Архив

Календар

април 2017
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Седемте причини заради, които ще си остана вечен фен на Тийнкомеди

1.      Тийнкомеди са потвърждение на тезата, че доброволните начинания почти винаги са успешен и дълготраен продукт.

Бройката на артистите, преминали през групата,  за тези 7 години и 10 постановки, със сигурност наближава 100. На това място никой никого на кара насила да участва. Няма задължително присъствие. В среда, в която има смях и забава, усилията не изглеждат толкова страшни. Затова и актьорите рядко напускат. В среда, в която след няколко репетиции започваш да се чувстваш част от цялото, нещата достигат до желан край.   В среда, в която се стимулира споделянето на идеи,  и включването им чрез проба и грешка е единствен критерий за приложимост, се превръща в желан магнит за доброволците.

2.      Групата създава приятелства и връзки за цял живот.

Съвместните дейности, събиранията седмица след седмица сближават хората. Общата идея, мисия и цел ги прави единни и обединени. Всеки се чувства значим и знае, че е част от нещо голямо. Сцената разкрива в най-голяма степен характерите на хората. Техните страхове и странности, които рядко допускат да излязат извън мислите им. Когато покажеш голяма част от себе си пред останалите и си приет такъв какъвто си, тогава не може да не  почувстваш близост към това обкръжение. Дори да нямаше официални постановки, емоциите останали по-време на репетициите са достатъчни за години след това.

3.       Зад отличния продукт, който показват на сцената, стоят стотици часове последователен труд.

Те изглеждат като абсолютни професионалисти. Групата е реалното доказателство какво може да се постигне с търпение и упоритост. Всеки един артист от Тийнкомеди, за тази година е изиграл ролята си по над 30 пъти официално и поне още в толкова неофициални лични изигравания.  Всеки един от групата може да импровизира и да влиза и излиза от ролята си по-различен начин, но зад тази елегантност и естественост стоят десетки тренировки и репетиции. Затова и малко хора забелязват пропуските и забравените реплики от артистите. Играта им е изпипана в детайлите, буквално до последната реакция на N-тата незначителна сцена.

4.      В Тийнкомеди доброто побеждава и сцената променя хората.

Пътят е по-важен от крайния резултат. Групата е един голям преобразувател на характери. Във всяка група има трудно контролируеми,  буйни момчета и момичета със спонтанни реакции. В края на всеки сезон добрите практики в групата са оставили своя отпечатък върху тях. Станали са по-отговорни и  по-търпеливи. Работят в екип и съзнават, че от тяхното представяне зависи цялостната реализация на постановката. Може би тази енергия, която извира от тях, насочена в правилната посока, създава удивителните резултати, които наблюдаваме. Тийнкомеди действа и в обратната посока -  притеснителни и неуверени в себе си хора, получават своята коренна промяна. Спокойствието и решителните действия от изиграните роли на сцената, натрупания опит и комуникативни умения се пренасят в реалния живот.

5.      Всеки път няколко дни преди постановката ситуацията изглежда безнадеждна, но на сцената магията се получава.

Някак си се получава. Първата репетиция на голяма сцена е почти пълен провал. Преминаването от малката училищна стая към голямата сцена е голямото изпитание.  Това напасване на декори, движения и реакции в голям мащаб. Последната преграда, която трябва да се прескочи. Тук се появяват и съмненията и тревогите. Сценичната треска завладява артистите. В тези последни няколко дни се появява ролята на техният ръководител. В тези моменти си е нужна твърда ръка и спиране на колективните решения. За да се надбяга времето е необходима  стройна организация и дисциплина. Артистите се чувстват по-добре когато някой друг се нагърбва с решенията и сваля колебанията от плещите им. Системата е демокрация и изслушване по-време на репетициите и строг контрол в последните дни за да има колектив, работещ като машина.

6.      Обичам да гледам минутите на сълзи и върховна наслада след края на постановката.

Чувството, че си се раздал и всичко е минало повече от добре. Прегръдките на облекчение, минутите на блаженство. Многобройните аплодисменти при представянето на актьорите след края. Снимка след снимка и липсата на думи в ума им, само мисълта, че са направил нещо значимо. Бил си част от голямото и всички заедно сте превели трайните усилия на групата до успешен край. Танцът и възгласът ТИЙНКОМЕДИ. Запазената марка на групата, вливаща последната капка положителна емоция в душите им. Последните минути в училище след прибиране на декорите. Място за шеги и малко тъга, че всичко е свършило. Надежда, че това не е последната среща и магията ще продължи отново догодина.

7 .  Тийнкомеди показва до къде може да стигне мечтата на един творчески настроен,  действен и талантлив човек.

Без ръководителя  на групата Гинка Дзимбова  цялата магия Тийнкомеди нямаше да съществува. Зад успехите стоят много безсънни нощи в премисляне на сценарии и идеи. Напасване на детайли и изчистване на грешки. Намиране на подходящите актьори за подходящите роли. Време за репетиции и създаване на екип. Време на заразителна енергия, която притежаваш и трябва да предадеш на групата. Време за да се справиш с цялата бюрокрация, за да може постановката да види бял свят. Време за да решиш дали си струва да продължиш да отдаваш емоциите и душата си на начинание, което ти носи и толкова много отговорности и напрежение.  Въпрос, който стои пред теб в началото на всяка учебна година.  Можем само да бъдем радостни и доволни, че все още ги има хората като Гинка Дзимбова, които се раздават, за да може актьорите и публиката да преживяват всяка година отново и отново емоцията ТИЙНКОМЕДИ.

 

Подобни публикации: