Архив

Календар

януари 2018
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Какво разбира един директор за 25 години

 1. Много бързо разбира, че нещата, не са такива каквито изглеждат отстрани  и всичко е много по-сложно.
 2. От първият ден се вижда, че ще работи постоянно, включително в събота, неделя, отпуски, лято и зима.
 3. Веднага разбира, че най-важното нещо е да поемеш отговорност.
 4. Разбира, че на втората седмица трябва да забрави всички предишни приятелства, ако иска да спре това, всеки да си прави каквото си иска.
 5. На първия педагогически съвет разбира колко трудно е прокарва нови и иновативни решения. Но разбира, че ако не го направи,  училището ще потъне в дебрите на статуквото.
 6. Разбира, че ще трябва повече да действа и по-малко да премисля нещата, защото съвършени ситуации никога няма.
 7. Разбира бързо, че ще го занимават с всякакви подробности от взимането на 3 пирона, до изразходването на горивото в служебния автомобил.
 8. Разбира , че постоянната проверка и контрол е хубаво нещо, но ако не си намери заместници и не делегира , ще завърши в болнично отделение.
 9. Бързо разбира, че документацията е по-важна и от парите, защото ако искат да ти навредят ще използват всяка запетайка в тези документи.
 10. Разбира каква финансова грамотност трябва да притежава, защото харченето на всяка стотинка зависи от него.
 11. Разбира  ,че при харченето на пари е по-добре да казва няколко пъти НЕ, преди да каже ДА
 12. Разбира, че всеки назначен от него нов човек укрепва политиката му, и затова е много важно да намери правилният за правилното място.
 13. Бързо разбира, че не трябва да е в лоши отношения с висшестоящите от РУО и МОН. Дори с бездействието си те може да навредят на поверената му институция.
 14. Разбира колко важни са медиите и правилно поднесените и аргументирани действия, победи и постижения от негова страна.
 15. Разбира , че каквато е да е цената на един ученик, колкото и да иска да му помогне, в един момент трябва да се раздели с него, защото той влияе на останалите и създава себеподобни.
 16. Разбира и колко важни са силните ученици. Те са емблемата на повереното му заведение.
 17. Разбира, колко важно е да говори пред публика. Това си е сложна наука, изискваща подготовка и рутина.
 18. Разбира и колко взаимно противоречиви интереси трябва да регулира.  И с още толкова, с които трябва да се съобразява. Никога няма да има на 100% доволни учители, родители, ученици, общественици, инспекторат.
 19. Разбира, че няма как да знае всичко и трябва бързо да си изгради мрежа от познанства, която да използва, когато се налага.
 20. Разбира, че не е срамно да пита, и никой няма да му откаже помощ, ако я поиска.
 21. Разбира, че длъжността директор дава известни привилегии, радост, гордост, удовлетворение от свършената работа, но и взима доста, и сигурно понякога си задава въпросът дали си струва. Труден отговор има този въпрос.

PS.Писанието е резултат от преки наблюдения и лична интерпретация, а не от директно интервю :)  

Подобни публикации: