Архив

Календар

юни 2017
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Берна Рюстем в мисията ЗПГ

“За пет години човек може да научи много. Да падне, да се опита да се изправи, да изтупа прахта от себе си и смело да продължи напред. Да порасне и да стане “висококачествен продукт”. Така поне се случи с мен- тази история започна 2012 година- леле, колко ужасно беше да решаваме по 60 задачи за домашно на вечер, да пишем съчинения, есета и какво ли не, защото трябваше успешно да си вземем изпитите след 7.клас, че да можем да кандидатстваме с високи резултати и евентуално да ни приемат,където ние искаме,а не където ни вземат- ПРЕДИМСТВОТО ДА ИЗБИРАШ,НЕ ДА БЪДЕШ ИЗБРАН.

Моят избор си беше един и за щастие, успях да се класирам за така желания селски туризъм в ЗПГ. Земеделска професионална гимназия “Климент Тимирязев” беше мой втори дом цели 5 години. Когато влязох в моето второ в къщи за първи път, видях една голяма сграда с коридори и затрупани с грамоти и отличия стени. Мечта ми беше един ден и аз да вися някак си на някое забравено място на стената. Поставих си го почти за цел. Дойде септември. Запознах се с класната си- такава класна няма! Висока, руса, красива жена, очакваща ни с приветлива усмивка. Много топъл и добър човек. Много стилна учителка, каквато трудно би могла да се види в друго училище. При нас си имаше доста такива учителки, на които ученичките с чиста съвест могат да завиждат. :)

Първата година мина много неусетно- вземах участия в почти всички проекти, защото гимназията ни се грижи учениците да не си губят времето напразно и прекарвах много часове в училище- отварях училището в 6:50-55 и си тръгвах към 19:30 , почти всеки ден. Ама ми беше хубаво- запознах се много бързо с ученици от другите класове на гимназията. Като за първа година свърших доста нещица. Така, с участия на най-различни мероприятия, инициативи минаха и другите три години- посетих много страни в Европа, европейския парламент в Страсбург, посрещахме гости от чужбина, бяхме екскурзоводи.

И Много солена вода изтече,но вярвам,че е било за добро! Плаках от щастие,не веднъж, разочаровах се от събитията, от системата в държавата,от несправедливости, плаках от гняв, но никога не мразих. Просто растях. Дойде си 2017 и почти не разбрах как протекоха дните – изпити,балове,матури, УЖАС и половина! Добре ми беше, но всяка приказка си има край- моята приключи отново с изтичане на литри солена вода,но някак щастливо. Единственото нещо,което ми се върти в главата е “Dojde denot da se razdeliame” .. имах друга идея за този пост,но стана вече, каквото стана.

Та… от къде да започна.. Благодаря на майка ми, защото още от първи клас ме караше да уча за себе си и наистина да знам, не да правя само добри бележки върху слаби знания. Благодаря и за избора на първата ми класна г-жа Мария Таушанова, като нея друга надали има! Благодаря ВИ! Може би ще обидя някого, за това ще изкажа благодарността си към целия екип на ЗПГ – уникални хора,страхотни учители,професионалисти, и не на последно място- ПРИЯТЕЛИ на учениците си. Благодаря за всичко , което сте направили за мен през тези пет години! Благодаря ви за признанието и за присъствието сред 23-мата отличници на Випуск 2017 ! За това, че съм един от десетте най-добри ученици в гимназията с успех 5.81!

ЗПГ вече 60 години доказва , че ” Науката трябва да служи на народа и да стане притежание на народа”! Пожелавам още дълги години такива , че и още по- високи постижения за земеделската гимназия. Един прекрасен колектив, готов да помогне на учениците си по всяко време! Благодарение на вашите усилия ние сме стигнали до тук, тепърва ще покажем,че това е бил само нисък старт и гъсениците ще се превърнат в пеперуди. Мислех си тук да си кажа мнението ,относно положението с образованието в България, но нека да не съсипваме момента. Ще направя всичко възможно нещата нависоко да се променят!

Бих казала,че успехът, късметът, акълът и упоритостта са различни понятия. Оценките са просто част от отражението,при някои може и да е мъртва точка. Томас Едисон,ако не бъркам, беше един от многото ВЕЛИКИ , които са оценявани като слаби ученици. Ама е останал в историята. Оценката може да бъде и е мотивация за учениците. Едни се амбицират да постигат повече,получили по-малко от очакването си, други изпадат в състояние на спад на духа и тотално се отказват от това,да правят каквото и да е ,свързано с “израстването си”. На това е моментното състояние на училищния живот- ирония.

Успехът от своя страна е стремеж,а оценката не би ми повлияла , ако аз искам да вървя нагоре,ако ще и от инат. Тайната на успехът е мълчанието и сълзите- там  е истината. Мълчиш сам пред себе си, за да си изясниш приоритетите, после започваш да се потиш през очите,защото осъзнаваш,че няма такова понятие като “лесно” . Не съществува. Успешните ученици са щастливи, носейки прикрито раните от пораженията си. И така се върви нагоре.

След 10 години може да не съм същата- може да ми мине меракът, ама може да почна да гледам от СОКОЛОВ поглед. Това вече е техника на самовладеене. Трябва да се самонаблюдава човек, защото може да изгуби почва под краката си,а тогава паднеш ли-загубен си…

Уверени и бодри крачки с елемент на риск е необходим за мен. Успешният човек признава своите грешки и се стреми да ги поправя,не да се оправдава. Той помага на другите по някакъв начин, стига да му бъде поискано. Той не обича да мами по-слабите,а им помага да се изправят и като феникси от пепелта и да се издигнат.

Искам да завърша безсрамно дългия си пост с цитат от моето есе от ДЗИ по български език и литература, във връзка с всичко по-горе, защото вярвам,че любовта е висша ценност и тя е движеща сила в света пък и цвят да внеса ,ей така, от нищото: ” Ако любовта води до най-тежката присъда, то нека горя в пламъците на ада. Ако щастието ми е грях,нека аз да бъда най-голямата грешница, Невинна грешница”

БЕРНА РЮСТЕМ, ВИПУСК 2017

Подобни публикации: