Архив

Календар

ноември 2017
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Иновации, визия и идеи за образованието през погледа на един учител

През призмата на моята двадесет и две годишна работа в училище мога да кажа, че да си учител днес не е лесно. Не е лесно, но е интересно. Интересно е, но е обсебващо. Обсебващо е, но е приятно предизвикателство, което трябва да посрещаш и преодоляваш всеки ден.

Като учител икономист ще цитирам Лий Якока: «Всички бизнес операции може да се сведат до три думи: хора, продукт и печалба. Хората са на първо място. Ако нямаш добър отбор, не можеш да направиш много за останалите две». От тази гледна точка смятам, че основната визия на образованието е да формира личности, широко скроени хора, с активна гражданска позиция, които да имат достъп до информация и знания, оформящи умения и компетентности, които отчитат индивидуалните им предпочитания.

Училището трябва да бъде мястото, където да се включат учителите, учениците, родителите и бизнеса и да се работи в полза на ученика. А когато ученикът започне работа, полза ще има и бизнеса. Смятам, че учителят е най-важното звено в тази голяма верига. Защото, притежавайки знания и умения в съответната област, бидейки носител на основните човешки ценности, работейки с родителите и поддържайки връзка с бизнеса, той трябва да покаже пътя на младите хора за успешна реализация в живота. От много голямо значение е учениците да усвоят уменията и компетентностите на XXI век и да са готови за учене през целия живот.

Преподавала съм различни икономически дисциплини- теория и практика. В работата си използвам интерактивни методи на обучение- ситуационни, дискусионни и емпирични. Опитът ми показва, че часът протича добре, когато учителят е добър мениджър на класа. Това означава, че той трябва да умело да планира, организира, ръководи и контролира работата на учениците. Този процес е сложен  и изисква много усилия от негова страна.

Трябва да се базира на установени от класа правила, толерантност и уважение от двете страни, създаване на условия за активно участие на учениците в часа и много практически дейности. Защото учебния материал се усвоява по-добре, когато се работи по метода учене чрез правене. Когато в работата си учителят използва междупредметните връзки и информационните и комуникационни технологии, учениците получават увереност в собствените си сили. Когато им дава повече свобода, може да изисква от тях повече отговорности.

Всичко това са част от иновациите, които ще доведат до позитивна промяна в образованието. А когато те се провеждат в привлекателна обкръжаваща учебна среда – успехът е гарантиран. Този процес обаче ще отнеме време и ресурси. В учителската професия трябва да се привлекат млади кадри, които още в университета да се научат да бъдат добри мениджъри в класната стая.

Те трябва да са много креативни и да помогнат на учениците да се ориентират в морето от информация, за да придобият житейски умения. Защото както казва Плутарх:„Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален. „ 

 

Даниела Коюмджиева, Старши учител по икономика в ЗПГ, – есето спечели първо място в конкурса на вестник „Струма“ за Любим учител в Пиринско.

Подобни публикации: