Архив

Календар

март 2019
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

За едни оценки в дипломата

В дипломата за средно образование ще влизат само оценките от 11 и 12 клас и матурите . Следователно няма никакво значение колко си се трудил и какво си правил до 10 клас , в 11 почваш наново и може да имаш удостоверение за завършен 1 гимназиален етап с 3.00 и диплома за средно образование 6.00 . Задължителният образователен минимум по почти-всички общообразователни предмети във всички български училища се учи до 10 клас. И накрая какво – това няма да бъде отразено в дипломата.В тази връзка учениците, които се интересуват от УСПЕХ в дипломата си, реално могат да си кажат, че са им важни само 11 и 12 клас. Този показател СРЕДЕН УСПЕХ губи всякаква сила – не е все едно дали той ще се получи от 7-8 предмети, или от 20 на брой.

Нищо не пречеше оценките от удостоверението за първи гимназиален етап да се прикачат като приложение към дипломата. Това е логичната стъпка. Все пак се завършва гимназиален етап и тогава се взима диплома. Гимназиалният етап е сбор от първи и втори гимназиален етап. И както от 1 до 4 клас се взима начално образование, а от 5 до 7 клас се взима основно, средно образование би трябвало да се получава след завършване на 12 клас. Не е логично оценките да се разделят в два отделни документа. Щом ще е така, логично беше да има среден успех и в удостоверението за първи гимназиален етап, нали се смята за отделен етап от образованието.

Логично и родителите започнаха да се притесняват, че щом нямат оценката в дипломата, това няма да позволи на децата им да кандидатстват в направление, изискващо оценка по този предмет при балообразуването. В крайна сметка решението на МОН , че оценките от 1 гимназиален етап ще може да служат за вход при кандидатстване в университетите е вариант, макар че сигурно както и досега ще има коефициенти и кандидатстудентският изпит ще е най-важен / примерно по 1,5 или по 2/ при балообразуването. Всеки ще може да учи всичко, което си пожелае, стига да си получи високи оценки на кандидатстудентските изпити.

Учениците, които в момента са 9-ти клас и им предстои да кандидатстват в университет през 2022-а, ще могат да използват за балообразуващи и оценките си от 8-и, 9-и 10-и клас, които са вписаните в удостоверението им за завършен първи гимназиален етап. Тези ученици ще имат и възможност се явят на държавен зрелостен изпит по даден предмет, дори на не е изуван в 11- и и 12-и клас. Или образно казано, учениците от математически профил, след това може да станат доктори, въпреки, че няма да учат биология в 11 и 12 клас. Същото се отнася и за учениците в професионалните училища.Ще може да учат всичко след това, независимо от оценките в дипломата си.

Подобни публикации: