Архив

Календар

август 2017
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

За умните и тъпите

В страните с високо айкю интелигентните деца се движат по отделна писта. Те не се отпускат, защото във всеки един момент им се създават адекватни предизвикателства. Но тук няма да се спирам на тях, нито на жалките опити у нас да се създадат школи за генийчета, в които попадат все връзкарчетата. Важното е, че като цяло училището насажда амбиция в по-тъпите и апатия в по-интелигентните.

Те започват да се отпускат още в I клас, защото вече знаят всичко, което ще учат в следващите 2 години. Когато дете с айкю 140 и друго дете с 80 седят на един чин 12 години, много ясно, че първото трябва да изчаква, а второто да настига. Така интелигентното дете развива в себе си мързел и апатия, докато детето с албански реотан става амбициозно и напористо. То е все едно ферари и трактор да се движат заедно 1000 километра. Много ясно, че двигателят на ферарито ще изпуши.

За съжаление, у нас хората с айкю над 120 не се възпитават за лидери В страните с високо айкю интелигентните деца се движат по отделна писта. Те не се отпускат, защото във всеки един момент им се създават адекватни предизвикателства.

По-простите хора у нас се възпитават да бъдат победители. Спомняте ли си този Биг Брадър, в който участниците бяха подложени на айкю тестове? Накрая победиха едни тризначки, чието общо айкю бе 150. По 50 на тризначка. Но те бяха амбициозни, напористи и организирани, защото са калени в битките да настигат по-надарените в училище.

А как е при успешните народи? Навсякъде връзките и роднините имат огромно значение, но наред с тях интелектуалният капацитет е на много по-високо уважение. В САЩ още от малки децата вземат айкю тестове, за да си знаят възможностите. Те се прилагат и при първото постъпване на работа в някои важни държавни организации, като например ФБР и ЦРУ. За какво ти е тъп шпионин?

Прилагат го и големите компании, защото техните далавери имат високо ниво на сложност. Всеки чирак трябва да има потенциал да овладее сложността. Това, разбира се, не пречи на сериозните млади хора с айкю под 100 да направят сериозна кариера или да забогатеят, стига да наваксат изоставането с воля и упоритост. Но тестът помага и на тях. Те разбират къде точно стоят и какви усилия трябва да положат, защото нищо няма да им дойде на готово. И когато постигнат успех, да не се самозабравят.

Валери Найденов в 24 часа

 

Подобни публикации: