Архив

Календар

юни 2017
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Випуск 2017 – поглед в зоната на отличния успех

93 ученици от 5 класа ще получат дипломи/общо 97/. 23 ще завършат с отличен успех над 5.50./ 17 от тях от 12б, 5 от 12а и 1 от 12в/.  Общо 20 шестици на ДЗИ -9 шестици по БЕЛ , 5 шестици по Английски език, 4 шестици по Биология и 2 шестици по Философски цикъл не са лош резултат за професионална гимназия .  А само 3 двойки по ДЗИ- БЕЛ, определено си е много добро постижение.

Най-висока оценка на ДЗИ -Виктория Патронска – АЕ – Отличен 5.93

Най-висока оценка по БЕЛ – Лидия Матеева – Отличен 5.89

Най-висока оценка по теория и практика на професията – Димитрина Попова – 6.00

Първенец на випуск 2017 – Лидия Матеева – Отличен 5.91

Първите 10 на таблото на славата са с успех над 5.81/Габриела Палатлийска -5.90, Димитрина Попова-5.88, Виктория Патронска-5.87, Петя Корчева-5.86, Марио Халачев-5.86, Габриела Пехливанова-5.84, Елена Кирилова-5.84, Стояна Балтова-5.82, Берна Рюстем-5.81/

12a клас, Икономистите. Среден успех-Мн.добър /4.86/.  Те са доказателство за това, че успехите се постигат най-вече с много работа. Можеш да повярваш в своите възможности и да ги развиеш, само трябва някой да бъде непрекъснато зад теб, и да ти предлага шанс след шанс. Това правеше ЗПГ за тях през тези 5 години. Учителите им са известни с това, че дават много, но и искат да получават също толкова внимание от другата страна. Така се трупат знания – с линейна, последователна и практическа работа. И дори част от тях да получават ниски оценки на държавните професионални изпити, това не означава нищо. След това повечето се освобождават, или минават като на парад изпитите в 1 и 2 курс , заради придобитите знания в ЗПГ.

Повечето личности в Икономическите паралелки са търпеливи черноработници. Такъв е единственият представител на тази паралелка върху таблото на славата. Марио Халачев беше един от постоянните посетители на размножителния център в ЗПГ. Явно си е струвало, само 6-ци в дипломата, с втори резултат по БЕЛ от 5.64 и 5-ти във вечната класация на випуск 2017 от 5.86.  Втора в списъка е също едно незабележимо, но упорито момиче Теодора Чаева с 5.73 . Теодора е типичен случай на вършещите съвестно своята работа и задължения. Творец в сянка, със страхотно въображение и с нестандартни мисли, които не може да изрази заради излишните си притеснения.

Тази година присъствието на туристите е толкова силно, че от 10-ката изпадна дори ученикът на годината за 2016 – Ваня Чакърова с 5.69 . Ваня е пример за това какво може да постигне човек, когато не се отказва, когато опитва и решава да действа, въпреки страховете си. Едно момиче, кипящо от енергия. Там не е и едно от момичетата, което може да е пример, за това какво се получава, когато упоритост, увереност и желание се обединят в едно. Спаска Атанасова получи 5 на областен кръг на олимпиадата по БЕЛ, сега получи 5,63 за да потвърди, че няма невъзможни неща /в 11 клас беше започнала с 4.00/  И за да покаже, че обича трудните неща, избра Философски цикъл за втора матура, намалил средният и успех до 5.65.

Момичето, което първо изразяваше своето недоволство от понякога недобре изпипаните страни в учебния процес, накрая със сигурност трябва да се прехвърли в групата на доволните, защото получи много. Всъщност тя си  взе своето. Ние даваме, но не всеки решава да се възползва. Тук е и Лазар Джаков, от квотата на упоритите работохолици и квотата на дисциплинираните спортисти с 5.62 . Лазар е от тези, които придобиха едно от най-ценните качества за всеки успех в ЗПГ –увереност в своите възможности.

12б клас, Туризъм – среден успех от дипломите – отличен/5.57/.  Това показва, че тези няколко години с успех над 5.80 не са никак случайни. 17 от 25 завършват с отличен успех. С няколко човека само със 6-ци в дипломите си.  Ако трябва да откроя типичното качество на учениците от 12б клас, това е тяхната целенасоченост и умение да постигат целите си. Всички са умни и интелигентни млади хора, с голямо трудолюбие и упоритост. Повечето са прекрасни комуникатори, но това което ги прави успешни е поставянето на цел и упоритото и следване.

Клас от ярки индивидуалности и чудесни черноработници. Личности, които може да светят ярко и да осветяват пътя на другите. Всъщност това наличие на индивидуалности, понякога причинява спорове и неразбирателства, но в повечето случаи дърпа всички в положителната посока. Конкуренцията и амбицията ги кара да докажат, че другите не са по-добри от тях, въвличайки и останалите в тази игра. Дори понякога да го правят само за да получат желаната оценка и да изразходват само минимално необходимата енергия. Няма как да им се разсърдим за това. Човек трябва да влага повече усилия в посоката на неговите желания и мечти. Това е правилната стратегия.

Момичето, което има най-добър резултат по БЕЛ -5.89 и по Философски цикъл /5.57/ за ЗПГ, закономерно се превърна в първенец на Випуск 2017 с успех от дипломата , отличен /5.91/.  Лидия Матеева в 11 клас се класира на 4 областни кръга на олимпиади и бе номинирана за един национален. Момиче с особен поглед и позиция, и прекрасен изказ в писмена форма.  За нея се твърди, че когато се захване с темата, може да я обиколи 10-пъти, докато извади всички възможни гледни точки.  С прескачащата си творческа мисъл може да попадне на много необичайни места. Когато знаеш всички възможни посоки, тогава можеш да прецениш какво ще се случи и накъде да се запътиш. Може би в нея кипи вечната борба на свободолюбивия човек – дилемата да виждаш в бъдещето и да знаеш, че понякога трябва да отстъпиш, за да постигнеш целите си. Да отстъпиш сега, за да увеличиш свободата си в бъдеще.

Обича да се бори и да побеждава, може би затова в тази супер конкурентна среда на нейния клас , мотивацията и се катапултира до небесата и от 8-ми резултат на входа в 8 клас, сега финишира първа. За нея се получи някаква симбиоза да попадне на учители, които я харесват, а това на Лидия и действа положително, като види, че получава признание за труда си.  Когато реши да се захване с нещо и си го постави като цел, трудно нещо може да се изпречи на пътя и. Има всичко необходимо за да бъде успешен човек – талант, сила и силни емоции, които няма да я оставят да забуксува на едно място

За да прецените каква е конкуренцията ще ви кажа, че само 1 точка по малко в изпита по теория на професията отдели следващият в таблото на славата – Габриела Палатлийска с успех отличен /5.903/ . Също само с шестици от предметите в дипломата /над 40 на брой/ и с оценки по БЕЛ -5.61 и ДЗИ по професията -5.81. Момичето, което влезе в училище с ключа на знанието и най-висок бал беше на път и да си тръгне на същата позиция. Малко не и достигна. Все пак това постижение е доказателство каква сила се крие в това борбено момиче- търпение, упоритост, желание за изява. Понякога си мисля, че това да си едничко дете в семейството е предимство. Получаваш цялото внимание, научаваш се да искаш много, да искаш всичко. И да не признаваш второто място . Какво пък загубите понякога са по-ценни от победите за хора, които обичат да се състезават. Убеден съм, че Габи ще продължи своя път нагоре към върховете. Тя е представител на хората с логическо мислене, умеещи да синтезират и да сглобяват нещата, да извличат и подреждат в единни конструкции разностранните си знания.

Вечната борба между нестандартните, разхвърляни и кипящи от емоции млади хора и подредените в логическа линия ,  упорито работещи по разработен от тях план. Кой ви е по-симпатичен Лидия или Габриела ?  Комбинацията между двете би била страшна сила.  Май по-често побеждава търпеливото и постепенно следване на целите, а не емоционалното изригване, но и двете си имат своите предимства. Когато си знаете вашите двигатели, то винаги можете да ги зареждате с необходимото ви гориво.

Последна в тройката е Димитрина Попова с 5.88. Единствената с две пълни 6-ци по теория и практика на професията. Има фотографска памет и умее за запомня огромни масиви с информация. От нея извира самочувствие и то е видимо. Знае си много-добре интересите и не се притеснява да ги гони. Има смелостта да промени посоката, като идеята да смени професията си от Икономика в Туризъм в 10 клас . Има дар слово, държи да изглежда добре в очите на публиката и разбира кога е успяла да предизвика въздействие. Един индивидуалист, които умее да работи в екип, когато се налага. Ами още един целенасочен човек като всички в 10-ката. Пристигна с първи резултат в икономическата паралелка в 8 клас, ще си отиде в призовата тройка на Випуск 2107.

Следващият е още едно старателно и упорито девойче – Виктория Патронска. Момичето с най-добър резултат по Английски език на ДЗИ, 5.93. Тя беше отново на върха и след 8 клас при външното оценяване по АЕ. Ами няма случайни неща. Казват, че има омагьосващ поглед и тя сигурно добре осъзнава това. Понякога е по-добре да се усмихваш чаровно и да обезоръжаваш хората. Това, че си едно нежно и крехко създание, също е оръжие, ако знаеш как да го използваш. Да умееш да се вписваш в обстановката е ценно качество, но най-вече упоритостта и старанието водят Виктория по-пътя към успехите.

Така можем да определим оръжията на всеки от ТОП-10. Петя Корчева и Марио Халачев са се възползвали от своята притеснителност и са станали невероятно работливи личности. Започнат ли да действат, нищо не може да ги спре и отклони от пътя. Петя има способността да излива мислите си върху листовете от хартия. И двамата обичат да работят на чисто и подредено. В среда с ясни правила, за да използват на макс от силните си страни. Зоната на бързите промени ги притеснява.

Габриела Пехливанова - малко притеснителна и много изпълнителна. Гледа, слуша и действа. Обича да си върши работата ,без  да и се пречи. Не иска да разчита на някого.  За разлика от много хора има смелостта да се изправя пред страховете си и да се бори с тях.  Стриктна е, и ако вижда,че нещо не се получава ще пробва пак, а ако не вижда смисъл , просто се отказва. А това е ценно качество, да променяш пътя, когато видиш, че посоката не е правилна. Не е лесно да имаш родител, учител, защото винаги ще се питаш каква част от оценката е твоя заслуга. Ами упоритостта на Габриела, заедно с подреденият и логичен ум, ще и дават смелостта да върви напред и да се развива.

Елена Кирилова е донякъде еквивалент на Вики. Има пленителна усмивка. Знае как да компенсира, това което не и достига. Оценката в училище се придобива по комплексна формула. Казват, че е един любопитен и искрен човек. Може да изостави усмивката си и да вземе на въоръжение думите. Когато се налага, не се страхува да говори и да изказва мнение. Ценно качество- сменяй подходите, в зависимост от ситуацията. Поставя си високи цели, определено предизвикателни за нея, и досега е успявала да се справи с тях.

Стояна Балтова го играе лошото Барби,ама всъщност по- характер е по-добра е от това,което  показва . Много целенасочен човек. Има дар слово и може да влияе на обкръжението си. Силна личност . Обича да бъде в центъра на вниманието. Трудно понася поражение.  Все качества, които ще я водят нагоре в развитието и.

Да завършим с Берна Рюстем . Определено интересна личност. Добронамерена и кипяща от енергия. Умее да преодолява страховете си, като се хвърля в действието, преди да се е уплашила достатъчно. Максимално се възползва от възможностите за изява в ЗПГ. Тя е  един от хората, на които им се удава да боравят еднакво добре с думите и в писмен и в разговорен вариант. На листа е концентрирана, говоримо се разхвърля, защото има какво да каже. Сигурно печелившият вариант за нея  е да си избистри  идеята на листа и след това да говори пред публика . Добър психолог е и умее да влиза под кожата на хората. Избрала е и правилните сфери, към които да се насочи в бъдеще, а това е гаранция за успех.

Извън десетката са момичета като Цветелина и Величка, кипящи от енергия и раздаващи я в най-различни инициативи .  Вън са и умни момчета като Ради и Владимир и общителната Йорданка, която усърдно преодолява бариери с настойчивостта си. Да не забравяме Стефани, Елена Б и сладкодумната Габриела Петкова.  Както и  едно ученолюбиво момиче от 12в клас -Ваня Воденичарова. Топ 23 означава, че  всеки 4 от випуск 2017 е отличник и няма как всички да бъдат на стената на славата, но всеки от тях си има своите оръжия, които им помагат да печелят точки в зоната на собственото си духовно и професионално развитие. Може да крадете на воля !!!

Подобни публикации: