик земеделските предмети се заменят с предмети, изучаващи информационните технологии.Сега специалността се казва Икономическа информатика.

 

  • Решихме, че искаме професията да е още повече практически насочена. Всеки предмет, свързан с ИТ е почти 80% практика. Може да се води като теоретичен предмет, но си е практика. Без лаптоп или компютър пред теб обучението е безсмислено. Така директно заменяме 180 часа в теоретични предмети в областта на икономиката на земеделието и теоретичната икономика с 180 часа компютърна практика в областта на ИТ.

 

  • Някой може да попита дали не се отклоняват нещата твърде много в областта на ИТ и се изоставя икономиката. От името на професията може да се помисли, че икономиката и ИТ са на равни начала. Но не е така – 13 от 20 предмета си остават същите като в професия Икономист. Предметите, свързани с ИТ са само 7, като два от тях са почти изцяло свързани с икономиката. От 1832 часа- чистите компютърни часове са около 500, а чистите икономически над 900.  А и преди имахме почти 200 часа практика по ИТ.

 

  • Заменяме професия в която теорията по икономическите предмети се намалява, за сметка на увеличените часове по практическо изучаване на най-различни  функционални приложни икономически програми и офис продуктите/165 часа/.

 

  • Имаме професия, в която си остава предимството да има предмет Работа в учебно предприятие, където на практика се изучава функционирането на бизнес фирмите. В него се създават Учебно тренировъчни компании, създаващи фирма, която накрая се представя на панаира на УТФ компаниите  в Пловдив в края на учебната година.

 

Така, че със сигурност ще получите същите икономически умения с повече практика и по-малко теория. Ще разширите уменията си по ИТ, а тези които желаят ще имат и умения по ИТ и компютри доста над средните. Ами това е – мисля си, че сме направили правилен избор със смяната на професията и тези, които се запишат в нея няма да съжаляват.  

 

Подобни публикации: