Архив

Календар

май 2017
П В С Ч П С Н
« апр   юни »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Какво казаха фотографите

Ние сме клуб с дълго име – клуб за фотография, колажи, видео и видеообработка.  През 7 месеца основно наблегнахме на фотографията. Не сме ги броили, но с 6-те апарата, които използвахме сме направили сигурно над 50 хиляди снимки.

Още от началото се разбра, че сме дошли в този клуб да се забавляваме, а не да станем професионални фотографи или видеооператори. Можем да кажем, че изпълнихме на 100 %  идеята си.

Разбрахме някои основни идеи на фотографията – всичко зависи от светлината, има ли я, тогава е лесно и снимките се получават. Липсва ли, се появяват проблемите  с тъмни и размазани снимки. И тогава, ако не познаваш настройките на апарата няма да се оправиш.

Разбрахме, че добрите апарати могат да помогнат за добрата снимка, но човекът зад нея е причината тя да стане наистина впечатляваща.  Той композира снимките преди това, фокусира и след това натиска копчето докрай. Разбрахме, че обект в центъра на снимката не е добро попадение.

Разбрахме, че колкото по-близо си до обекта и колкото по-малко неща има в кадър – толкова по-добра снимка се получава. Затова и фотографите, ако може биха се качили на сцената да снимат, но понеже не може си купуват обективи с дължината на танково оръжие.

Повечето от заниманията се провеждаха в училището или в дворът му. Любимата ни стая беше тази по-гражданско образование. И понеже апаратите бяха по-малко на брой от хората се разделяхме на групички.

Постоянно си имахме гостуващи модели, а и сред нас  имаше хора, които обичат по-често да застават пред апаратите и да се заснемат за вечността. Получи се ново разделение – зад и пред апаратите .

Използвахме последните топли есенни дни за да посетим друга желана дестинация – парка. Снимахме доста. Фотографията е безбрежна и освен портрети може да снимаме пейзажи, макрофотография, спортни снимки, архитектурни обекти. Паркът предоставя добра основа- дървета, цветя, птици, езеро. Уловихме много красиви гледки и запомнящи се моменти.

След това отново в училище – може да си помислите, че омръзва, но всеки път за наше учудване се получаваха снимки, които не са правени преди. Просто трябва да следваш едно от основните правила – смени позицията си, наляво, надясно, надолу, отдалечи се и получаваш съвсем нова снимка.  Обекти и желаещи да се снимат винаги ще се намерят.

Възползвахме се и от часовете по физическо след 7 час и снимахме и в тях. Да снимаш спорт е сложно. Движението трудно се запечатва в кадър. Затова използвахме готовите режими на апаратите. Или увеличавахме скоростта им с ръчна настройка.

Дойде и зимата – снимахме за последно преди да спрем за почивка, но направихме чудесни снимки в този невероятен снежен ден – 10 януари.

Последваха часове по видеозаснемането, защото през зимата е студено за фотоапаратите. Решихме да участваме в конкурс. Измислихме сценарий, разпределихме ролите и снимахме. Направихме 2 клипа. Получи се , но не бяхме разбрали регламента и в последният възможен ден направихме промяна и 3 нови клипа. Два от клиповете спечелиха награди. Включихме се и във световната мания да се правят клипове на манекенско замръзване.

Дойде пролетта и отново ходихме няколко пъти до парка. Качихме се и на беседката. Отново се срещнахме с нашите приятели птиците. Паркът е различен през пролетта. Използвахме снимките за да направим колажи. В тях включихме и снимки от богатата колекция на ЗПГ-фотоклуб.

Накрая дойде и практическата част – трябваше да снимаме събития от живота на училището. Вече бяхме снимали инициативата ученик на годината. Сега снимахме постановката на Тийнкомеди, турнирът по футбол за основните училища, изпращането на абитуриентите. Почти винаги имаше човек от нас, които заснемаше 60-те инициативи за юбилея на училището. Остава да заснемем и събитията на 2 юни, когато е последната ни изява.

Това е накратко. Закупихме и книги за библиотеката на училището. Който има желание може да вземе и да прочете. Това е нашият малък практически опит във фотографското и видео изкуството. Съветът ни към вас – ако искате да станете професионалисти ви трябва много желание, особен поглед върху нещата, порция талант, 10-ки хиляди заснети снимки и 100-ци направени клипове, доста прочетени книги, купища изгледани снимки и видея на най-добрите и стаж при тях за да получите техният опит и тайни.

Подобни публикации: