Архив

Календар

септември 2018
П В С Ч П С Н
« авг   окт »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Конниците

Четиримата конници са встъпили в епична надпревара, в която всеки се стреми да стане операционната система на вашия живот. Наградата ? Пазарна стойност от поне 1 трилион долара и могъщество и влияние, каквито не е имала нито една организация в историята.

Правителствата, законите и по-малките фирми изглеждат безсилни да спрат това настъпление, независимо от влиянието на Амазон, Епъл, Фейсбук и Гугъл върху бизнеса, обществото или планетата. Те вече се конкурират пряко, тъй като лесната плячка в собствените им сектори е на привършване. Повечето предприемачи, поне в технологичната сфера, използват изчислителната мощ и скоростния пренос на данни, за да унищожават работни места, като предлагат повече неща за по-малко заплащане.

Четиримата конници имат монопол върху основните органи на човешкото тяло. Гугъл се е превърнала в нервния възел на нашата споделена мозъчна протеза. Амазон е свързващото звено между мозъка и нашите алчни пръсти. Гениалността на Фейсбук се състои в това, че ни предоставя място в мрежата, където да утвърдим своята самоличност. Епъл се занимава с долната част на торса и служи да изразим себе си в зоната на сексапила.

Почти всеки продукт в света, дори най-масовите продукти и услуги, придобиха нови измерения и потребителска стойност. Благодарение на евтините сензори, интегрални схеми, интернет, мрежи, екрани, алгоритми за търсене, социални приложения всяка брънка от веригата за доставка , производство и разпространение  разполага с нови средства за диференциация. Определете къде точно технологията може да добави стойност, да улесни процес или да облекчи използването във веригата на стойността.

Гигантите използват технологиите, евтиния капитал и огромната база с данни от потребителските преживявания за да се наместват във всяка брънка от веригата. Премахвайки спънките и улеснявайки процеса. Всеки от тях предлага първокласен продукт. Силата на перспективния капитал позволява да инвестирате по-търпеливо и да правите повече залози в повече иновативни ниши. Доминация на глобален пазар, пълен с разнообразие и антициклизъм.

Големите играчи контролират вертикално разпространението си, за да може да разказват и продават собствен вариант на историята си, и да не позволяват на другите да зацапват изградения имидж. Те притежават силата на големите данни и изкуствения интелект в разбирането на клиентите си. Затова проследяват модели и реагират почти в реално време на промяната с отстъпки, промяна на инвентар и планировка на магазин. Те привличат като магнит талантите на света и са новите ускорители за тях.

Конниците имат амбициозни цели и стратегии. Започват с тясна ниша, в която са изключително добри и стават монополисти. Предлагат безплатни неща и бързо се превръщат в платформа с огромен брой потребители. Усилено подпомагат ползвателите да създават съдържание и стойност  в системата, но в един момент създават дефицит и те карат да си платиш за да получиш пълен достъп. Натрупват огромно количество данни, което продават в рекламния сектор.

Когато притежаваш необходимата организационна структура и огромен масив от клиенти, съчетан с евтин паричен ресурс, може да се насочиш към съседните ниши и да ги превземаш един по-един. Първоначално ще предлагаш платформата на конкурентите си срещу минимално заплащане, а след това ще създадеш собствен продукт, използвайки натрупаната информация. Или просто ще започнеш да работиш на загуба, докато фалираш другите фирми в сектора. Или ще извличаш печалба от чужди активи, по-начин, по който другите не могат да го правят, въпреки че са ги измислили. Или ще се възползваш от чужди ресурси, за да пренасочваш рекламен трафик

Възползвай се от намаляващите цени на разпространението и предлагай достъп до скъпа информация, в ролята на портиер. Превърни безплатната платформа в зона под наем. Смесвай информацията на други хора със собствени данни, добави пласт допълнителни проучвания и я превърни в нещо дефицитно. Владей вертикалните канали за дистрибуция.  Жертвата така и не разбира, че са я преметнали.  Превърнали се в Конници, те започват да създават аналогови ровове, за да бъдат трудни за преодоляване.

Тази свръхпроизводителност поражда растеж, но не непременно благополучие. Конниците изсипаха огромно богатство в скутовете на малка група инвеститори и изключително талантливи работници и оставиха голяма част от работната сила с празни ръце. Изчислителната мощ на тези компании е почти неограничена и евтина до абсурд. На фона на Конниците проектите Манхатън и Аполо изглеждат незначителни по своя информационен и технологичен капацитет. Всеки Конник е залят с данни, които се анализират от най-интелигентните и решителни хора, които са живели някога.

И каква е крайната цел на най-голямата концентрация на човешки и финансов капитал съществувал някога? Мисията им е да продадат проклетата кола или смартфон, вместо да търсят лечение за рака, да премахнат бедността, да изследват вселената ?  Създават се многобройни високоплатени длъжности, а всички останали се борят за останките. Никога не е било по-лесно да бъдеш милиардер и по-трудно да станеш милионер.

Емоционалната зрелост, любопитството, състезателния риск, големият град и медийното присъствие са по-важни от талант и голямата доза трудолюбие. Лоялността към хората е за предпочитане от тази към организациите, а следването на таланта е по-изгодно от това да търсиш на къде те влече сърцето ти. Ами това е положението – ако сте добри се конкурирате глобално с 10-ки милиони други добри, а голямата диференцирана риба живее охолно в голямото езеро.

 Скот Галоуей – the four – Скритата ДНК на Амазон, Епъл, Фейсбук и Гугъл

Подобни публикации: