Архив

Календар

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Правилата на безплатното

10-те правила на мисленето чрез изобилие

1.Ако нещо е дигитално,  рано или късно то ще стане безплатно.

На един конкурентен пазар цената пада до нивото на пределните разходи. Интернет е най-конкурентният пазар, съществувал някога, а пределните разходи на технологиите,  чрез които той функционира – компютърна обработваща мощ, пренос и съхранение на данни – все повече се доближават до нулата с всяка изминала година. Безплатното се превръща не просто във вариант, а в  нещо неизбежно. Битовете искат да бъдат безплатни.

2. Атомите също искат да бъдат безплатни, но те не са толкова напористи в това

Извън дигиталната сфера пределните разходи рядко падат до нула. Но безплатното е толкова привлекателно психологически, че маркетолозите винаги ще намерят начини за го намесват,  като преосмислят бизнеса си така, че да направят някои неща безплатни, продавайки други. Това не е истински безплатно – вие рано или късно вероятно ще го платите, но въпреки всичко често е убедително. В наши дни, разширявайки творчески определението на бранша си, компания от авиопревозвачи до автомобилни фирми са намерили начини да направят основния си продукт безплатен, като продават нещо друго.

3. Не можете да спрете безплатното

В дигиталната сфера може да се опитате да задържите надалеч безплатното със закони и ключове, но в крайна сметка икономическата сила на тежестта ще победи. Това означава, че ако единственото, което удържа продукта ви да не стане безплатен е таен код  или застрашително предупреждение,  можете да сте сигурни, че там някъде има някой, който ще преодолее. Вземете си безплатното обратно от пиратите,  продавайте по-високи версии.

4. Можете да печелите пари от безплатното

Хората ще платят, за да си спестят време. Хората ще платят, за да намалят риска . Хората ще платят за неща, които обичат.  Хората ще платят за статус. Хората ще платят, ако ги накарате (след като са зарибени) . Има безчет начини  за правене на пари въз основа на безплатното. Безплатното отваря врати, достигайки до нови потребители. Това не означава, че не можете да вземете пари от някои от тях .

5. Предефинирайте пазара си

Конкурентите на Ryanair бяха в бизнеса със самолетните билети. Ryanair реши за разлика от тях да навлезе в пътническия бизнес. Разликата – в пътуванията има десетки начини за правене на пари, от коли под наем до субсидии от дестинации,  гладни за туристи. Авиокомпанията направи билетите си евтини, дори безплатни, за да печели повече пари около тях .

6. Закръглете надолу

Ако цената на нещо е тръгнала към нула, безплатното е въпрос  на Кога, а не на Дали . Защо да не стигнете там пръв, преди някой друг да го направи ? Първият, предложил нещо безплатно, привлича внимание,  а винаги има начини то да бъде превърнато в пари . Какво можете да направите безплатно днес?

7. Рано или късно ще влезете в конкуренция с безплатното

Дали чрез кръстосано субсидиране или софтуер, някой във вашия бизнес ще намери начин да предложи безплатно онова, за което вие вземате пари . То може да не е точно същото, но отстъпката на 100% може да се окаже по-важна . Изборът пред вас:  предложете и вие същата цена и продавайте нещо друго или вземете мерки разликите в качеството да натежат над разликите в цената.

8.Превърнете разхищението

Ако нещо става прекалено евтино, за да бъде измервано, престанете да го Измервате. От плоските тарифи до липсата на тарифа най-новаторските компании са онези, които усещат накъде се движат ценовите тенденции и ги изпреварват.  Кутията ви за гласова поща е пълна е предсмъртният хрип на една индустрия, заседнала в модела на дефицита – в един свят на капацитетно изобилие .

9. Безплатното прави други неща по-ценни

Всяко изобилие поражда нов дефицит. Преди 100 години развлеченията са били дефицитни,  а времето преизобилно, а  сега е точно обратното  Когато една стока или услуга стана безплатна, стойността се прехвърля към следващото по-високо ниво . Идете там .

10. Управлявалите с оглед на изобилието, не с оглед на дефицита

Там където ресурсите са оскъдни, те са и скъпи – трябва да внимавате как ги изразходвате . Това води до йерархичен управленски модел, който е насочен към контрола, за да се избягват скъпите грешки . Когато обаче ресурсите са евтини, не се налага да управлявате по същия начин . Когато бизнес функциите стават дигитални, те могат да станат и по-независими,  без риск да потопят кораба-майка . Фирмената култура може да се преориентира от Не се издънвай към Проваляй се бързо.

Крис Андерсън -Безплатното

Подобни публикации: