Архив

Календар

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар   май »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Отзиви от едно посещение в Анадола

logoo

Определено ще се изненадате когато влезете в училище в град Газиантеп/ на 100км от границата със Сирия/ , а и в което и да е турско училище. Във всяка една класна стая, има smart board, вид интерактивен дисплей, цената на която възлиза на около 7000 евро. Правителството плаща за интернет доставка на всяко училище по 500 евро на месец, но социалните мрежи са забранени.

От 10 години вече работи системата на електронните дневници. Личните дела на учениците са в електронен вариант.За всеки срок се нанасят оценките от 2 изпита, 2 проекта, оценка на поведението и срочната оценка. Подобни дела има и за учителите. Ежедневно се следят и вписват отсъствията на учениците, макар че отсъствията са рядкост. Няма класни ръководители и ролята им се изпълнява от заместник директорите. Няма и дежурни учители, а всеки ученик изпълнява тази роля веднъж в годината.

Учебните занятия започват в 9:00 и приключват в 15:00 часа. През това време учениците не напускат територията на училището. Собствен транспорт ги извозва до училището и обратно. Има столова, която учениците може да използват срещу заплащане или да си носят храна от в къщи. Няма камери в стаите, не се взимат телефоните на учениците, но никой не ги използва по-време на час.

Обаче над всичко стои уважението на учениците към учителя. Учителят влиза в ролята на родител на територията на училището. Родителите са си свършили работата в семейството и всичко се пренася почти автоматично в училищното пространство.  Прочутото турско гостоприемство си е самата истина. Гостите получават цялото внимание на домакините. Всички учители се включват активно в мисията училището да се представи добре. Системата ограничава егоизма и общността е на първо място.

П.П. Дейностите се финансират по линия на Програмата Еразъм+. За съдържанието носят отговорност единствено авторите. Европейската комисия и Националната агенция не поемат отговорност за начина, по който представената информация може да бъде използвана.

Подобни публикации: